Sø- og Handelsretten siger ja til dybe boliglinks

Netportalen Ofir og ejeren Søndagsavisen er ved Sø- og Handelsretten blevet frikendt i en mangeårig sag anlagt af ejendomsmæglerkæden Home. Retten finder det fuldt lovligt, når Ofir linker direkte til Homes boligannoncer.

Det er fuldt lovligt, når netportalen Ofir - ejet af koncernen Søndagsavisen - laver dybe links til boligannoncer hos ejendomsmæglerkæden Home.

Den afgørelse er Sø- og Handelsretten kommet frem til i en sag, der har trukket ud siden slutningen af 90'erne.

Retten frifandt Ofir i sagen, som var anlagt af Home.

Ifølge Ofirs advokat og partner i advokatfirmaet Bech-Bruun, Janne Glæsel, fastslår dommen, at det er fuldt lovligt at linke dybt, hvis det sker loyalt.

Og det har Ofir nu fået rettens ord for, at portalen gør i den konkrete sag.

Links og ophavsret
- Det udtales helt generelt i dommen, at det er ønskværdigt for internettets funktion, at man kan linke dybt til indhold, siger Janne Glæsel.

Hun henviser til, at det af dommen fremgår, at søgetjenester må anses for ønskværdige, og at "det må anses for almindeligt, at der på søgetjenester stilles dybe links til rådighed".

Ejendomsmæglerkæden Home mente, at Ofir overtrådte markedsføringsloven ved at lave dybe link til ejendomsannoncer uden om ejendomsmæglerkædens forside.

Endvidere mente Home, at Ofir overtrådte ophavsretsloven ved systematisk at kopiere data fra en database over boliger på Homes hjemmeside.

Det mente Home var i strid med den såkaldte databaseregel i ophavsretsloven, men retten kom til den modsatte konklusion.

Database uden beskyttelse
- Hele hovedformålet med databasebeskyttelsen er at stimulere og beskytte oprettelsen af søgesystemer, men altså ikke af eksempelvis Homes database, der snarere kan betegnes som et salgskatalog, der understøtter Homes virksomhed, siger Janne Glæsel.

Ofir indsamler og indekserer via en søgerobot data om boligerne på Homes hjemmeside til et søgeværktøj på bolig.ofir.dk.

- Meget af indholdet på Homes hjemmesider er beskyttet af ophavsret, hvilket Ofir fuldt ud respekterer, men de helt faktuelle data om ejendommene er ikke beskyttede. Ofir og andre har efter databasereglerne en lovhjemlet ret til at kopiere en mindre del af de oplysninger, siger Janne Glæsel.

- Homes database består juridisk set ikke af allerede eksisterende data, som er beskyttet af databasereglen, men af data, der trinvis bringes til veje af Home, siger hun.

Fortsætter aktiviteter
Ofir blev i sagen fuldstændigt frikendt af Sø- og Handelsretten, der samtidig har pålagt Home at betale Ofirs sagsomkostninger på 150.000 kroner.

Home har endnu ikke besluttet, om selskabet vil anke afgørelsen og har i øjeblikket ikke yderligere kommentarer til sagen.

Hos Ofir glæder administrerende direktør Jørgen Wittenkamp sig over frikendelsen i Sø- og Handelsretten.

Med afgørelsen kan Ofir fortsætte aktiviteterne på bolig.ofir.dk.


Relevante links

Sø- og Handelsrettens dom (PDF)

Ofirs boligside

Ejendomsmæglerkæden Home


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Kunstig intelligens og automatisering: Sådan kommer du i gang

En ny generation af langt mere intelligente og automatiserede it-løsninger har meldt deres ankomst på markedet. Disse vil i de kommende år fuldstændig forandre, hvordan it kan understøtte og forandre virksomheder og hele markeder. Men hvordan kommer man i gang med at udnytte kunstig intelligens og automatisering i virksomheden? Kom og få en række konkrete bud på, hvordan man gør.

30. marts 2017 | Læs mere


Computerworld Summit 2017

Den teknologiske udvikling buldrer afsted. Din organisation skal være digital. Den skal være sikker. Og så skal den være tilstrækkelig omstillingsparat til at møde den fremtid, som ingen rigtigt kender. Summit 2017 sætter fokus på de nye teknologier, forretnings- og driftsmodeller, og giver dig inspiration til, hvordan de kan give den maksimale værdi i din virksomhed.

04. april 2017 | Læs mere


Bedre arbejdsgange og bedre sikkerhed: Sådan får du mere ud af dine printere

Printerne er dyre maskiner, og området udviklet sig hastigt over mod stedse mere avancerede og tæt forbundne løsninger. Inden længe vil vi også begynde at se 3D-printere vinde indpas i virksomhederne. På dette How To seminar kan du se de bedste printer-løsninger på markedet lige nu ? og ikke mindst høre, hvordan du bedste muligt sikrer din printer mod cyberkriminelle, da printere er et oplagt mål.

25. april 2017 | Læs mere


Computerworld
Hackerne kaster sig over de fire største browsere: Her er den mest usikre browser
I en hackerdyst mellem Chrome, Firefox, Safari og Edge Chrome blev en af browserne lagt ned fem gange, mens hackerne ikke kunne få hul på en af de andre browsere i konkurrencen.
CIO
Grundfos opretter ny topstilling - her er selskabets nye 'head of digital transformation'
Pumpegiganten Grundfos i stor oprustning med it og digitalisering. Seneste tiltag er en ny topstilling i koncernen, hvor der netop er ansat en 'head of digital transformation.'
Comon
Top 5: De bedste spil baserede på film
Film, der bliver til spil, bliver enten fantastisk eller en fadæse. Her er de fem bedste spil baseret på en spillefilm
Channelworld
Ny EG-direktør har en plan: Sådan skal EG vokse sig større og endnu mere profitabel
Interview: Mikkel Bardram er ny administrerende direktør i EG. Selvom EG nu har 2.000 ansatte og en omsætning på 1,8 milliarder kroner, er der potentiale for endnu mere, mener den nye direktør.
White paper
Undersøgelse af kritiske anlæg
I 2015 afsluttede Coromatic Group en undersøgelse af kritiske anlæg, der dækkede årene 2000-2013. Undersøgelsen omfattede det nordiske hospitalsmarked og dets afhængighed af to virksomhedskritiske funktioner, strømforsyning og kommunikationsteknologi, under hensyntagen til den øgede mængde af data, der behandles i forskellige systemer.