Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: PC World)

Ny pc er op til 12 gange hurtigere: Viser fordelen ved dedikeret AI-hardware

Qualcomms kommende Windows-processor kan speede tingene gevaldigt op, når det gælder AI-opgaver.

Nogle af de mest regnetunge opgaver, man kan sætte en pc til, er de beregninger, der skal til for at drive de neurale netværk bag AI-tjenester.

Det viser en nylig udgiven video fra chip-producenten Qualcomm, hvor selskabet viser hvor meget sin kommende ’Elite X’ processor kan speede sagerne op med en dedikeret ’Neural Processing Unit’ (NPU).

Processoren, som står til at debutere i bærbare enheder over sommeren, er udstyret med en NPU, som ifølge procenten kan levere 45 tera-operationer per sekunder (TOPS)

I praksis betyder det, vel at mærke i følge Qualcomm, at det regnetunge billedgenereringsprogram Stable Diffusion, kan afvikles mellem tre og 12 gang hurtigere end Intels spritnye Core Ultra 7 155H laptop-processor.

I den mest krævende test, genereres et billede på 7,25 sekunder med den kommende hardware, mens Intel CPU’en er 22,26 sekunder om at levere et resultat.

I en anden test løber Elite X for alvor fra Intels Core Ultra processoren ved at genere over et billede per sekund, mens Intel-maskinen er hele 12 sekunder om at generere et billede.

Ud over at byde på en bomstærk NPU viser Elite X at kunne matche og endda overgå tidens førende laptop-processorer i almindelige regneopgaver. Tidligere på måneden blev Elite X set udkonkurrere AMD’s Ryzen 9 laptop-processorer i test-programmet Geekbench.

Qualcomm-processoren er bygget omkring den såkaldte ARM-arkitektur, som grundlæggende adskiller sig fra den x86-arkitektur, som Windows styresystemet og programmer er udviklet til.

Selskabet skal i parløb med Microsoft formå at få den nye stærke processor til at afvikle det omfattende bagkatalog af Windows-apps og -spil til at fungere gnidningsfrit – noget som tidligere ARM-baserede Windows-maskiner har døjet med at få til at fungere.