Hackere kaster sig over Office-programmer

Microsofts Office-pakke er blevet selskabets nye sikkerhedshovedpine på det seneste. Det varsler en ny tid, hvor hackere i højere grad går efter applikationer.

Virusprogrammører skeler mindre til operativsystemet og går i stedet efter sikkerhedshuller i de applikationer, der kører på systemet. Det kan rokke ved blandt andet Apples skråsikkerhed, advarer sikkerhedsfirmaer.

Først Word, så Excel og nu PowerPoint.

Tre måneder i træk har hackere udnyttet hidtil ukendte sikkerhedshuller i Microsoft Office.

Det har nu fået Microsoft til at udstede en generel advarsel, hvor softwaregiganten advarer brugere imod at åbne uventede Office-dokumenter, der ankommer via e-mail.

Angrebene mod Office-programmerne er sket i form af målrettede angreb mod enkelte virksomheder, da bagmændene ikke ønsker stor medieopmærksomhed omkring angrebene, da det handler om at tjene penge.

Det er forholdsvis let for hackergrupperne at udnytte Office som angrebsplatform, idet de fleste brugere er vant til at modtage og åbne Office-dokumenter uden at tænke nærmere over sikkerhedsrisikoen.

Da det er flere år siden, der sidst er sket noget alvorligt inden for makrovirus, der plagede Office-pakken i sidste halvdel af 1990'erne, lader de fleste virksomheder desuden dokumenterne slippe uhindret gennem mailsystemerne.

Derimod blokerer de fleste virksomheder for programfiler og i visse tilfælde pakkede filer.

- Denne angrebsvej ligger indtil videre under radarhøjde og bliver ikke betragtet som en trussel af brugerne, skriver antivirusfirmaet F-Secure på selskabets weblog.

Angrebene mod Office-programmerne er imidlertid kun toppen af isbjerget.

Flere sikkerhedsfirmaer advarer om, at der er en stigende tendens til, at angrebene rettes mod specifikke applikationer i stedet for mod styresystemerne.

Et eksempel er angreb mod webservere, hvor angrebene foregår mod de webapplikationer, der afvikles på serveren.

Søgemaskiner som Google kan anvendes til at finde helt almindelige sikkerhedsbrølere i de ofte hjemmelavede webapplikationer.

- Det handler ikke nødvendigvis om styresystemet. Vi har mest hyppigt fundet angreb mod kendte PHP-sårbarheder. Vi har ganske vist set en del forsøg på at plante DLL-filer på webservere i den tro, at de var Windows-servere, men applikationslaget var som regel målet, siger teknisk chef Brian Chess fra Fortify Software til Internetnews.com.

Samme tendens finder sted på klientsiden, hvor der er en stigende interesse for sårbarheder i anden software end blot Windows.

- I takt med at styresystemerne bliver mere sikre, rykker de kriminelle videre til applikationslaget og forsøger at angribe eksempelvis Office, iTunes eller RealPlayer, siger Stephen Toulouse, chef for Microsofts sikkerhedsteam, til Newsfactor.com.

Den mest populære applikationstype blandt hackerne er de forskellige webbrowsere, hvor både Internet Explorer, Firefox og Safari er blevet udsat for angreb.

Browserudviklerne strammer imidlertid også op på sikkerheden, og det leder de kriminelle videre til endnu mere målrettede angreb.

Hvor det før gjalt om at inficere så mange maskiner som muligt, så kan en enkelt inficere maskine inden for en virksomhed være et tilstrækkeligt mål for de nye hackergrupper, der er økonomisk motiverede.

Det placerer blandt andet Apple i skudlinjen, vurderer flere sikkerhedsfirmaer. Apple satser i høj grad på, at styresystemets opbygning beskytter mod angreb, men det kan være en falsk tryghed.

- Apples budskab lyder, at du ikke behøver bekymre dig om sikkerhed med en Mac, men det passer ikke, siger teknisk chef Scott Carpenter fra Secure Elements til Newsfactor.com.

I årets første fem måneder blev der således afsløret 80 sikkerhedshuller i Apples software ifølge sikkerhedsfirmaet McAfee. Det skal ses i forhold til 120 i hele 2005 og omkring 60 i 2004.

Det omfatter blandt andet sikkerhedshuller i iTunes, som kunne udnyttes til at få udført ondsindet programkode på en Mac.

Også sikkerhedssoftware som firewalls og antivirus er potentielle nye mål for hackere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere