Danmark har brug for langt mere risikovillig kapital og mindre bureaukrati, hvis vi skal gøre os håb om at konkurrere globalt på teknologisk innovation og skabe næste generation af unicorns.
Det mener IT-Branchen, der i forbindelse med det danske EU-formandskab har lanceret udspillet ’Mere risikovillig kapital."
Det indeholder seks indsatsområder, der skal sikre, at vækstvirksomheder og startups i Danmark og Europa får adgang til den kapital og det talent, der skal til for at løfte næste teknologiske epoke.
"Mange - også os selv - har påpeget, at vi bør handle nu, hvis vi ikke skal tabe det teknologiske kapløb. Men hvordan? I dette udspil kommer vi med et bud på, hvordan vi faktisk kan skabe en dansk virkelighed, hvor vi kan mere selv. Hvor det bliver lettere at innovere og drive virksomhed i Danmark," siger CEO i IT-Branchen Natasha Friis Saxberg i en meddelelse.
Vil have pensionsmilliarder i spil
Ifølge brancheorganisationen er det ikke de tidlige investeringer, der halter. Den reelle flaskehals opstår, når virksomheder skal skalere.
Og her peger IT-Branchen blandt andet på de danske pensionskasser investerer 4.100 milliarder kroner af danskernes opsparing, men kun investerer forsvindende lidt i vækstkapital.
"Pensionssektoren har potentialet til at løfte dansk innovation, skabe arbejdspladser og sikre afkast med impact, og der er allerede flere eksempler på pensionskasser, som er gået i gang," lyder det i udspillet.
IT-Branchen foreslår blandt andet, at pensionsselskaberne allokerer en fast procentdel til tech- og vækstinvesteringer.
Organisationen efterlyser, at ATP afsætter et nyt milliardbeløb til langsigtede investeringer i danske scaleup- og vækstvirksomheder, der matcher eller overstiger ambitionen fra 2021 på op til seks milliarder kroner over en treårig periode.
Samtidig mener ITB, at man skal lempe virksomhedernes minimumsomsætning på 250 millioner, så langt mere af den afsatte vækstkapital aktiveres i en ny periode.
Særlig skatteordning for ’tech founders’ og et europæisk DARPA
IT-Branchen opfordrer også til, at det skal være lettere for danske virksomheder at tiltrække og fastholde internationale talenter.
Det skal blandt andet ske via oprettelsen af en ny fast-track-ordning for udenlandske it-specialister og investorer samt en særlig skatteordning målrettet tech-founders.
Formålet med skatteordningen er at "tiltrække og motivere succesrige udenlandsdanskere samt europæiske og globale iværksættere til at flytte til Danmark og starte nye virksomheder op inden for de EU-definerede kritiske teknologier," lyder det i udspillet.
Et andet forslag i udspillet er en europæisk version af det amerikanske DARPA, som i årtier har udgjort rygraden i amerikansk tech-udvikling.
IT-Branchen foreslår at oprette et 'Innovation Agency for Disruptive Technologies', som skal kunne investere i deep tech og grønne teknologier samt allokere op til en milliard euro årligt fra det næste EU-budget.
Danmark skal være foregangsland
Ifølge IT-Branchen er behovet akut, og Danmark kan ikke stå alene i en global konkurrence, hvor både USA og Kina investerer massivt i ny teknologi.
Forslagene i udspillet fra IT-Branchen er inspireret af succesfulde og konkrete internationale erfaringer.
Anbefalinger skal ifølge brancheorganisationen bidrage til at skabe stærkere vækstvilkår for virksomheder, der vil udvikle ny teknologi og gøre Danmark og Europa mere konkurrencedygtige i det 21. århundrede.
"Der er ikke brug for flere analyser. Der er brug for handling. Når det gælder om at investere på hjemmemarkedet, så halter Europa halter langt efter USA. Alt for mange unicorns flytter ud af EU og lige nu er kun fire ud af verdens 50 største unicorns europæiske. Danmark kan og bør være foregangsland i arbejdet med at fremme et fælles europæisk kapitalmarked og fremtidssikre vores digitale konkurrenceevne," lyder det fra Natasha Friis Saxberg i meddelelsen.
De 6 indsatsområder:
1) Styrk kapitalmarkedsunionen i EU og sænk kapitalbeskatningen i Danmark.
2) Aktivér de danske pensionsmidlerne, så en fast procentdel investeres i scaleups og vækstvirksomheder. ATP skal desuden afsætte et nyt milliardbeløb til langsigtede investeringer i danske scaleup og vækstvirksomheder.
3) Skab et europæisk teknologisk kraftcenter ”Innovation Agency for Disruptive Technologies”, der kan tage risici, investere strategisk og accelerere udviklingen
4) Brug de offentlige indkøb som løftestang for innovation og startups med fx krav i udbudsmaterialet. Første offentlige indkøb hos en virksomhed skal fungere som en validering, så andre offentlige myndigheder ikke igangsætter egne procedurer, fx ift. GDPR.
5) Tiltræk og fasthold talent, særligt fra udlandet med en ”tech founder-skatteordning” og fast-track sagsbehandling for udenlandske it- og deep tech-talenter, founders og investorer og deres medfølgende ægtefæller og børn.
6) Forenkling af bureaukrati og regler. Efter princippet om ”1 regel ind, 2 regler ud”, skal der være systematisk regelforenkling. Der skal være desuden være mindre ressourcetungt at bruge både skattekreditordningen og medarbejderaktier.
Bag udspillet Mere Risikovillig Kapital står IT-Branchens policy board for kapital og iværksætteri.