Museskader anerkendes som arbejdsskade

Tre tilfælde af museskader blev i går anerkendt som arbejdsskade på et møde i Arbejdsskadestyrelsen. HK og Teknisk Landsforbund er begejstrede, men vil fortsætte kampen.

På et møde i går anerkendte arbejdsskadestyrelsen for første gang nogensinde en museskade som en arbejdsskade.

Styrelsen havde 10 sager til behandling på mødet, og to sager var på forhånd indstillet til anerkendelse.

Men på mødet blev det besluttet at anerkende flere museskader som arbejdsskader, skriver Ritzau.

Ifølge Jan Peter Madsen, kommunikationschef i Arbejdsskadestyrelsen, blev tre af de 10 sager om museskader anerkendt.

HK og Teknisk Landsforbund er begejstrede.

- Vi synes faktisk, at afgørelsen er helt fantastisk og et gennembrud uden lige. Fordi vi har haft fokus på det her problem de seneste 16 år, hvor vi har vidst, at der er medlemmer, som bliver syge af det intensive og præcisionskrævende arbejde med computermus, siger formand for Teknisk Landsforbund Gita Grüning til Ritzau.

HK: Behov for generel anerkendelse
HK, der stod for tre af sagerne på mødet i går, er lige som Teknisk Landsforbund godt tilfreds med afgørelsen.

Men arbejdsmiljøkonsulent Svend-Erik Hermansen i HK/Privat mener, at der er behov for en mere generel anerkendelse af museskaderne.

- Man kunne jo sandsynligvis nøjes med at præcisere lovgivningen, så det ikke, som i dag, er nødvendigt med en meget præcis diagnose for at få anerkendt en museskade. I stedet kunne man gøre det lettere at anerkende på baggrund af de smerter og gener, der opstår i forbindelse med museskader, siger Svend-Erik Hermansen i HK/Privat til Ritzau.

Også Gita Grüning er klar til at fortsætte kampen for at få anerkendt museskaderne.

- Jeg håber, at afgørelsen baner vej for endnu flere anerkendelser. Ellers har vi til sinds at fortsætte ad den vej, vi allerede er på, nemlig at køre sager via retten for at sikre, at medlemmer i hvert fald oplever, at deres sag bliver prøvet så langt, det er muligt, siger hun.

Kun særlige tilfælde anerkendes

Computerworld har tidligere beskrevet, hvordan en såkaldt udredningsrapport fra Arbejdsskadestyrelsens Erhvervssygdomsudvalg konkluderede 1. marts 2006, at man ikke kan blive syg af at arbejde med computermus.

Styrelsen mente dengang, at smerter ikke er ensbetydende med en erstatningsgivende sygdom og ville derfor heller ikke optage museskader på listen over anerkendte arbejdsskader.

Til gengæld åbnede Arbejdsskadestyrelsen op for, at museskader kan anerkendes i ganske særlige tilfælde. Og det er tilsyneladende det, der skete på mødet i går.

- Vi har fået forelagt nogle konkrete sager, hvor arbejdets karakter gør, at skaderne alligevel bliver anerkendt. Det kan for eksempel være meget præcisionskrævende arbejde i mange timer, udover normalen, siger Jan Peter Madsen.

Han fastslår dog, at det er en konkret vurdering fra sag til sag, og sådan vil det fortsat være.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere