Sø- og Handelsretten siger ja til dybe boliglinks

Netportalen Ofir og ejeren Søndagsavisen er ved Sø- og Handelsretten blevet frikendt i en mangeårig sag anlagt af ejendomsmæglerkæden Home. Retten finder det fuldt lovligt, når Ofir linker direkte til Homes boligannoncer.

Det er fuldt lovligt, når netportalen Ofir - ejet af koncernen Søndagsavisen - laver dybe links til boligannoncer hos ejendomsmæglerkæden Home.

Den afgørelse er Sø- og Handelsretten kommet frem til i en sag, der har trukket ud siden slutningen af 90'erne.

Retten frifandt Ofir i sagen, som var anlagt af Home.

Ifølge Ofirs advokat og partner i advokatfirmaet Bech-Bruun, Janne Glæsel, fastslår dommen, at det er fuldt lovligt at linke dybt, hvis det sker loyalt.

Og det har Ofir nu fået rettens ord for, at portalen gør i den konkrete sag.

Links og ophavsret
- Det udtales helt generelt i dommen, at det er ønskværdigt for internettets funktion, at man kan linke dybt til indhold, siger Janne Glæsel.

Hun henviser til, at det af dommen fremgår, at søgetjenester må anses for ønskværdige, og at "det må anses for almindeligt, at der på søgetjenester stilles dybe links til rådighed".

Ejendomsmæglerkæden Home mente, at Ofir overtrådte markedsføringsloven ved at lave dybe link til ejendomsannoncer uden om ejendomsmæglerkædens forside.

Endvidere mente Home, at Ofir overtrådte ophavsretsloven ved systematisk at kopiere data fra en database over boliger på Homes hjemmeside.

Det mente Home var i strid med den såkaldte databaseregel i ophavsretsloven, men retten kom til den modsatte konklusion.

Database uden beskyttelse
- Hele hovedformålet med databasebeskyttelsen er at stimulere og beskytte oprettelsen af søgesystemer, men altså ikke af eksempelvis Homes database, der snarere kan betegnes som et salgskatalog, der understøtter Homes virksomhed, siger Janne Glæsel.

Ofir indsamler og indekserer via en søgerobot data om boligerne på Homes hjemmeside til et søgeværktøj på bolig.ofir.dk.

- Meget af indholdet på Homes hjemmesider er beskyttet af ophavsret, hvilket Ofir fuldt ud respekterer, men de helt faktuelle data om ejendommene er ikke beskyttede. Ofir og andre har efter databasereglerne en lovhjemlet ret til at kopiere en mindre del af de oplysninger, siger Janne Glæsel.

- Homes database består juridisk set ikke af allerede eksisterende data, som er beskyttet af databasereglen, men af data, der trinvis bringes til veje af Home, siger hun.

Fortsætter aktiviteter
Ofir blev i sagen fuldstændigt frikendt af Sø- og Handelsretten, der samtidig har pålagt Home at betale Ofirs sagsomkostninger på 150.000 kroner.

Home har endnu ikke besluttet, om selskabet vil anke afgørelsen og har i øjeblikket ikke yderligere kommentarer til sagen.

Hos Ofir glæder administrerende direktør Jørgen Wittenkamp sig over frikendelsen i Sø- og Handelsretten.

Med afgørelsen kan Ofir fortsætte aktiviteterne på bolig.ofir.dk.


Relevante links

Sø- og Handelsrettens dom (PDF)

Ofirs boligside

Ejendomsmæglerkæden Home


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

24. april 2018 | Læs mere


Basware Connect 2018

Kigger du efter nye måder at fremtidssikre og vækste din virksomhed på? Udnytter du den eksplosion af data, som digitaliseringen har ført med sig? Virksomheder der gør brug af data mining, kunstig intelligens og er drevet af data analyse kan bedre forstå deres kunder og deres produkter - og dermed øge deres konkurrencemæssige fordele. Allerede nu er der nemlig masser af muligheder for at automatisere sine indkøbs- og betalingsprocesser og få adgang til data, der bør danne grundlaget for strategien.

25. april 2018 | Læs mere


Digitaliseringskrav, ledelse og fremtidens kommunikationsudfordringer

Hør om håndteringen af digitaliseringskrav, ledelsesudfordringer og effektiv kommunikation og få en smagsprøve på IDG Kurser og Computerworlds nye lederuddannelse til dig som er CIO, IT-chef og/eller digital-leder: It Executive Masterclass.

25. april 2018 | Læs mere


Premium
Tung Atea-dominans på hardware-markedet helt ok, mener SKI: "Hvis en virksomhed vokser sig stor, er det typisk også fordi, den gør et eller andet rigtigt. Der er ikke noget i vejen med at være dominerende"
Der er glimrende konkurrence på markedet for det offentliges hardware-indkøb, selv om Atea lander de fleste ordrer, mener SKI. "Det er min opfattelse, at der er en glimrende og benhård konkurrence på hardwaremarkedet. Det er ikke nemt at være aktør på det marked," siger udbudsdirektør i SKI, Christian Lunding.
Computerworld
Kæmpe-cyberangreb afsløret: Millioner af computere hacket - pilen peger (igen) mod Rusland
Pilen peger entydigt mod Rusland, mener USA og Storbritannien. Se stor advisory om angrebet, der har inficeret millioner af routere, switche og lignende i virksomheder og myndigheder.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
På jagt efter nyt BI-system? … Her er analysen og de 25 vigtigste KPI’er
Et godt BI-system er en central del af en digitaliseret virksomhed. Dette whitepaper fra EG dykker ned i en analyse af de nødvendige overvejelser på det organisatoriske, teknologiske og brugerorienterede niveau. Samtidig får du en liste med 25 vigtige KPI’er inden for ni funktionsområder, så du kan se, hvad andre virksomheder holder øje med.