Minister: Siemens har ikke smurt dansk forsvar

Ansatte i det danske forsvar er ikke blevet smurt af it-selskabet Siemens Business Services, sådan som det er sket i en storstilet korruptions-skandale i det norske forsvar. Det fastslår forsvarsminister Søren Gade.

It-selskabet Siemens Business Services står centralt i en storstilet skandale om overfakturering af det norske forsvar for millioner af kroner og ulovlige gaver til forsvarets ansatte.

Den danske forsvarsminister Søren Gade (V) afviser, at der også er problemer i Danmark.

Her står Siemens Business Services blandt andet for driften og vedligeholdelsen af det danske forsvars centrale forretningssystem DeMars på en kontrakt som selskabet landede sidste år i konkurrence med blandt andre IBM og CSC.

Forsvarsminister Søren Gade oplyser, at Siemens endvidere har en række mindre kontrakter med det danske forsvar.

Siemens-skandale i Norge

Ifølge Søren Gade har forsvaret selv afholdt udgifter til seminarer, rejser og ophold, når ansatte ved forsvaret har deltaget i arrangementer med Siemens Business Services.

- Forsvarskommandoen har ved en gennemgang ikke fundet forhold, der kan karakteriseres som 'smøring' i forhold til ansatte i det danske forsvar, oplyser Søren Gade i et svar til Folketinget.

Anderledes ser det ud i Norge, hvor det norske politis afdeling for økonomisk kriminalitet har indledt en efterforskning af forholdene mellem det norske forsvar og Siemens Business Services.

Det sker på baggrund af en rapport udarbejdet under det norske forsvarsdepartement, efter interne undersøgelser har skabt mistanke om brud på reglerne.

Ifølge rapporten har Siemens Business Services smurt ansatte i det norske forsvar for millioner af kroner med blandt andet rejser og andre gaver.

Modellen er sandsynligvis i strid med et norsk gaveforbud for tjenestemænd og landets korruptionsbestemmelser.

Samtidig afslører rapporten, at Siemens har overfaktureret forsvaret for op mod 35 millioner kroner på køb af hardware mellem 2000 og 2004.

Det er blandt andet sket ved at udskrive fakturaer uden dækning, uden at nogen i forsvaret har grebet ind. Perioden efter marts 2004 er ikke undersøgt.

Siemens afviser dansk mistanke

Ifølge rapporten har Siemens Business Services også fået tildelt særlige straksordrer, hvor forsvaret ikke har været i udbud, selv om der tilsyneladende ikke er nogen årsag til, at ikke flere leverandører skulle byde ind.

Hos Siemens i Danmark afviser kommunikationsdirektør John Finnich Pedersen i lighed med forsvarsminister Søren Gade, at der kan være tilsvarende uregelmæssigheder mellem Siemens og det danske forsvar.

- Det er tale om en helt anden type kontrakter i Norge end her i Danmark, hvor vi ikke leverer hardware men en serviceydelse, siger John Finnich Pedersen.

Spørgsmålet om korruption mellem Siemens Business Services og det danske forsvar er blevet rejst over for forsvarsminister Søren Gade af SF's Holger K. Nielsen.

Han sagde i sidste uge til Computerworld, at han ønskede forholdet undersøgt på grund af den normalt store lighed mellem Danmark og Norge.

Rapporten om forholdene i det norske forsvar (pdf)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere