Gymnasie-elever presses til pc-køb

Gymnasie-elever må til lommerne for at få fuldt udbytte af undervisningen. De skal nemlig selv medbringe en bærbar computer. Kritikere frygter, at det kan være begyndelsen på en social skrævvridning.

Mange gymnasier er enig om, at bærbare computere er vejen til en mere moderne undervisning, der giver mulighed for bedre gruppe- og projektarbejder.

Men kommende gymnasieelever må hellere finde sig et fritidsjob, for det er dem selv, der skal finansiere computerne.

– Der er nogle skoler, der har eksperimenteret med at købe bærbare til eleverne eller at servicere elevernes bærbare. Det tror jeg bestemt, man er holdt op med, siger Peter Kuhlmann, formand for rektorforeningen, der repræsenterer de almene gymnasier.

– Jeg ser frem til den periode, hvor eleverne kommer ind ad døren med en bærbar under armen, som de lige smækker på det trådløse net. Det er et krav, vi ikke kan stille endnu, siger han.

Social skævvridning
Men et sådant krav kan føre til social skævvridning, mener Finn Arvid Olsson fra de tekniske skolers HTX-udvalg.

Han opfordrer kraftigt til, at alle gymnasier køber eller leaser en bærbar computer til alle deres elever. Især på de almene gymnasier, mener han ikke, der er nogen undskyldning.

– Det bør man have råd til. Det taxameter, det almene gymnasium får, er suverænt højere, end det, som de tekniske gymnasier og handelsgymnasier får. Når man i de to gymnasier har råd til at indføre rigtig mange computere, så han man også på det almene, siger Finn Arvid Olsson.

Også formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Rosa Lund, er kritisk.

– Man skal huske, at der også skal være plads til de elever, der ikke har råd til en bærbar, siger hun.

Ophæver ejendomsretten
Tønder Gymnasium er et af de gymnasier, der opfordrer eleverne til at tage en bærbar computer med.

Her er det cirka 90 procent af eleverne, der har egen bærbar computer med, og skolen oplever ikke problemer for mindretallet uden computere.

– De deler bare om de computere, der er der. Det virker til, de ophæver den private ejendomsret, når de er sammen, siger Bo Trige Rasmussen, inspektor på Tønder Gymnasium.

Følg med i Computerworlds serie om it i uddannelsessystemet i den trykte udgave på fredag.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.