Hører it-udstyr under våbenloven?

Politiet mener, at nordjyske Nordic Computer krænker våbenloven, når selskabet eksporterer it-udstyr til Iran. Selskabet er lodret uenig. Dets juridiske rådgiver varsler kamp til stregen, hvis det skulle komme til en retssag.

Den nordjyske it-distributør Nordic Computer står overfor en tiltale for ulovlig våbeneksport, fordi selskabet har solgt it-udstyr til en række iranske selskaber.

It-udstyr bliver regnet for følsomt udstyr, når det drejer sig om eksport til lande uden for EU og hører dermed under straffelovens paragraf 114E, som udspringer af en EU-regel.

Det har oprindeligt været Politiets Efterretningstjeneste, der har efterforsket sagen, som dog nu bliver kørt af politiet i Aalborg.

Her har man ifølge Børsen tilbageholdt udstyr, der har været på vej til Iran fra selskabets lager og leveret det tilbage til Nordic Computer.

Professor: Der bliver skudt over målet
Nordic Computer afviser ifølge Børsen, at der er tale om et lovbrud.

Selskabet mener ikke, at de servere og andet it-udstyr, der har været på vej til nogle banker i Iran, er omfattet af EU's regler om eksportkontrol.

Den holdning får ifølge CRN opbakning fra selskabets juridiske rådgiver, professor dr. jur. Erik Werlauff.

Han mener, at PET skyder over målet, hvis man ønsker at prøve den relativt nye paragraf 114 E.

Efter hans mening kræver en tiltale, at der blandt andet er tale om såkaldt dobbeltanvendelse af en teknologi, ligesom der skal være skærpende omstændigheder.

- Vi må se om der overhovedet bliver rejst tiltale. Ellers må vi kæmpe hele vejen i retten, siger han til CRN.

Nordic Computer køber som en række andre it-distributører store partier it-udstyr til billige penge rundt omkring i verden. Udstyret bliver dernæst solgt videre - igen til kunder verden over.

Selskabet blev egentlig etableret som brokervirksomhed i 1979, men er de seneste år begyndt også at handle med nyt udstyr.

Bruttofortjenesten gik frem med et par millioner kroner i 2004/05, mens overskuddet før skat faldt med mere end to tredjedele fra 2,2 millioner kroner til 0,7 millioner kroner.

Nordic Computer har indgået partnerskaber med Sun Microsystems, HP, Lenovo, IBM, Cisco, Hitachi Data Systems, Lexmark, OKI, VMware og Veritas.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere