Skjult reklame på Danmarks officielle skoleportal

På Danmarks officielle undervisningsportal opfordres lærere til at bruge undervisningssites fra en række private firmaer og organisationer, der uden problemer kan få optaget deres materiale. SF er fortørnet.

Interesseorganisationer og private firmaer kan sagtens få optaget deres undervisningssites på Danmarks officielle undervisningsportal, EMU.dk.

Mejeriforeningen, Politiken, Gyldendal og MetroXpress er blandt de private firmaer, der har fået pixelplads på den såkaldte materialeplatform.

Klart pædagogisk sigte

Materialeplatformen burde ellers kun indeholde undervisnings-materialer med "et klart pædagogisk sigte", der "ikke agiterer for bestemte politiske eller religiøse overbevisninger og ikke indeholder reklame for bestemte produkter eller lignende," som det hedder.

Også interesseorganisationerne Mellemfolkeligt Samvirke og Danmarks Naturfredningsforening har undervisnings-sites på platformen.

Danmarks Lærerforening accepterer, at der kan være holdninger på undervisningssites, da der ellers ikke produceres nok undervisningsmateriale i Danmark.

Til gengæld er SF dybt utilfreds med, at private interesser finder vej ind på Materialeplatformen.

– Vores fælles undervisningssystem skal ikke finansieres af private firmaer - uanset om de reklamerer skjult, indirekte eller direkte, siger Pernille Vigsø Bagge, undervisningsordfører for SF.

Brug Karolines

På Mejeriforeningens undervisningssite, Projekt-Madpakken, finder man 24 opskrifter til en god madpakke, og i flere af dem er et produkt fra mærket "Karolines Køkken" en ingrediens i opskriften.

Ifølge Forbrugerombudsmandens retningslinjer må man ellers kun bruge artsbetegnelser og ikke varemærkenavne.

– Da vi lavede siden var Karolines Køkken en del af Mejeriforeningen. Men jeg synes ikke, at tonen er, at man skal bruge bestemte produkter, siger Jan Morre Pedersen, undervisningskonsulent i Mejeriforeningen.

Alligevel vil han nu henvende sig til Forbrugerombudsmanden for at undersøge, om siden overtræder retningslinjerne.

Ikke tjekket gamle titler

På platformen står der, at "Projekt-Madpakken handler om at skabe rammer, der fremmer gode spisevaner".

Leo Højsholt-Poulsen er uddannelseschef i Uni-C, der står bag sitet, og de vil nu se på siden igen.

– Det er en, vi har taget med fra forlagenes gamle base. Vi har ikke været inde og tjekke hver eneste af de gamle titler, siger han.

Men Leo Højsholt-Poulsen gør også opmærksom på, at man kun afviser materialer, hvis de direkte overtræder Forbrugerombudsmandens retningslinjer.

Vinklen må være anderledes

Gyldendal udgiver undervisningsaviser sammen med Politiken, og til hver af dem er der knyttet en hjemmeside.

Både på lærer- og elevsiden er der flere steder henvisninger til websites, avisartikler og bøger, men Gyldendal ser ikke problemer i, at selskabet henviser til egne produkter på undervisningssites.

– I Gyldendal er vi jo et traditionelt undervisningsforlag. Vinklen må være anderledes for os, for undervisnings-materialer er jo en normal forretning for os. Vi sælger ikke olie til dagligt og udgiver et undervisningsmateriale ved siden af, siger Mathias Bruun, direktør for Gyldendal Uddannelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere