Dansk netmusik ubrugelig på mobiltelefoner

Danske forbrugere kan ikke bruge deres mobiltelefoner til at høre den musik, de lovligt køber på nettet, fordi musikken er beskyttet af Microsofts kopisikring.

Musik på mobiltelefonen er udset som et kæmpe vækstområde, men danske forbrugere skal ikke forvente at kunne høre den musik, de ellers fuldt lovligt har betalt for at hente på nettet.

Hovedparten af digital musik solgt gennem danske netbutikker som TDC og Bilka kan nemlig ikke afspilles på langt de fleste mobiltelefoner, fordi musikken kun sælges i Microsofts kopisikrede Windows Media-format.

Problemet er, at pladeselskaberne kun vil tillade at sælge deres musik i det kopisikrede Windows Media-format, som mobilproducenterne endnu ikke er klar til at understøtte.

Phonofile står bag salget af dansk netmusik, og her beklager direktør Jesper Bang-Olesen situationen.

- Hardware-producenterne har nogle principper, og det er ikke altid, at de snakker med dem, der leverer indholdet. Det er grotesk, for de kunne understøtte Microsofts musikformat, hvis de bare gad at implementere en chip til fire dollar i telefonerne, siger direktør Jesper Bang-Olesen.

Langvarig formatkrig

Format-krigen inden for digital musik har stået på i flere år, og den er naturligt nok rykket med over på mobiltelefonerne i takt med, at de har fået musik som en af hovedfunktionerne.

Mobilbranchen har selv skabt standarden OMA DRM, som bruges til at beskytte indhold på mobiltelefoner mod kopiering, også musik.

Alligevel ser situationen ud til at ændre sig.

Blandt andet Motorola har nemlig indgået en aftale, som betyder, at en række mobiltelefoner i fremtiden vil understøtte Microsofts Windows Media-format.

Samtidig lancerer Motorola i Danmark til sommer en ny model af telefonen RAZR, som nu understøtter Apples musikbutik Itunes.

- Når du tilslutter telefonen til din pc, vil iTunes genkende den, og du kan overføre din musik frem og tilbage uden besvær. Det bliver vores vigtigste satsning, fortæller Peter P. Lund fra Motorola Danmark.

Stor satsning på musik

Satsningen på musik er lige så stor hos konkurrenten Sony Ericsson, hvis væsentligste kampagne i Danmark henover sommeren gælder den nye Walkman-telefon W810i.

Den understøtter hverken kopisikrede Microsoft- eller Apple-formater og kræver derfor, at brugerne selv skal lægge deres egne cd'er ind. Men det kommer til at ændre sig, mener Sony Ericsson.

- Udviklingen rundt om hjørnet er, at du direkte fra mobiltelefonen kan downloade et helt album. Specielt operatørerne ser en mulighed i det, fordi de kan tjene nogle penge på det, siger presseansvarlig Kenneth Møller.

I Danmark tilbyder mobilselskabet 3 i samarbejde med Phonofile allerede, at brugerne direkte fra deres 3-telefon kan hente den nyeste musik, selv om hastigheden ikke er imponerende. Tjenesten benytter sig af OMA til at kopisikre musikken.

Musikkens fremtid er mobil

Et andet dansk mobilselskab er i gang med at udvikle en lignende tjeneste, som formentlig vil blive lanceret senere i år.

Mobilproducenterne er derfor ikke i tvivl om, at fremtiden inden for musik ligger på mobiltelefoner.

- Der bliver solgt 700 til 800 millioner mobiltelefoner på verdensmarkedet, og hvis de alle sammen begynder at få musikafspiller, så vil de få en kæmpe markedsandel, siger Peter P. Lundberg fra Motorola.

De seneste mobiltelefoner har samtidig muligheden for at gemme langt flere sange.

Nokia er netop klar med modellen N91, der har fire gigabyte hukommelse til blandt andet musik.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere