Den Internationale Straffedomstol (ICC) oplyser, at den i slutningen af sidste uge blev ramt af et "sofistikeret og målrettet" cyberangreb.
Ifølge en meddelelse fra domstolen blev angrebet hurtigt opdaget og inddæmmet af domstolens interne varslingssystemer, som "hurtigt detekterede, bekræftede og inddæmmede" det, ICC beskriver som "en ny, avanceret og målrettet cybersikkerhedshændelse."
Domstolen, der har hovedsæde i Haag, er nu i gang med en analyse af angrebets konsekvenser og har allerede iværksat foranstaltninger for at håndtere potentielle følgevirkninger, lyder det i meddelelsen.
Andet angreb på to år
Det er anden gang på kort tid, at ICC bliver mål for et alvorligt cyberangreb.
I september 2023 oplyste domstolen, at den var blevet kompromitteret i, hvad der dengang blev beskrevet som et “hidtil uset” spionageforsøg.
Angriberens identitet er ukendt, og domstolen har ikke peget på nogen specifik gerningsmand i forbindelse med det aktuelle angreb.
Angrebet sker dog i en periode med stigende politisk pres omkring ICC’s arbejde.
Domstolen udstedte i november 2024 en arrestordre på den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, og den tidligere israelske forsvarsminister Yoav Gallant samt en række ledende Hamas-folk.
Anklagerne lød blandt andet på forbrydelser mod menneskeheden.
Domstolen undersøger desuden mulige russiske krigsforbrydelser i Ukraine og Georgien og udstedte i marts 2023 en arrestordre mod Ruslands præsident, Vladimir Putin.
ICC understreger, at det – uanset omstændighederne – anser gennemsigtighed om hændelser som det seneste cyberangreb mod domstolen som en forudsætning for at kunne fortsætte sit "kritiske mandat om retfærdighed og ansvarlighed".
Sammenfald med mail-blokering
Sagen føjer sig til en længere række af udfordringer for domstolen.
Blandt andet kom det frem i midten af maj, at Microsoft havde lukket mail-adgangen for ICC’s chefanklager, Karim Khan, som følge af amerikanske sanktioner.
Microsoft har dog tidligere erklæret, at selve domstolen aldrig har været ramt af disse restriktioner.
Microsoft har skrevet følgende til Computerworld i en kort kommentar om sagen tidligere:
"Siden februar har vi været i kontakt med ICC gennem processen, der førte til frakoblingen af den sanktionerede embedsmand fra Microsofts tjenester. På intet tidspunkt har Microsoft stoppet eller suspenderet sine tjenester til ICC."
Men hvad "frakobling" præcis indebærer, hvem der har besluttet, at denne frakobling skulle ske og på hvilket grundlag, det er sket, har hverken Microsoft eller ICC ønsket at uddybe nærmere.
ICC har ikke offentliggjort detaljer om angrebets tekniske karakter eller eventuelle kompromitterede data.
Det er heller ikke oplyst, om angrebet har haft indflydelse på domstolens igangværende sager.
Læs også: