Kvindemangel fatal for dansk førertrøje

Tænketank under Videnskabsministeriet advarer regeringen: Danmark bliver ikke førende inden for innovation og viden, hvis ikke der kommer markant flere kvinder i dansk forskning så hurtigt som muligt. Rapporten får dog en blandet modtagelse.

Der er for få danske kvinder der forsker. Faktisk er Danmark et af de dårligste lande i EU til at skabe forskningsmiljøer, der appellerer til og fastholder kloge kvinder.

Det støt stigende antal kvinder på uddannelserne ses ikke, når der skal ansættes forskere på uddannelsesinstitutioner og i erhvervslivet.

Og det er et problem, konkluderer en tænketank under Videnskabsministeriet.

Konsekvensen af en unødigt lille talentmasse der tænker alt for ens, vil inden længe få Danmark til at sakke solidt bagud inden for forskning, hvis ikke der gribes ind.

- Det er nødvendigt at satse på kvinders potentiale, ellers bliver det svært at nå de mål, regeringen har sat. Kvinderne skal simpelthen motiveres bedre, siger Lisbeth Pedersen, Socialforskningsinstituttet.
Hun er forskningsleder og formand for tænketanken om flere kvinder i forskning.

Rapporten er blevet til gennem et år, hvor medlemmerne af tænketanken har holdt fem møder.

- Vi har taget udgangspunkt i den statistik, der lå der i forvejen og diskuteret på møderne. Vi har ikke forholdt os til hvordan forskningsmidlerne skal fordeles, siger Lisbeth Pedersen.

Konklusionerne i rapporten lægger op til et frivilligt opgør med et mandsdomineret forskningsmiljø, og peger på flere konkrete tiltag, der skal gøre det mere lokkende for kvinder at søge forskerstillinger i virksomheder og på uddannelserne. For eksempel betalt barsel, som ikke findes i dag.

Nørdiner bider sig fast
Tænketanken har set på uddannelser over en bred kam, men Lisbeth Pedersen kan se, at de tekniske uddannelser er bedre til at fastholde de få kvinder, der vil forske.

- De fag har ikke mange kvinder, men de er bedre til at holde fast, end for eksempel på humaniora, hvor kvinder oftere siver ud i andre stillinger, fortæller Lisbeth Pedersen.

Videnskabsministeriet bekræfter overfor Computerworld, at it-uddannelserne har den største tilvækst af kvinder. Men det skyldes primært, at andelen af kvinder her er meget lav.

Der er flest kvindelige forskere inden for de sundhedsvidenskabelige og humanistiske uddannelser og færrest inden for de tekniske.

Blandet modtagelse
Tænketankens konklusioner bliver mødt med blandede følelser fra IDA, Ingeniørforeningen i Danmark og Socialistisk Folkeparti.

Uafhængigt af hinanden melder begge ud med begejstring over, at der langt om længe kommer fokus på området. Men der er også kritik.

IDA advarer om at sætte alle naturvidenskabelige uddannelser i samme bås, for der er stor forskel på andelen af kvinder på de mange ingeniøruddannelser. Fagforeningen synes dog, det er rigtigt at pege på bedre vilkår under barsel.

- Men rapporten er alt for ukonkret med sine anbefalinger af aftaler ad frivillighedens vej, siger Helle Petersen, formand for kvindeudvalget i IDA.

Stærkest i mælet er ligestillingsordfører i SF, Pernille Vigsø Bagge, der siger, at det er på tide at holde op med at snakke om kvindemangel og på tide at gøre noget ved det. Gerne med kvindekvoter.

- Vi løser ikke problemerne med flere tænketanke og flere hensigtserklæringer, slår hun fast.

Kan bare håbe
Lisbeth Pedersen tager roligt på kritikken.

- Rapporten er ikke for blød. Vi afgør ikke om aftalerne skal være frivillige eller ej. Men vi opfordrer til at sætte hensigtsmæssige mål for kvinder i forskning på institutionerne. Det skal være høje, men realistiske mål. Det vigtigste er, at det skal kunne måles og evalueres, forklarer Lisbeth Pedersen.

Hun mener, det ville være godt at afsætte midler til at øge andelen af kvindelige forskere. Men Lisbeth Pedersen tror ikke på kvindelige forskerkvoter.

- Det er en god ide at have politisk fokus på det her. Men forpligtende mål, eller kvoter, er meget restriktivt. Man kan risikere, at kvinder ender i forskerstillinger, som de ikke er interesserede i. Det skaber mistillid. Det handler mere om at gøre forskningsmiljøer mere attraktive, mener hun.

Men det handler også om at få kvinders øjne op for, at de faktisk godt kan forske.

- Der er flere mænd og kvinder, der vil forske, end dem der får lov. Den eneste forskel er, at kvinderne ikke tror, at de får stillingerne. Det er ikke familielivet, der holder dem tilbage, forklarer Lisbeth Pedersen.

Tænketanken er som sådan opløst, og har ikke flere opgaver eller funktioner. Om der vil blive gjort noget ved tingenes tilstand fra politisk side vil vise sig.

- Når man sidder i en tænketank, kan man ikke andet end håbe på at der bliver lyttet, slutter Lisbeth Pedersen.


Relevant link

Tænketankens rapport

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.