Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Microsoft/PR)

The New York Times sagsøger OpenAI og Microsoft: ‘Snylter på journalistikken’

Avisen bliver nu den første store amerikanske medieorganisation, der sagsøger OpenAI Microsoft for at træne selskabernes chatrobotter og give gratis information til millioner af brugere - uden tilladelse.

The New York Times sagsøger OpenAI og Microsoft og beskylder de to techgiganter for uden tilladelse at bruge millioner af avisens artikler til at træne selskabernes chatrobotter og give gratis information til millioner af brugere.

The New York Times bliver dermed den første store amerikanske medieorganisation, der sagsøger OpenAI, der står bag ChatGPT, og Microsoft, der står bag CoPilot og desuden er hovedinvestor i OpenAI. Det skriver Reuters.

Søgsmålet sker som led i The New York Times kamp mod såkaldt scraping, hvor data og information fra internettet automatisk indsamles og bruges som datagrundlaget i de svar, som AI-bots herunder ChatGPT og Copilot giver.

Avisens klage, der blev indgivet til en føderal domstol på Manhattan, beskylder OpenAI og Microsoft for at "snylte på The New York Times' massive investering i journalistik" ved at bruge den til levere informationen på alternative måde til læserne – uden tilladelse.

The New York Times er 172 år gammel og har måttet omstille sig betragteligt gennem tiderne i takt med udrulningen af nye teknologier.

"Der er intet "transformativt" ved at bruge The Times' indhold uden betaling til at skabe produkter, der erstatter The Times og stjæler publikum fra dem," siger en talsperson fra The New York Times.

OpenAI og Microsoft har sagt, at brugen af ophavsretligt beskyttede værker til at træne AI-produkter svarer til "fair use" – og indenfor de juridiske grænser, der regulerer den ikke-licenserede brug af ophavsretligt beskyttet materiale.

The New York Times søger ikke et specifikt erstatningsbeløb, men anslår en erstatning på "milliarder af dollars". De vil også have OpenAI og Microsoft til at ødelægge chatbot-modeller og træningssæt, der indeholder deres materiale.

"Vi respekterer rettighederne for indholdsskabere og -ejere," siger OpenAI i en erklæring.

"Vores igangværende samtaler med New York Times har været produktive og bevæger sig konstruktivt fremad, så vi er overraskede og skuffede over denne udvikling," står der yderligere.

Udover New York Times har Reuters, CNN, BBC, den australske tv-station ABC og Danmarks Radio blokeret for, at deres indhold kan bruges til at træne ChatGPT.