Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test: Lenovos hyper-avancerede Thinkpad X1 Fold koster 40.000 kroner – og er det halve værd

Meget er blevet rettet i den første version 2.0 af en foldbar laptop. Prisen er dog stadigvæk nærmest gak-gak.

Vi prøver igen.

Lenovo er langt fra at være debutanter, når det gælder foldbare enheder. De var faktisk pionerer, med klodens første foldbare laptop med Thinkpad X1 Fold for tre år siden.

Men de har ikke helt formået at få sammenklappelig elektronik til at spille helt. Skærmen var ikke særlig stor (13,5”), ydelsen var begrænset, mens der ikke var levnet meget plads til et tastatur og touch-felt.

Enheden var i øvrig hundedyr. Succesen udeblev.

Nu forsøger Lenovo sig med version 2.0 af Thinkpad X1 Fold. Bemærk at navnet er den samme, men på Lenovos hjemmeside tilføjes et (16”) i parentes,

Anden runde

I denne anden ombæring, har Lenovo gjort det helt rigtige at puste skærmen op til ordentlig størrelse. Vi taler nu 16,3 tommer frodig OLED-skærm, der formår at funkle.

Selv konstruktionen fortjener ros, for den virker lang mere solid, end en foldbar enhed har det med at være.

Fold’en er endda MIL-STD810H certificeret, hvilket giver en vis garanti for, at den kan modstå nogle knubs.

Det afspejler sig i finishen, for selvom maskinen primært er lavet af letvægtsmetal, er den beklædt med en tekstillignende finish, der giver et solidt greb om hvad der dybest set er en kæmpemæssig tablet, når den er foldet ud.

Også selve skærmens fold og foldemekanisme virker som det mest robuste på markedet til dato.

Soliditeten er dog ikke uden omkostninger, for vægten for tabletten alene lyder på 1,27 kilo – og sammen med tastatur- og støttecover lander vægten på 1,9 kilo – det samme som dagens lettere 16” bærbare.

Tilslutningskvaler

Man køber altså X1 Fold for dennes foldeegenskaber og her kan man glæde sig over dels at få en stor tablet, der let kan placeres både lodret og vandret via det tilhørende cover.

Er pladsen trang, eksempelvis under flyveturen, kan tastaturcoveret også indlejres på den ene halvdel af skærmen, og vupti sidder man med en 12” ultra-kompakt bærbar på skødet eller fly-bordet.

Lenovo har også sørget for at både tastatur-cover og støttebenscover sidder ganske skridsikkert på de fleste flader.

Hvad der er blevet underprioriteret, er dog tastaturet og touch-feltet. De er begge for klejne til, at man vil bruge dem som primære input-kilder i hverdagen.

Bedre bliver det ikke af, at tilslutningen alene foregår via bluetooth og at denne har vist sig at drille lidt.

Modsat de fleste tablets, er der til gengæld et udmærket udvalg af porte at få. Her får man tre gange USB-C heraf en enkel lynhurtig Thunderbolt 4-port.

Mægtig skærm

Oled-teknologi er som altid garant for ekstrem kontrast og frodige farver. Men den maksimale lysstyrke kan være et issue.

Det er nu ikke her, om end skærmen har en udpræget tendens til at visse genskin, hvorfor man kunne ønske sig lidt mere lysstyrke i toppen.

Opløsningen lyder på 2.560 gange 2024 pixels, hvilket går an, men igen kunne man ønske sig lidt mere skarphed til den ellers flotte skærm.

Lydmæssigt kommer vi ikke udenom, at her er tale om en tablet.

Der er ikke meget plads til højttalere, men Lenovo er trods begrænsningerne lykkedes med at klemme tre højtallereind i enheden, der tilsammen kan spille tilstrækkelig højt og tydeligt, til at sikre lydsiden til ens film.

Gode takter finder man også i web-kameraet, som er skarpt og understøtter ansigtsgenkendelse uanset om enheden vender den ene eller den anden vej.

Tilstrækkelig ydelse

Når man tænker på at, Lenovo Thinkpad X1 Fold 16 fik først salgsdebut ved udgangen af 2023 undrer det, at den processor man finder i maskinrummet, er en 12. generation Core i7 fra Intel.

Det er en processor, der ifølge Intels egen dokumentation udkom i første kvartal 2022.

Her tilbydes to performance-kerner og otte strømoptimerede kerner, hvilket sikrer at både det lette og tunge løft klares relativt gelinde.

Har du store svære opgaver for – eller ønsker du bare at game på maskinen – vil Thinkpad X1 Fold dog komme til kort.

Da den er passivt kølet, kommer den også til hurtigt at skrue ned for frekvensen. Til gengæld er den af samme grund ganske lydløs og tak for det.

I dag finder du tynde og slanke 16” bærbare der gemmer på langt kraftigere processorer og endda et dedikeret grafikkort i Nvidia RTX 4060 eller 4070-klasse.

At processoren ikke er ekstremt højtydende har dog den fordel, at den er relativ mådeholden, når det gælder strømforbruget. Batteriet på 64 watt-timer rækker her til en seks-syv timers drift, hvilket er udmærket, om end mindre og lettere maskiner her gør det bedre.

Ikke helt i mål

Lenovo anden færd udi bærbar-origami er blevet en langt mere anvendelig enhed end sin forgænger.

Desværre for Lenovo står konkurrenterne ikke stille. HP’s Fold er noget mere elegant og helstøbt (men er altså ikke tilgængelig i Danmark endnu), mens Asus kuriøse Zenbook Duo er mindre ambitiøs på teknologien men meget billigere og langt behageligere i hverdagen.

For slet ikke at nævne Asus Zenbook Fold 17, som er større og billigere.

Og det bringer os til Thinkpad X1 Fold 16 største udfordring: Prisen.

Selvom Lenovo lige pt tilbyder rabat på enheden, lyder startprisen på svimlende 38.460 kroner – mens min enhed med i7-1260U, 16 gigabyte ram og 1 terabyte hukommelse stort set rammer 40.000 kroner.

Det er en voldsom regning, når Asus’ direkte konkurrent, Asus Zenbook Fold 17, kun koster lidt over det halve.

Med andre ord kommer Lenovo næppe til at sælge nogle af de her – men skulle du alligevel være fristet, kan du være sikker på, at du får en unik enhed.


Loading ikon