Forskning skal sætte skub i dansk biometri

Tema: Øget samarbejde mellem offentlig og privat forskning via Danish Biometrics Research Project Consortium skal sætte mere skub i det tøvende danske marked for biometri-løsninger.

Hvis markedet for biometriske løsninger for alvor skal vokse, kræver det øget samarbejde mellem offentlig og privat forskning, mener et dansk forskningskonsortium.

- Det handler om at samle og synliggøre de kapaciteter, der er på området herhjemme. Det vil være med til, at vi kan gøre os gældende internationalt, siger Frederik Kortbæk, der er talsmand for Danish Biometrics Research Project Consortium.

Kommet for at blive
Frederik Kortbæk mener, at markedet for biometri vil vokse i takt med danskernes øgede kendskab til teknologien.

– Det er de relativt små aktører, som opererer på markedet indtil videre. De store forholder sig mere afventende, siger han.

Frederik Kortbæk drager en parallel til USA, hvor markedet ”tonser frem”.

– Staten har købt løsninger blandt andet til terrorbekæmpelse, og det har betydet at der bliver forsket og investeret meget mere i biometri i USA, end der gør herhjemme, siger han.

Ønsker samarbejde
Frederik Kortbæk, der også er marketingschef hos Louis Mølholm Security, som blandt andet leverer biometriske løsninger, er heller ikke bleg for at indrømme, at det for branchen selvfølgelig også handler om øgede indtægter.

Men han understreger nødvendigheden af øget forskning.

– Et af konsortiets mål er at øge samarbejdet mellem universiteter og private og offentlige virksomheder. Forskningen skal være med til at vise de muligheder, der ligger i biometrien, men den skal også afdække mulige konsekvenser, siger Frederik Kortbæk.

Han fortæller, at det nu handler om at sikre de nødvendige forskningsmidler. Eksempelvis en del af de penge, der er til rådighed via Højteknologifonden.

Forskningskonsortiet er på vej til at blive en del af Innovationsrådets sikkerhedskonsortium, hvilket ifølge Frederik Kortbæk vil være med til at løfte det op i et endnu større netværk.

EU-pas vejen frem
Når det nye EU-pas bliver introduceret i august i år får danskerne biometri tæt ind på livet.

Indførelsen af passet vil puste liv i diskussionen om de konsekvenser, som en øget brug af biometri kan have.

Janni Christoffersen, der er direktør i Datatilsynet, mener, at det er nødvendigt at fokusere på det retssikkerhedsmæssige.

– Det er i sådan en situation, vi kommer ind. Det er nødvendigt at vurdere, hvor stort et indgreb i den private integritet, der er tale om. Hvad giver biometri af fordele, og hvilke problemer kan det eventuelt føre med sig, siger hun.

Projektet med det nye EU-pas er ifølge Janni Christoffersen et godt eksempel på, at man skal overveje mulige konsekvenser.

Konkrete sager
– Det er en relativt ny teknologi som nok kan være med til at øge vores sikkerhed, men der kan også opstå problemer. Hvad sker der eksempelvis, hvis man ikke bliver genkendt og ikke kan blive lukket ind i et land, siger hun.

Janni Christoffersen mener, at det er nødvendigt at have konkrete sager at forholde sig til.

– Hvis vi skal have biometriske løsninger, så skal de tjene et formål, og vi skal sikre os, hvad de kommer til at betyde i praksis, siger hun

Janni Christoffersen mener, at dialog med branchen og forskning er den rigtige vej at gå.

– Vi farer ikke ud med bål og brand, og systemerne skal være tilstrækkelig sikre. Måske er det at foretrække, at personer selv bærer deres biometriske oplysninger frem for, at de ligger i en central database, siger Janni Christoffersen.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

23. januar 2018 | Læs mere


Få succes med customer experience

Fremtidens kunder skal vindes med den bedste kundeoplevelse. Vi sætter fokus på, hvordan I kommer i gang med at give bedre oplevelser til jeres kunder og brugere. Kom og hør om forretningsmodeller, centrale begreber og værktøjer som brugervenlighed, brugerrejser, betalingsløsninger og alle de andre centrale områder, som du forventes at have styr på, når kunderne skal sikres den nødvendige 5-stjernede oplevelse.

25. januar 2018 | Læs mere


It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

30. januar 2018 | Læs mere


Computerworld
Med ny iOS-opdatering vil du selv kunne slå udskældt batterifunktion fra på din iPhone
Apple har sænket ydeevnen på ældre iPhones for at få batteriet til at holde længere, men nu fortæller Tim Cook, at du i fremtiden selv kan slå funktionen fra.
CIO
Opråb til ERP-leverandørerne: Stram op - I opfører jer uanstændigt
Klumme: Hvorfor kan ERP-projekter ikke leveres til fastpris ligesom andre systemer? Hvordan kan ERP-leverandørerne slippe afsted med at opføre sig uanstændigt? ERP-leverandørerne har et alvorligt problem og er nødt til at gøre det bedre. Se nogle af mine vilde eksempler fra den danske it-branche her.
Comon
LG stopper al udvikling af LG G7: Begynder helt forfra få måneder før lancering
Ifølge et velanset koreansk investormedie har LG’s CEO beordret fuld stop på udviklingen af LG G7 og starte forfra
Job & Karriere
Dansk it-virksomhed indførte fire-dages arbejdsuge: I dag er sygefraværet rekord-lavt og direktøren har tabt sig 13 kilo
Interview: Great Place To Work kategori-vinderen IIH Nordic har indført en fire-dages arbejdsuge og taget et opgør med forstyrrende storrums-kontorer og en frustrerende mailkultur. I dag er medarbejderne gladere end nogensinde før.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.