Europa-Kommissionen fremlagde onsdag en plan for at styrke det europæiske hjemmemarked og gøre EU mere konkurrencedygtigt mod USA og Kina.
En af måderne, hvorpå det skal ske, er ved, at Europa i højere grad skal købe europæisk. Det gælder også, når det kommer til at købe teknologi.
Det er budskabet fra Stéphane Séjourné, som er EU-kommissær for industri, små og mellemstore virksomheder og det indre marked.
Han foreslår nu markante ændringer i reglerne for offentlige udbud i unionen.
Baggrunden er den stigende geopolitiske spænding, der blandt andet har udmøntet sig i Donald Trumps aggressive handelspolitik, told og trusler mod europæiske sikkerhedsalliancer.
Samtidig vokser bekymringerne over, hvor afhængig Europa er blevet af amerikanske tech-leverandører.
Køb europæisk
Kommissionen har netop fremlagt et udspil, der skal harmonisere det indre marked og sikre bedre vilkår for europæiske virksomheder, og det sker med et klart politisk sigte.
Udspillet er en ”Buy European Act,” siger Stéphane Séjourné til Financial Times.
Her foreslår Stéphane Séjourné, der er tidligere fransk udenrigsminister og en tæt allieret af Emmanuel Macron, at EU-landene fremover skal kunne udelukke udenlandske virksomheder fra at byde på offentlige kontrakter, hvis det skønnes nødvendigt for at beskytte strategisk vigtige sektorer.
Det vil være et markant opgør med EU's hidtidige tilgang til åbne og internationalt regulerede udbud.
Hvad er en europæisk virksomhed egentlig?
Mens udspillet lægger op til at styrke europæiske leverandørers position, er det endnu uklart, hvordan EU præcist vil definere, hvad en "europæisk virksomhed" er.
Er det nok at være registreret i et EU-land? Skal ejerstrukturen også være europæisk? Eller handler det om, hvor data og produktion rent faktisk befinder sig?
Spørgsmålet er centralt, hvis der skal være tale om reel europæisk suverænitet i den digitale sfære.
Mange såkaldt europæiske datterselskaber er nemlig ejet og kontrolleret af amerikanske moderselskaber og kan derfor, hvis definitionen er bred nok, også falde ind under kategorien "europæisk virksomhed".
Europa skal ikke være naive
Stéphane Séjourné lægger ifølge Financial Times ikke skjul på, at forslaget er drevet af bekymring for Europas strategiske afhængigheder fra både amerikansk og kinesisk side.
”Vi vil forblive et kontinent, der eksporterer internationalt, men vi skal også være realistiske og mindre naive, når det gælder strategiske sektorer,” siger han.
Ifølge Stéphane Séjourné skal "Buy European"-princippet ikke kun gælde for offentlige kontrakter. EU-kommissæren ser det som et første skridt.
”Dernæst vil vi kigge på den private sektor med argumenter omkring sikkerhed og økonomisk sikkerhed og se, hvilke sektorer vi kan tilføje,” siger han til mediet.
It og teknologi højt på dagsordenen
En af de sektorer, der nævnes i Kommissionens oplæg, er netop cloud og it-infrastruktur.
Her dominerer amerikanske selskaber som Microsoft, Amazon og Google markedsandelene, og det gør det svært for europæiske alternativer at trænge igennem.
Flere initiativer er allerede undervejs i EU, som skal styrke den digitale modstandsdygtighed og fremme europæisk kontrol over data.
Forslaget, der ventes sendt i høring senere i år og behandlet politisk i 2025, kan få stor betydning for danske og europæiske CIO’er og it-beslutningstagere.
Hvis det gennemføres, kan det betyde, at udenlandske – blandt andet amerikanske – it-leverandører bliver ekskluderet fra visse offentlige it-udbud.
"De geopolitiske udfordringer er også en mulighed," siger EU-kommissæren om den tumultariske geopolitiske situation.