Fagforbund til kamp mod kartel-syltekrukke

Flere fagforbund blæser til kamp for at undgå, at beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) placerer sagen om de hemmelige job-karteller i en udvalgs-syltekrukke.

Flere fagforbund frygter, at historien om job-kartellerne vil gentage sig, efter Computerworld fornylig kunne afsløre, at fagforbundet Akademikernes Centralorganisation i slutningen af 2004 sendte et høringssvar til Beskæftigelsesministeriet, hvori der med flere eksempler blev gjort opmærksom på problemet.

Herefter skete der ikke mere.

Fagforbundene blæser derfor nu til kamp for at sikre, at jobkartellerne ikke igen havner i syltekrukken, efter Claus Hjort Frederiksen efter lang tids politisk pres endelig har meldt ud, at han vil forbyde de hemmelige jobkartel-aftaler og kulegrave resten af området.

Fagforbund: Afdækning kan blive syltekrukke
- I virkeligheden ville Claus Hjort Frederiksen kunne løse problemet ved at gå ud og sige, at han nu har et ønske om, at det her skal gøres ulovligt og derfor vil fremsætte et forslag i Folketinget med det samme. Hele den her afdækning kan godt blive en syltekrukke, siger faglig chef i HK/privat, Carlo Søndergaard.

Den holdning deler Business Danmark.

- Der er overhængende fare for, at sagen igen bliver syltet, siger Michael Krag-Svendsen, presseansvarlig hos Business Danmark.

Vil presse ministeren

Beskæftigelsesministeren har meldt ud, at han nu vil have et tværministerielt udvalg til at undersøge, hvor udbredte aftalerne er.

Alle fagforbund er imidlertid enige om, at det er utrolig svært at kvantificere antallet af lønmodtagere eller virksomheder, som er omfattet af jobkartellerne.

De mener dog alle, at aftalerne er vidt udbredte, og derfor vil der også blive gjort en indsats for at holde Claus Hjort Frederiksen til ilden.

- Problemet er, at en lang række af de aftaler, som beskæftigelsesministeren nu eftersøger, er aftaler, der kun er synlige mellem virksomhederne. Og det gør, at afdækningsarbejdet bliver utroligt svært, siger Carlo Søndergaard.

Beskæftigelsesministeren er ifølge Carlo Søndergaard selvfølgelig nødt til at bygge det på de ting, som er kommet frem på nuværende tidspunkt i pressen.

Han vil løbe ind i problemer

Han er også nødt til at bede fagbevægelsen om eksempler.

- Men han vil løbe ind i problemer, hvis han vil bygge tallene på det grundlag. Det vil blive rene estimater, hvis man går ud og siger, at der er x-antal tusinde aftaler, siger Carlo Søndergaard.

Samtlige fagforbund, som Computerworld har talt med, vil hjælpe beskæftigelsesministeren med at afdække problemet.

It-fagforeningen Prosa forventer at være en af de organisationer, som bliver spurgt om dette.

- Vi vil selvfølgelig på vort område undersøge omfanget af klausuler, som vore medlemmer har eller har mistanke om, at de har. Men vi må samtidigt vide, at vi kun vil få fat i toppen af isbjerget, siger Hanne Lykke Jespersen, faglig sekretær i Prosa.

Også Business Danmark vil orientere ministeren om forbundets erfaringer på området.

Svært at dokumentere

Ligesom de øvrige fagforbund har Business Danmark dog problemer med at dokumentere udbredelsen af jobkartellerne i tal.

- Men vi har konkret viden om, at de eksisterer inden for it- og elektronikbranchen. Desuden har vi hørt om historier inden for levnedsmiddelindustrien, ligesom jeg er blevet kontaktet af et medlem inden for metalindustrien, som fik afslag på en jobansøgning med den begrundelse, at to store konkurrenter ikke ansatte hinandens medarbejdere, siger Michael Krag-Svendsen.

Problemet er ifølge Leif Dyrmose, formand for Ansattes Ingeniørers Råd i IDA, at hvis sagerne kommer ud i en bred offentlighed, så er IDA bekymrede for, at nogen vil kunne genkende dem.

- Men vi vil selvfølgelig i anonymiseret form kunne forsyne ministerudvalget med de pågældende sager, siger Leif Dyrmose.

Han har i øjeblikket seks sager liggende på sit bord. Sagerne kommer fra både it-branchen, levnedsmiddelbranchen og medicinalbranchen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere