EL: Åbne standarder skal tvinges igennem

Den offentlige sektor skal tvinges til at benytte åbne standarder, mener Enhedslisten, der i lighed med Det Radikale Venstre forsøger at samle et flertal i Folketinget bag idéen.

Åbne standarder og open source-software skal have en langt større udbredelse i den offentlige sektor, mener Enhedslistens it-ordfører Per Clausen.

Partiet vil derfor forsøge at samle opbakning i Folketinget til et forslag om at tvinge den offentlige sektor til at benytte åbne standarder.

Med forslaget befinder Enhedslisten sig på linje med Det Radikale Venstre.

Her har it-ordfører Morten Helveg Petersen bebudet, at han vil genfremsætte et forslag om, at det offentliges it senest i 2007 skal være baseret på åbne standarder.

- Det er nødvendigt med en principiel beslutning om åbne standarder. Det nytter ikke som videnskabsminister Helge Sander (V) bare at lade det være op til de fri markedskræfter. På den måde kommer Microsoft til at stå alt for stærkt, siger Per Clausen (EL).

Han finder det økonomisk uhensigtsmæssigt og direkte tåbeligt, at det offentlige ikke i højere grad satser på åbne standarder og open source-software.

Derfor vil han i løbet af efteråret stille forslag om at pålægge det offentlige at gå over til åbne standarder og tilstræbe at anvende open source-software.

- Vi vil foretrække, at offentlige myndigheder går hele vejen og vælger open source, men jeg vil være godt tilfreds, hvis der i første omgang kan samles et flertal om åbne standarder. Det vil være et skridt i den rigtige retning, siger Per Clausen.

Hans udmelding kommer efter, at flere af den offentlige sektors pionere inden for open source af forskellige årsager har måtte opgivet deres planer på området.

Det gælder eksempelvis Hanstholm Kommune, der i forbindelse med kommunalreformens fusion med to nabokommuner skifter tilbage til mere traditionelle løsninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere