Artikel top billede

(Foto: Unsplash / Lucia Macedo)

Efter gigantbøde og pres fra forbrugere: Google stopper ikke med at snage i din private browserhistorik - de ændrer bare beskrivelsen

I stedet for at stoppe med at spore forbrugerne ændrer Google nu beskrivelsen af ’inkognito -tilstanden.’

I årevis har Google Chrome-browserens ’inkognito -tilstand’ slået sig op på at beskytte brugernes privatliv.

Men 29 december 2023 accepterede Google en bøde på 34 milliarder kroner efter en langvarrig retssag, hvor Google blev beskyldt for at spore internetbrugen hos millioner af mennesker, der troede, at de browsede privat i Chrome-browseren.

Forbrugerne mener, at det gør Google til en "uansvarlig guldgrube af information", da techgiganten i princippet kan tilgå privat søgehistorik om "potentielt pinlige ting", som forbrugerne opsøger online.

Men selvom Google altså har accepteret den enorme milliardbøde og erkendt, at de sporer brugere, selvom de har inkognitotilstand aktiveret, så har Google ikke tænkt sig at stoppe med det.

I stedet ændrer de beskrivelsen af, hvordan inkognitotilstand fungerer i den seneste version af Chrome.

I den nye tekst står der, at Google og andre tjenester, du bruger, kan indsamle data, selv om du slår inkognitotilstand til. Andre personer, der bruger den samme enhed, kan dog ikke se dine aktiviteter. Det skriver mediet The Verge.

Forbrugere får minimum fem dollar

Retsagen, der udløste bøden på de 34 milliarder kroner, startede tilbage i 2020 og omfatter millioner af Google-brugere, der har brugt tjenesten siden 1. juni 2016.

Forbrugerne kræver minimum 5.000 dollar – 33.700 kroner - i erstatning per bruger for overtrædelse af føderale love om aflytning.

Søgsmålet lyder sammenlagt på minimum fem milliarder dollar – 33,6 milliarder kroner – men de endelige betingelser om, hvordan og hvorvidt pengene fordeles til de enkelte brugere, er endnu ikke offentliggjort.