Forskning skal sætte skub i dansk biometri

Tema: Øget samarbejde mellem offentlig og privat forskning via Danish Biometrics Research Project Consortium skal sætte mere skub i det tøvende danske marked for biometri-løsninger.

Hvis markedet for biometriske løsninger for alvor skal vokse, kræver det øget samarbejde mellem offentlig og privat forskning, mener et dansk forskningskonsortium.

- Det handler om at samle og synliggøre de kapaciteter, der er på området herhjemme. Det vil være med til, at vi kan gøre os gældende internationalt, siger Frederik Kortbæk, der er talsmand for Danish Biometrics Research Project Consortium.

Kommet for at blive
Frederik Kortbæk mener, at markedet for biometri vil vokse i takt med danskernes øgede kendskab til teknologien.

– Det er de relativt små aktører, som opererer på markedet indtil videre. De store forholder sig mere afventende, siger han.

Frederik Kortbæk drager en parallel til USA, hvor markedet ”tonser frem”.

– Staten har købt løsninger blandt andet til terrorbekæmpelse, og det har betydet at der bliver forsket og investeret meget mere i biometri i USA, end der gør herhjemme, siger han.

Ønsker samarbejde
Frederik Kortbæk, der også er marketingschef hos Louis Mølholm Security, som blandt andet leverer biometriske løsninger, er heller ikke bleg for at indrømme, at det for branchen selvfølgelig også handler om øgede indtægter.

Men han understreger nødvendigheden af øget forskning.

– Et af konsortiets mål er at øge samarbejdet mellem universiteter og private og offentlige virksomheder. Forskningen skal være med til at vise de muligheder, der ligger i biometrien, men den skal også afdække mulige konsekvenser, siger Frederik Kortbæk.

Han fortæller, at det nu handler om at sikre de nødvendige forskningsmidler. Eksempelvis en del af de penge, der er til rådighed via Højteknologifonden.

Forskningskonsortiet er på vej til at blive en del af Innovationsrådets sikkerhedskonsortium, hvilket ifølge Frederik Kortbæk vil være med til at løfte det op i et endnu større netværk.

EU-pas vejen frem
Når det nye EU-pas bliver introduceret i august i år får danskerne biometri tæt ind på livet.

Indførelsen af passet vil puste liv i diskussionen om de konsekvenser, som en øget brug af biometri kan have.

Janni Christoffersen, der er direktør i Datatilsynet, mener, at det er nødvendigt at fokusere på det retssikkerhedsmæssige.

– Det er i sådan en situation, vi kommer ind. Det er nødvendigt at vurdere, hvor stort et indgreb i den private integritet, der er tale om. Hvad giver biometri af fordele, og hvilke problemer kan det eventuelt føre med sig, siger hun.

Projektet med det nye EU-pas er ifølge Janni Christoffersen et godt eksempel på, at man skal overveje mulige konsekvenser.

Konkrete sager
– Det er en relativt ny teknologi som nok kan være med til at øge vores sikkerhed, men der kan også opstå problemer. Hvad sker der eksempelvis, hvis man ikke bliver genkendt og ikke kan blive lukket ind i et land, siger hun.

Janni Christoffersen mener, at det er nødvendigt at have konkrete sager at forholde sig til.

– Hvis vi skal have biometriske løsninger, så skal de tjene et formål, og vi skal sikre os, hvad de kommer til at betyde i praksis, siger hun

Janni Christoffersen mener, at dialog med branchen og forskning er den rigtige vej at gå.

– Vi farer ikke ud med bål og brand, og systemerne skal være tilstrækkelig sikre. Måske er det at foretrække, at personer selv bærer deres biometriske oplysninger frem for, at de ligger i en central database, siger Janni Christoffersen.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitaliseringsledelse 2.0

Anvendelsen af digital teknologi i virksomheder er under en radikal transformation. Det kan du få fuld indsigt i på denne unikke konference hvor vi sætter fuldt fokus på den afgørende digitaliseringsledelse.

18. december 2018 | Læs mere


ESDH / ECM - Optimal og effektiv data- og dokumenthåndtering

Med ECM kan indsamle, tilgå og styre informationer på tværs af virksomhedens systemer. Du får overblikket over alt fra dokumenter, video- og lydfiler til mails og andet indhold gennem hele livscyklussen. Få inspiration til din egen ECM-løsning, til hvordan du sikrer høj datakvalitet på tværs i organisationen og hvordan du tænker ESDH/ECM ind i hele den digitale arbejdsplads.

23. januar 2019 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

24. januar 2019 | Læs mere





mest debaterede artikler

Premium
Mere end 1.000 CPR-numre på danske universitetsstuderende lå offentligt tilgængeligt i mere end tre år
En fejlplacering af to filer har betydet at CPR-numre på mere end 1.000 studerende har ligget offentligt tilgængeligt på nettet i mere end tre år.
Computerworld
Gratis wifi på vej i 15 danske byer: Disse danske byer bliver del af europæisk wifi-initiativ
Femten danske byer er blevet udvalgt til at deltage i et EU-initiativ, der betyder, at borger og turister i byerne i løbet af de kommende år vil få adgang til gratis wifi.
CIO
Tag med på Computerworlds store lederkonference og mød de danske top-CIO'er, som bygger de nye it-afdelinger
Anvendelsen af digital teknologi og organiseringen af it-afdelinger er under radikal transformation. På konferencen Digitaliseringsledelse 2.0 kan du møde de CIO'er fra Bankdata, Adform og Rockwool, som står i spidsen for teknologi-adoptionen.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Ny rapport – Vi har målt jobglæden i 20 udvalgte it-virksomheder
IT-specialister er blandt de mest eftertragtede faggrupper på det danske arbejdsmarked, og der er hård konkurrence om kandidater til ledige stillinger. Den første samlede jobglædeundersøgelse på it-jobmarkedet tyder imidlertid på, at it-specialister i vidt omfang mangler viden om, hvad virksomheder i branchen kan tilbyde dem som medarbejdere. Undersøgelsen er gennemført primo oktober 2018 og giver et unikt indblik i, hvilke faktorer it-specialister på det danske arbejdsmarked lægger vægt på i deres valg af arbejdsplads.