Wikipedia runder et skarpt hjørne

Internet-encyklopædien Wikipedia rundede i weekenden 50.000 artikler på dansk. Lige nu er der 50.002. Men selv om tallet kan synes højt, er danskerne faktisk bagefter med at få skrevet artikler til Wikipedia.

50.002. Så mange artikler findes der – i skrivende stund – på dansk på Wikipedia.

Men det er faktisk ikke nok. I hvert fald ikke, hvis danskerne skal konkurrere med andre folkeslag om at have flest artikler på modersmålet. Over 50.000 artikler på modersmålet imponerer nemlig ikke i Wikipedia-sammenhæng.

15 andre sprog har nemlig allerede passeret den magiske grænse 50.000 artikler, og 10 sprog har endda yderligere passeret 100.000 artikler. Ifølge Wikipedias egen hjemmeside.

Så noget tyder på, at tesen om Danmark som et førende internetland ikke holder i Wikipedia-sammenhæng. Bare vores svenske brødre kan prale med at have over 180.000 artikler på modersmålet. Og topscoren engelsk har snart 1,5 mio. artikler. Selv på sproget Volapyk findes der artikler. Helt præcist 598 styk.

Og bare færingerne har flere artikler end danskerne på modersmålet. I hvert fald målt pr. indbygger. Med 1.993 artikler har Færøerne 0,0422 artikel pr. indbygger, mens Danmark må nøjes med omkring 0,0092 artikel pr. indbygger.

Uforklarlig wiki-fodslæben

En af de danske wikipedia-forkæmpere og ”wikipedianere”, biologen Malene Thyssen, har ikke umiddelbart nogen forklaring på den danske wiki-sløvhed.

- Når jeg fortæller folk om Wikipedia, synes de fleste, at det er meget smart, og folk lyder meget entusiastiske. Men måske finder de alligevel ikke ud af, at de faktisk kan bruge Wikipedia til noget, og at de kan bidrage med artikler selv, siger Malene Thyssen.

Hun mener også, at kritikken omkring troværdigheden af Wikipedia kan spille ind.

- Det er da en reel kritik. Det kan være svært at udøve kildekritik på artiklerne, for det er svært at se en afsender – det eneste, man ser, er et brugernavn. Men det har måske også en opdragende effekt: For man skal jo udøve kildekritik på alt, hvad man finder på nettet. På Wikipedia er det bare meget tydeligt, siger Malene Thyssen.

Hun peger på endnu en årsag, der kan forklare det lave antal artikler på dansk:

- Det spiller nok også ind, at vi har brugt meget tid på at rydde op. Vi har slettet en del artikler, som vi fik fra Lexopen. Det var bitte små leksikon-artikler, nærmest ordbogsagtige, og der var ikke håb om, at det blev til længere artikler. Samtidig har vi også slettet en masse billeder, fordi der var tvivl om licenserne og tilladelserne til at bringe dem, siger Malene Thyssen.

Kamp om at blive nummer 50.000

Malene Thyssen fortæller, at der normalt kommer 48 artikler til på dansk hver dag

- Men på vej mod et rundt tal plejer der at gå konkurrence i det, for folk vil gerne være dem, der kommer med artikel nummer 50.0000.

Fredag eftermiddag var der om eftermiddagen 49.888 artikler på dansk på Wikipedia. I dag mandag i skrivende stund var der 50.002.

Artikel nummer 50.000 blev skrevet af en bruger ved navn Apoltix, alias Christian Rasmussen fra Thisted, og den handler om filmen Ray om musikeren Ray Charles.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere