Eksperter: Jobkarteller til skade for Danmark

De udbredte jobkarteller, hvor firmaer aftaler, at de ikke må ansætte hinandens medarbejdere, fører til lavere produktivitet, velfærdstab, stress og psykiske problemer, vurderer eksperter.

Aftaler mellem virksomheder om ikke at ansætte hinandens medarbejdere er direkte mobilitets-hæmmende.

De sænker nemlig produktiviteten, hæmmer konkurrenceevnen med udlandet, fører til tabt velfærd, besværliggør iværksætteri, skaber stress og øger risikoen for sygdom.

Det mener flere af Danmarks førende arbejdsmarkeds-
forskere.

- Det er dybt skadeligt for konkurrencen og noget der bør gribes ind over for, siger Jørgen Rosted, udviklingsdirektør i forsknings- og analyseenheden under Erhvervs- og Byggestyrelsen.

Forsker: Bange for konsekvenserne
Den holding deler Jørgen Steen Madsen, der er arbejdsmarkedsforsker på Københavns Universitet.

Efter hans opfattelse breder aftalerne sig på det danske arbejdsmarked. Han er bange for konsekvenserne.

- Efter den økonomiske lærebog er det bestemt ikke hensigtsmæssigt, for man bremser konkurrencen om arbejdskraften, siger Jørgen Steen Madsen.

Han forklarer, at konkurrence i teorien betyder, at folk får job de steder, hvor deres produktivitet er størst.

To andre arbejdsmarkedsforskere, Per Vejrup-Hansen fra Copenhagen Business School og Flemming Ibsen fra Ålborg Universitet, bakker ham op.

Velfærdstab

- Jobkarteller hæmmer den faglige og geografiske mobilitet på det danske arbejdsmarked, og det giver et velfærdstab for det danske samfund, siger Flemming Ibsen.

Virksomhederne kan risikere direkte syge medarbejdere, hvis der sættes for mange hindringer i vejen for, at medarbejderne kan skifte job, mener Per Vejrup-Hansen.

- Det kan uden tvivl give psykiske problemer og stress, siger han.

Eksperterne kan dog godt forstå de enkelte virksomheder, og for mange af virksomhederne vil aftalerne også kunne betale sig.

På samfundsniveau er eksperterne dog til gengæld ikke i tvivl om, at aftalerne bestemt ikke er til gavn for den danske produktivitet.

Mindre virksomheder får problemer

Aftalerne er især et problem for de små virksomheder.

Den fri konkurrence er sat ud af spillet gennem et væld af aftaler på arbejdsmarkedet, og det kan gøre det svært for små virksomheder at vokse sig større.

Det udtaler Henrik Bundgaard, der er formand for sektionen for freelancere og selvstændige i DM – fagforening for højtuddannede, i en artikel i Magisterbladet i dag.

Det er samtidig også et probleme med aftaler, der binder virksomheder til ganske få konsulentbureauer.

- Det er jo svært, når man skal ud at skaffe de første opgaver. Jeg har set en del, der med bind for øjnene skriver under på kontrakter med konsulent-formidlingsbureauer, hvoraf nogle kontrakter efter min opfattelse er okay, og andre er rigtigt grove, siger Henrik Bundgaard.

Arbejdsmarkedsforsker Jørgen Steen Madsen er helt enig i, at små virksomheder rammes hårdere.

- Nye virksomheder får vanskeligere ved at skaffe medarbejdere. Det sætter en dæmper på iværksætteriet, siger han.

Kulegravning

Ifølge Henrik Bundgaard skal der laves en kulegravning af hele området, så man finder ud af, hvordan de hemmelige og konkurrencebegrænsende aftaler påvirker markedet.

- Hvis man vil fremme iværksætteriet, så kan man kun gøre én ting, nemlig forbyde aftaler mellem virksomhederne, siger han.

Det sker dog næppe lige med det samme.

Et flertal i Folketinget bestående af regeringspartierne og Dansk Folkeparti vil i første omgang lade arbejdsmarkedets parter finde en måde at stoppe jobkartellerne på.

Læs mere om jobkartellernes indflydelse på samfundet i fredagens trykte udgave af Computerworld

Har du oplevet kartel-aftalerne på egen krop? Kontakt da Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere