Sø- og Handelsretten siger ja til dybe boliglinks

Netportalen Ofir og ejeren Søndagsavisen er ved Sø- og Handelsretten blevet frikendt i en mangeårig sag anlagt af ejendomsmæglerkæden Home. Retten finder det fuldt lovligt, når Ofir linker direkte til Homes boligannoncer.

Det er fuldt lovligt, når netportalen Ofir - ejet af koncernen Søndagsavisen - laver dybe links til boligannoncer hos ejendomsmæglerkæden Home.

Den afgørelse er Sø- og Handelsretten kommet frem til i en sag, der har trukket ud siden slutningen af 90'erne.

Retten frifandt Ofir i sagen, som var anlagt af Home.

Ifølge Ofirs advokat og partner i advokatfirmaet Bech-Bruun, Janne Glæsel, fastslår dommen, at det er fuldt lovligt at linke dybt, hvis det sker loyalt.

Og det har Ofir nu fået rettens ord for, at portalen gør i den konkrete sag.

Links og ophavsret
- Det udtales helt generelt i dommen, at det er ønskværdigt for internettets funktion, at man kan linke dybt til indhold, siger Janne Glæsel.

Hun henviser til, at det af dommen fremgår, at søgetjenester må anses for ønskværdige, og at "det må anses for almindeligt, at der på søgetjenester stilles dybe links til rådighed".

Ejendomsmæglerkæden Home mente, at Ofir overtrådte markedsføringsloven ved at lave dybe link til ejendomsannoncer uden om ejendomsmæglerkædens forside.

Endvidere mente Home, at Ofir overtrådte ophavsretsloven ved systematisk at kopiere data fra en database over boliger på Homes hjemmeside.

Det mente Home var i strid med den såkaldte databaseregel i ophavsretsloven, men retten kom til den modsatte konklusion.

Database uden beskyttelse
- Hele hovedformålet med databasebeskyttelsen er at stimulere og beskytte oprettelsen af søgesystemer, men altså ikke af eksempelvis Homes database, der snarere kan betegnes som et salgskatalog, der understøtter Homes virksomhed, siger Janne Glæsel.

Ofir indsamler og indekserer via en søgerobot data om boligerne på Homes hjemmeside til et søgeværktøj på bolig.ofir.dk.

- Meget af indholdet på Homes hjemmesider er beskyttet af ophavsret, hvilket Ofir fuldt ud respekterer, men de helt faktuelle data om ejendommene er ikke beskyttede. Ofir og andre har efter databasereglerne en lovhjemlet ret til at kopiere en mindre del af de oplysninger, siger Janne Glæsel.

- Homes database består juridisk set ikke af allerede eksisterende data, som er beskyttet af databasereglen, men af data, der trinvis bringes til veje af Home, siger hun.

Fortsætter aktiviteter
Ofir blev i sagen fuldstændigt frikendt af Sø- og Handelsretten, der samtidig har pålagt Home at betale Ofirs sagsomkostninger på 150.000 kroner.

Home har endnu ikke besluttet, om selskabet vil anke afgørelsen og har i øjeblikket ikke yderligere kommentarer til sagen.

Hos Ofir glæder administrerende direktør Jørgen Wittenkamp sig over frikendelsen i Sø- og Handelsretten.

Med afgørelsen kan Ofir fortsætte aktiviteterne på bolig.ofir.dk.


Relevante links

Sø- og Handelsrettens dom (PDF)

Ofirs boligside

Ejendomsmæglerkæden Home


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til EU's persondataforordning: It-opgaver, ansvar og teknologiske muligheder

EU's persondataforordning træder i kraft 25. maj 2018, og det er en stor opgave at få gjort it-setuppet i organisationerne klar. Få overblik over regler og konsekvenser for it-afdelingen og virksomhedens it-ansvarlige, samt indblik i en stribe teknologier, der kan hjælpe til at efterleve kravene.

22. august 2017 | Læs mere


Bliv klar til EU's persondataforordning: It-opgaver, ansvar og teknologiske muligheder

EU's persondataforordning træder i kraft 25. maj 2018, og det er en stor opgave at få gjort it-setuppet i organisationerne klar. Få overblik over regler og konsekvenser for it-afdelingen og virksomhedens it-ansvarlige, samt indblik i en stribe teknologier, der kan hjælpe til at efterleve kravene.

24. august 2017 | Læs mere


Sikkerhed på netværk, firewall, routere: Få styr på din infrastruktur

Netværk, routere og firewall er meget kritiske elementer, når det handler om at beskytte sig mod angreb. Seminaret sætter fokus på, hvordan din virksomhed kan beskytte sig bedre mod alt fra DDoS-angreb til hackere og malware. Mød nogle af de førende sikkerhedsleverandører og sikkerhedseksperter, der kan hjælpe dig med at beskytte din infrastruktur. Få inspiration til kommende investeringer og strategiske overvejelser.

29. august 2017 | Læs mere

mest debaterede artikler

Computerworld
Et halvt år efter kæmpe nytårs-nedbrud hos YouSee: Her er status på politiets efterforskning af 51-årig mands rolle
Københavns Politi har nu i næsten et halvt år efterforsket det store YouSee-nedbrud, der gav sort skærm nytårsaften og særligt en 51-årig mands rolle i sagen. Her er status.
CIO
Professor: Minimal risiko for kæmpebøder til virksomheder når EU-persondataforordningen træder i kraft
De danske virksomheder slipper for økonomiske huskekager, hvis de ikke overholder persondataforordningen, når den træder i kraft til maj næste år, vurderer professor.
Comon
Test af OnePlus 5: Stadig vanvittig meget telefon for pengene
OnePlus 5 er stadig en af de bedste smartphones til prisen - også selvom prisen ikke længere er helt lige så god.
Job & Karriere
Se listen: Disse it-folk bliver ansat på stedet - cheferne skriger efter helt bestemte it-kompetencer
Der er en markant mangel på it-folk med helt bestemte kompetencer samtidig med, at it-cheferne er i gang med at øge bemandingen i it-organisationerne. Se listen med de mest efterspurgte it-kompetencer netop nu.
White paper
Guide til hyperconverged infrastructure - Alt om forenklet it-infrastruktur
I dette white paper får du en guide til at komme i gang med Hyperconverged Infrastructure (forenklet it-infrastruktur)