Artikel top billede

Den over en meter brede lydbar og semi-store subwoofer leverer endog meget flot lyd og er blandt de letteste på markedet at justere, da den gør det automatisk og ret godt. (Foto: Harman Kardon/PR / JORDI HUISMAN)

Test: Elegant lydbar giver dig perfekt tv-lyd med ét klik

En lydbar skal justeres, så dens lydstråling passer til rummet. Den nye Harman Kardon tager konceptet til et næsten pro-niveau og det gør det let for dig at få fed biograflyd i stuen.

Alle surround-systemer – uanset og det er full monty med baghøjttalere og flere subwoofere eller en lille lydbar, skal justeres ind.

Det kan klares manuelt eller oftest med en kalibrering via indbygget mikrofon eller ekstern ditto.

De bedste og dyreste systemer klarer dette ret imponerende, men det er sjældent at et sæt i prisklassen omkring 7.000 kroner som Harman Enchant 1100 også gør det så godt.

En to tre, biograf

Du tilslutter Enchant 1100 med HDMI Arc til dit tv, sætter strøm til slydbar og subwoofer og trykker på setup-knappen og mindre end tre minutter efter udpakning var alt sat til og tunet ind.

Selve lydjusteringen i forhold til dit rum gør den ret godt. Det er den ikke ene om å markedet, men jeg fandt det ikke nødvendigt at justere andet lidt i basniveauet før jeg var tilfreds. Det sker sjældent.

Ud over tv kan du naturligvis også tilslutte via Wi-Fi til andre lydkilder. Den understøtter også en af verdens bedste musikhåndterings applikationer Roon.

Det er usædvanligt for en lydbar, men skyldes nok naturligvis at Harman overtog Roon for et lille års tid siden.

Nu er det sjældent en lydbar er god til musik, og det gælder også denne. Men skal der bare være lidt musik mens du gør rent, er den da godkendt.

Glem alt til bare lidt kritisk lytning. Det er helt normalt – som man siger i en reklame – for de fleste lydbarer, så det kan jeg acceptere.

11 højttalere spreder lyden godt

For en lydbar er skabt til at lave manipuleret lyd fra et Dolby lydspor, og her har Harman sat alle sejl til.

Den indeholder hele elve højttaler-enheder, der varetager forskellige områder og spredning ud i rummet.

De fleste er frontvent og kan via DSP chip manipuleres til at spille i forskellige retninger – sådan lidt firkantet sagt.

Men der er også højttalere i siden, der sikrer at lyden smides ud mod sidevæg og reflekteres mod dig, så lydbilledet bliver omsluttetende.

For at huse de de seks fremadrettede mellemtoner, tre diskanter og to fuldtone enheder, der vender opad (til Dolby Atmos), er lydbaren da også mere end en meter bred.

Man har dog formået at holde den på 6,5 centimeter i højden og 13 centimeter i bredden.

Det gør den elegant at se på og let at hænge på væggen under tv’et. Der medfølger da også beslag i pakken.

Stor sub sikrer stor lyd

Subwooferen er ikke lille, men har samme lækre stof og kvalitet som lydbaren.

De runde kanter og detaljer, som at den kommer med en integreret fod, der løfter den nogle centimeter over gulvet har betydning.

Dels ser det altid bedre ud, når ting er løftet, og i lydsammenhæng giver det også en mere præcis lyd.

En anden grund til at den er løftet er at selve bas-enheden skyder nedad og har en semistor basrefleksport på bagsiden.

Det betyder at den kan være lidt kritisk i forhold til placering. Tæt på en væg, hvor man ofte vil stille den vil bassen blive kraftigere og i teorien mere upræcis.

Det gør den også i dette tilfælde.

Men stil den blot 10-20 centimeter fra væggen og lad lydbaren justere niveauet og jeg fandt at den blev godt integreret.

Meningen med et godt lydsystem er jo at du ikke kan høre at lyden kommer fra en højttaler, men at de forsvinder, så du ikke fornemmer det kommer fra et bestemt punkt.

Sættet her giver netop den oplevelse og du bliver ikke gjort opmærksom på, at lyden kommer fra et sted under dit tv – men at lyden kommer ud og rundt i stuen.

Lydbilledet har pondus og masser af tryk – dynamikken er til at føle, både når der trykkes til i bassen, men også i de små detaljer, der står flot frem.

Det der imponerer er hvordan lyden spredes ret meget og giver en god surroundvirkning. Samtidig er lyden varm og homogen og langt fra med de spidse og hårde klang, som mange lydbarer – både dyre og bilige, kan give.

Harman har formået at levere en lydpakke, der ikke prøver at imponere, og netop det gør den imponerende, jo mere du lytter. Det gælder alt fra Nak og Æd til Mission Impossible.

Der findes lydbarer, der er endnu mere præcise, men de koster også mere og prissvarene har sjældent samme finish og fine design som Harman.

Fokus på detaljer giver pote

Jeg ser Harman som en lydbar til det voksne publikum, der vil have stor og flot lyd i stuen til den store OLED skærm eller anden high-end billede.

Dig, der ønsker et system, der er let at betjene, ser godt ud og ikke dominerer stuen.

Det ville være en underdrivelse at kalde Enchant 1100 sættet for lille, men forarbejdning, design og finish af både lydbar og subwoofer gør, at det kan være forenligt med indretningen i det stilfulde hjem. Hvad stilfuld indretning betyder må så være op til den enkle.

Designet, den høje byggekvalitet og ikke mindst enkle opsætning og høje lydkvalitet sammenholdes op mod prisen på 6.999 kroner, synes jeg faktisk den giver rigtig god valuta for pengene.

Jeg er med på at det er mange penge for et lydsystem, så derfor kan Enchant 900 til 3.999 kroner måske være værd at tjekke ud, da den er bygget over samme matrice. Topmodellen er ikke billig, men det skal ikke afholde mig fra at give den en høj karakter.


Loading ikon