Artikel top billede

(Foto: Mitchell Luo/Unsplash)

Google investerer milliarder i udvidelse af stort nordisk datacenter og øger medarbejderstaben med 25 procent

Google ansætter 100 nye folk og investerer et milliard-beløb i sit knap 13 år gamle datacenter i den finske by Hamina, der ligger blot 40 kilometer fra den russiske grænse.

Søgegiganten Google investerer et stort milliardbeløb i udvidelsen af sin datacenterkapacitet i Norden.

Det er dog ikke selskabets danske datacenter i Fredericia, der står for skud i denne omgang, men i stedet Googles store datacenter i Hamina i Finland.

Her vil Google ifølge det finske public service-medie Yle investerer én milliard euro – hvilket svarer til cirka 7,5 milliarder danske kroner – i en udvidelse af datacentreret.

Har investeret 30 milliarder

Det er Googles syvende ekspansion af datacenteret på knap 13 år, og siden etableringen af datacenteret i 2011 har søgegiganten investeret cirka 30 milliarder danske kroner i Finland.

Ifølge Yle betyder ekspansionen af datacenteret, at der skal ansættes 100 nye medarbejdere i datacenteret, som i dag har 400 ansatte.

Google oplyser, at ekspansion vil sikre, at datacentrene er optimeret til den nye AI-tidsalder, hvor der brug for endnu mere computerkraft end tidligere.

Ekstremt energikrævende

It-giganternes såkaldte hyper-scale datacentre er i forvejen kendte for at være ekstremt energikrævende, og den øgede computerkraft, der er nødvendig i forbindelse kunstig intelligens-tjenester gør ikke energiforbruget mindre.

Google understreger i den forbindelse, at selskab nu har indgået et samarbejde med det lokale energiselskab i Hamina, der betyder overskudsvarme fra datacentrene gratis vil gjort tilgængelig for lokalkomite, hvor den vil bruges til at opvarme private hjem og offentlige bygninger.

“Vi ønsker at være gode naboer og servicere det omgivende samfund og de lokale beboere. Vi har ikke selv brug for den overskydende varme, og derfor er det fantastisk, at vi i stedet kan gøre noget godt for lokalsamfundet,” siger Jukka Vainonen, der er chef for datacenteret til Yle.

Han oplyser desuden, at overskudsvarmen vil dække 80 procent af Haminas fjernvarmebehov, og at datacenteret også gør brug af havvand til at nedkøle serverne.

Hamina ligger knap 150 kilometer fra den finske hovedstad Helsinki og blot omkring 40 kilometer fra grænsen til Rusland.