Sø- og Handelsretten siger ja til dybe boliglinks

Netportalen Ofir og ejeren Søndagsavisen er ved Sø- og Handelsretten blevet frikendt i en mangeårig sag anlagt af ejendomsmæglerkæden Home. Retten finder det fuldt lovligt, når Ofir linker direkte til Homes boligannoncer.

Det er fuldt lovligt, når netportalen Ofir - ejet af koncernen Søndagsavisen - laver dybe links til boligannoncer hos ejendomsmæglerkæden Home.

Den afgørelse er Sø- og Handelsretten kommet frem til i en sag, der har trukket ud siden slutningen af 90'erne.

Retten frifandt Ofir i sagen, som var anlagt af Home.

Ifølge Ofirs advokat og partner i advokatfirmaet Bech-Bruun, Janne Glæsel, fastslår dommen, at det er fuldt lovligt at linke dybt, hvis det sker loyalt.

Og det har Ofir nu fået rettens ord for, at portalen gør i den konkrete sag.

Links og ophavsret

- Det udtales helt generelt i dommen, at det er ønskværdigt for internettets funktion, at man kan linke dybt til indhold, siger Janne Glæsel.

Hun henviser til, at det af dommen fremgår, at søgetjenester må anses for ønskværdige, og at "det må anses for almindeligt, at der på søgetjenester stilles dybe links til rådighed".

Ejendomsmæglerkæden Home mente, at Ofir overtrådte markedsføringsloven ved at lave dybe link til ejendomsannoncer uden om ejendomsmæglerkædens forside.

Endvidere mente Home, at Ofir overtrådte ophavsretsloven ved systematisk at kopiere data fra en database over boliger på Homes hjemmeside.

Det mente Home var i strid med den såkaldte databaseregel i ophavsretsloven, men retten kom til den modsatte konklusion.

Database uden beskyttelse

- Hele hovedformålet med databasebeskyttelsen er at stimulere og beskytte oprettelsen af søgesystemer, men altså ikke af eksempelvis Homes database, der snarere kan betegnes som et salgskatalog, der understøtter Homes virksomhed, siger Janne Glæsel.

Ofir indsamler og indekserer via en søgerobot data om boligerne på Homes hjemmeside til et søgeværktøj på bolig.ofir.dk.

- Meget af indholdet på Homes hjemmesider er beskyttet af ophavsret, hvilket Ofir fuldt ud respekterer, men de helt faktuelle data om ejendommene er ikke beskyttede. Ofir og andre har efter databasereglerne en lovhjemlet ret til at kopiere en mindre del af de oplysninger, siger Janne Glæsel.

- Homes database består juridisk set ikke af allerede eksisterende data, som er beskyttet af databasereglen, men af data, der trinvis bringes til veje af Home, siger hun.

Fortsætter aktiviteter

Ofir blev i sagen fuldstændigt frikendt af Sø- og Handelsretten, der samtidig har pålagt Home at betale Ofirs sagsomkostninger på 150.000 kroner.

Home har endnu ikke besluttet, om selskabet vil anke afgørelsen og har i øjeblikket ikke yderligere kommentarer til sagen.

Hos Ofir glæder administrerende direktør Jørgen Wittenkamp sig over frikendelsen i Sø- og Handelsretten.

Med afgørelsen kan Ofir fortsætte aktiviteterne på bolig.ofir.dk.

Relevante links

Sø- og Handelsrettens dom (PDF)

Ofirs boligside

Ejendomsmæglerkæden Home
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere