Dansk virksomhed svømmer i snylte-domæner

En dansk virksomhed har købt mere end 2.000 danske domæner, der alle sender de besøgende videre til samme hjemmeside. De opkøbte domæner tæller datingg.dk, mikrosoft.dk og googles.dk.

Er det i orden at opnå trafik på ens hjemmeside ved at registrere domæner, som ligger så tæt op ad kendte domæner, at folk ved stavefejl og slåfejl sendes videre til den pågældende side?

Det er i hvert fald, hvad virksomheden Online Traffic Media gør.

Virksomheden har registreret mere end 2.000 danske hjemmeside-adresser, der alle sender de besøgende videre til siden lotsmorefree.com

Ligner kendte adresser
Det specielle ved registreringerne er, at en del af adresserne stort set er identiske med kendte hjemmeside-adresser.

Virksomheden har blandt andet registreret i-tunes.dk, datingg.dk, mikrosoft.dk, googles.dk, mastercart.dk, ekstrabladdet.dk, berlinske.dk og gyldendahl.dk.

"Vi har udviklet et program, der automatisk køber domæner op, når de bliver frigivet. Det vil sige, at vi automatisk køber et domæne op, hvis der er trafik på det, og det er indekseret på Google. Det sker helt automatisk, så jeg aner ikke, hvilke domæner, vi har," forklarer Jimmi Meilstrup, der er den ene af ejerne i Online Traffic Media.

Ikke første gang
Så sent som i sidste uge kunne Computerworld.dk fortælle, at en østriger ved navn Werner Noisternigg har købt 100 .dk-domæner, der har pudsige navnesammenfald med eksisterende danske hjemmesider, for eksempel Jobindix.dk. Noedea.dk. Googl.dk.

Og nu viser det sig altså, at Online Traffic Media benytter sig af samme fremgangsmåde, for på DK Hostmaster kan man se, at virksomheden indtil videre har registreret 2.152 domæner, hvoraf en del af dem altså er direkte omskrivninger af kendte brands, så kun et enkelt bogstav adskiller de to adresser.

"Dette er endnu et eksempel på, at kendte domænenavne bliver udnyttet af andre virksomheder til egen vinding. Problemet har eksisteret længe, men det er svært for den enkelte virksomhed at opdage, om nogen snylter på ens domæne," siger Mathias Peter Hollensen, it-sikkerhedskonsulent hos Devoteam Consulting.

Problemet med snylte-domænerne er både, at de kan gå ud over de virksomheder, der står bag de oprindelige brands, men også, at de kan anvendes som for eksempel phishingsider.

Umiddelbart er der dog ikke noget, der tyder på, at det sidste er tilfældet med Online Traffic Media.

"Det her er dårlig forretningsmoral, og så er der jo reelt en krænkelse af eksisterende varemærker," siger Mathias Peter Hollensen.

Ejer: Vi vil ikke krænke
Hos Online Traffic Media forklarer Jimmi Meilstrup, at virksomhedens automatiske opkøbsprogram gør det svært at følge med i, hvilke domæner, der bliver registreret.

Idéen med at opkøbe de mange domæner er at skabe trafik til lotsmorefree.com, men hvis nogen føler sig krænkede ved købet af bestemte domæner, vil Online Media Traffic lytte til dem, lyder det fra Jimmi Meilstrup.

"Vi vil ikke krænke andres rettigheder på nogen måde. For eksempel ringede Odense Boldklub, fordi vi havde det domæne – og det overgav vi så til klubben med det samme."

"Vil det sige, at virksomhederne selv skal gøre jer opmærksom på, at de ikke bryder sig om jeres brug af domænet?"

"Hvis vi krænker dem, så overgiver vi selvfølgelig domænet med det samme. Vi er ikke ude på at lave nogen form for krænkende forretning. Det er trafikken, vi er interesseret i."

Jimmi Meilstrup lover, at han nu vil gennemgå listen over virksomhedens domæner for at sikre, at man ikke krænker andre virksomheder.

Kendte navne
Jimmi Meilstrup har tidligere stået bag en række internetbaserede forretninger.

Det drejer sig blandt andet om Webbyen.dk, der i begyndelsen tilbød private danskere deres egen hjemmeside på nettet, og samtidig havde udviklet en hjemmesidedesigner, så det hele kunne gøres simpelt online.

Webbyen.dk blev dog tvunget til at indføre brugerbetalingen efter et skidt regnskabsår med et underskud på 3,3 millioner kroner, der resulterede i en negativ egenkapital på 1,4 millioner kroner.

Virksomheden blev senere solgt for fem millioner kroner.

Bolddk.com
Sidste år gjort Jimmi Meilstrup sig bemærket, da han som direktør i firmaet bag Bold.dk, New Media Sport, flyttede alle aktiviteter over i det engelske selskab Bold.dk Limited, så de besøgende på bold.dk automatisk bliver sendt videre til Bolddk.com.

Dermed undgik virksomhed den danske lovgivning, der forbyder internetsider udbyde spil og reklamere for udenlandske bookmakere.

Den anden ejer af Online Traffic Media, Thomas Paludan, har også optrådt i Computerworld.

Det var sidste år, da Klagenævnet for Domænenavne afgjorde, at han ikke måtte bruge adresserne jaegerkorpset.dk og jægerkorpset.dk.

Besøgende på de to hjemmesider blev automatisk sendt videre til tilbudsguiden.dk, hvilket ikke faldt i god jord hos Jægerkorpset.

Listen med de over 2000 domæner kan ses på dette link. Skriv OTMA1-DK i søgefeltet og marker "registrant."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Vælg den rigtige løsning til produktion af forretningsdokumenter
ERP-løsninger er fremragende til at give overblik og holde rede på forretningskritiske data – men omvendt notorisk ufleksible og svære at anvende til udformning og tilpasning af rapporter og forretningsdokumenter. I denne hvidbog kan du læse en grundig gennemgang af fordele og ulemper ved de tre dominerende løsninger på markedet, der bygger bro mellem ERP og dokumenthåndtering.