Partier: It-ansatte må finde sig i kartel-aftaler

Både S og DF er afvisende over for at forbyde kartel-aftaler mellem virksomheder om ikke at ansætte hinandens medarbejdere, selv om flere eksperter vurderer, at kartel-aftalerne er skadelige.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti afviser et forbud mod virksomheders indbyrdes aftaler om ikke at ansætte hinandens medarbejdere.

Dermed ser politikerne stort på udmeldinger fra førende arbejdsmarkeds-
forskere, der har forklaret, at de mange aftaler kan skade Danmark.

I stedet vil Socialdemokratiet nøjes med at lovgive mod hemmeligholdelse af kartel-aftalerne, mens Dansk Folkeparti vil afvente, om arbejdsmarkedets parter selv kan løse problemet.

- Det er en kompliceret diskussion om, hvorvidt aftalerne skal forbydes. Der kan være rimelige og legitime årsager til, at den slags aftaler indgås, siger Thomas Adelskov, arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokratiet.

Eksperter: Især mindre virksomheder rammes
Jobkarteller, der hindrer mobilitet på arbejdsmarkedet, kan skabe stress og sygdom hos medarbejderne. Samtidig sænker kartel-aftalerne produktiviteten, hæmmer konkurrenceevnen i forhold til udlandet og besværliggør iværksætteri.

Det fortalte flere arbejdsmarkeds-forskere til Computerworld i sidste uge. Især mindre virksomheder kan blive ramt, lød det fra eksperterne.

Samtidig viser en undersøgelse foretaget af analysefirmaet Userneeds, at 81 procent af danskerne finder det uacceptabelt, at virksomheder indgår aftaler om ikke at ansætte hinandens medarbejdere.

Thomas Adelskov er enig i, at aftalerne hæmmer mobiliteten på arbejdsmarkedet og dermed er med til at svække konkurrenceevnen.

- Men en virksomhed kan have nogle helt legitime grunde til at have nogle klausuler i forhold til medarbejderne, forklarer Thomas Adelskov.

Heller ikke regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, vil have et forbud mod aftaler, der hindrer jobskifte mellem to virksomheder.

Partiet har tidligere meldt ud, at de i første omgang vil lade arbejdsmarkedets parter om selv at finde en løsning på problemet. Den holdning står ikke til at rykke, på trods af arbejdsmarkedseksperternes udsagn.

- Hvis medarbejderne ved besked om aftalen, så synes vi, det er i orden, siger Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted.

Han slår fast, at hvis problemet ikke er løst inden foråret, så vil også Dansk Folkeparti stemme for en lovændring, der skal gøre det ulovligt for virksomheder at have hemmelige aftaler om ikke at ansætte hinandens medarbejdere.

Ingen hemmelige aftaler

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil i stedet for et forbud have aftalerne frem i det åbne.

Kun Det Radikale Venstre og Enhedslisten mener, at aftalerne bør forbydes helt og ikke blot gøres lovpligtige at oplyse om.

- Den slags aftaler er noget snavs. Og der er ingen tvivl om, at virksomhederne begrænser konkurrencen med at holde på medarbejderne, siger Elisabeth Geday, arbejdsmarkedsordfører for Det Radikale Venstre.

- Hvis aftalerne ikke forbydes helt, vil det næstbedste være, at det bliver lovpligtigt at oplyse i den enkelte medarbejders kontrakt, hvilke virksomheder, medarbejderen ikke kan ansættes i, mener hun.

Samme holdning har arbejdsmarkedsordfører Jørgen Arbo-Bæhr (Ø).

- Vi ville gerne forbyde aftalerne helt, men som et minimum skal de hemmelige aftaler afskaffes, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere