Sø- og Handelsretten siger ja til dybe boliglinks

Netportalen Ofir og ejeren Søndagsavisen er ved Sø- og Handelsretten blevet frikendt i en mangeårig sag anlagt af ejendomsmæglerkæden Home. Retten finder det fuldt lovligt, når Ofir linker direkte til Homes boligannoncer.

Det er fuldt lovligt, når netportalen Ofir - ejet af koncernen Søndagsavisen - laver dybe links til boligannoncer hos ejendomsmæglerkæden Home.

Den afgørelse er Sø- og Handelsretten kommet frem til i en sag, der har trukket ud siden slutningen af 90'erne.

Retten frifandt Ofir i sagen, som var anlagt af Home.

Ifølge Ofirs advokat og partner i advokatfirmaet Bech-Bruun, Janne Glæsel, fastslår dommen, at det er fuldt lovligt at linke dybt, hvis det sker loyalt.

Og det har Ofir nu fået rettens ord for, at portalen gør i den konkrete sag.

Links og ophavsret

- Det udtales helt generelt i dommen, at det er ønskværdigt for internettets funktion, at man kan linke dybt til indhold, siger Janne Glæsel.

Hun henviser til, at det af dommen fremgår, at søgetjenester må anses for ønskværdige, og at "det må anses for almindeligt, at der på søgetjenester stilles dybe links til rådighed".

Ejendomsmæglerkæden Home mente, at Ofir overtrådte markedsføringsloven ved at lave dybe link til ejendomsannoncer uden om ejendomsmæglerkædens forside.

Endvidere mente Home, at Ofir overtrådte ophavsretsloven ved systematisk at kopiere data fra en database over boliger på Homes hjemmeside.

Det mente Home var i strid med den såkaldte databaseregel i ophavsretsloven, men retten kom til den modsatte konklusion.

Database uden beskyttelse

- Hele hovedformålet med databasebeskyttelsen er at stimulere og beskytte oprettelsen af søgesystemer, men altså ikke af eksempelvis Homes database, der snarere kan betegnes som et salgskatalog, der understøtter Homes virksomhed, siger Janne Glæsel.

Ofir indsamler og indekserer via en søgerobot data om boligerne på Homes hjemmeside til et søgeværktøj på bolig.ofir.dk.

- Meget af indholdet på Homes hjemmesider er beskyttet af ophavsret, hvilket Ofir fuldt ud respekterer, men de helt faktuelle data om ejendommene er ikke beskyttede. Ofir og andre har efter databasereglerne en lovhjemlet ret til at kopiere en mindre del af de oplysninger, siger Janne Glæsel.

- Homes database består juridisk set ikke af allerede eksisterende data, som er beskyttet af databasereglen, men af data, der trinvis bringes til veje af Home, siger hun.

Fortsætter aktiviteter

Ofir blev i sagen fuldstændigt frikendt af Sø- og Handelsretten, der samtidig har pålagt Home at betale Ofirs sagsomkostninger på 150.000 kroner.

Home har endnu ikke besluttet, om selskabet vil anke afgørelsen og har i øjeblikket ikke yderligere kommentarer til sagen.

Hos Ofir glæder administrerende direktør Jørgen Wittenkamp sig over frikendelsen i Sø- og Handelsretten.

Med afgørelsen kan Ofir fortsætte aktiviteterne på bolig.ofir.dk.

Relevante links

Sø- og Handelsrettens dom (PDF)

Ofirs boligside

Ejendomsmæglerkæden Home




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere