Artikel top billede

Nokias nye N95 understøtter Turbo-3G.

Det mobile bredbånd indtager Danmark

Teleselskaberne 3, TDC, Telia og Sonofon investerer over en milliard kroner på at op­gradere deres 3G-­netværk til HSDPA, også kendt som Turbo-3G. Dermed får danskerne adgang til ægte mobilt bredbånd.

Førende danske teleanalytikere og –forskere er enige om, at HSDPA (high-speed downlink packet access), der har fået tilnavnet Turbo-3G, er den teknologi, der kan realisere drømmen om det fuldt ud mobile bredbåndsinternet.

“Jo, det er det mobile bredbånd, der er på vej,” lyder det fra professor Knud Erik Skouby, der er leder af CICT (Center for Information and Communication Technologies) under Danmarks Tekniske Universitet.

Han vurderer, at det afgørende for Turbo-3G’s succes bliver, om de høje hastigheder bliver rullet ud i det, som han kalder et pålideligt omfang til hele landet, hvor både dækning og stabilitet er på plads.

“Hvis det sker, så er det et afgørende skridt frem,” siger Knud Erik Skouby.

Milliarder af kroner på spil

En rundringning til de fire danske 3G-licensindehavere viser, at 2007 står i turboens tegn. Selskabet 3 har allerede lanceret sin version af det mobile bredbånd, og tele­selskabet mener, at det i dag dækker 90 procent af befolkningen med HSDPA.

Opgraderingen af 3’s net i Danmark og Sverige har tilsammen kostet i omegnen af én milliard kroner.

TDC oplyser, at teleselskabet vil lancere Turbo-3G inden årets udgang. Sonofon satser også på at lancere Turbo-3G i år, og da teleselskabet først gik i luften med almindeligt 3G i 2006, har man allerede investeret i det nødvendige udstyr til HSDPA.

Telia, der endnu slet ikke har taget sin 3G-licens i brug og faktisk hele tiden har valgt at afvente udviklingen af terminaler og teknologi, er også klar med Turbo-3G inden for det næste års tid.

“Nu er det slut med fedteriet. Vi er i gang, og vi går også efter Turbo-3G. Modenheden i markedet er ved at være der, og udbuddet af tjenester er ved at være så stort, at det ville være dumt ikke at hoppe på nu,” siger kommunikationsdirektør Anders Monrad Rendtorff, Telia.

Da 3G-licenserne blev solgt på auktion i 2001, lød prisen for hver af de fire købere på 950 millioner kroner. Prisen betød dengang ikke ret meget, for der var jo trods alt tale om en licens til at udbyde fremtidens mobiltelefoni.

Senere fik ambitionerne dog ben at gå på, og et kig i den seneste halvårsstatistik fra IT- og Telestyrelsen viser, at der ved udgangen af første halvår 2006 i alt var indgået 194.321 UMTS-abonementer i Danmark. Til sammenligning eksisterer der i dag flere end 5 millioner GSM- og GPRS-abonnementer.

Nu bliver internettet mobilt

Men måske kan HSDPA i bogstaveligste forstand give 3G det boost, teknologien har brug for?

“Det her redefinerer begrebet trådløst internet, og det redefinerer begrebet mobilitet. HSDPA bliver et stærkt værktøj til at få konverteret kunder til at gå fra fastnet til at blive rent mobile,” siger teleanalytiker John Strand, Strand Consult.

John Strand forklarer, at folk har været vant til, at trådløst internet var noget, man havde derhjemme, måske på arbejdet, og når man befandt sig hoteller og caféer.

Det trådløse internet har været lig med WiFi, og det har været ret begrænset, hvor man kunne finde det.

“Men nu vil vi opleve, at ligesom WiFi er indbygget i pc’erne i dag, så vil også 3G og Turbo-3G være indbygget. Vi vil få mobiliteten ind på en helt ny måde,” mener han.

Karsten Vandrup, der er forskningschef i Nokia og formand for Videnskabsministeriets Teknologisk Fremsyn for mobil og trådløs kommunikation, ser HSDPA som en teknologi, der kan gøre internettet mobilt.

“Når man sidder derhjemme, vil man bruge en eller anden form for WiFi/WiMAX-løsning, men man vil være interesseret i at kunne tage forbindelsen med sig, når man forlader hjemmet – og her er det klart, at HSDPA har sine klare fordele, siger Karsten Vandrup.”

Visioner

Spørgsmålet er så, om HSDPA i modsætning til lillebroderen 3G rent faktisk også skaber den tele- og internetrevolution, som mange forventer.

Professor Knud Erik Skouby mener, at teknologien som udgangspunkt har mulighederne. 3’s lancering af Turbo-3G betyder i øjeblikket hastigheder på op til 3,0 Mbit/s, men allerede inden årets udgang er 3 klar med Turbo-3G på 7,2 Mbit/s, og i 2008 vil man nå op på 14,4 Mbit/s.

Blandt forskere er det almindeligt anerkendt, at man ved at udvikle teknologien vil kunne nå op på en hastighed på 100 Mbit/s, og Knud Erik Skouby mener da heller ikke, at det er urealitisk – på sigt.

“Vi skal i hvert fald hen på den anden side af 2010. Der er forskellige forskningsprojekter i gang, og i laboratorieforsøg kan man gøre det, så jo, det kommer – det er der næppe tvivl om,” siger han.

Dermed ikke sagt, at det er givet, at HSDPA bliver en dundrende succes.

“Det, det kommer til at handle om er, hvor pålidelig dækningen er, når det kommer til stykket. Det er det helt afgørende, og det er også det, der har været problemet for det eksisterende 3G og sådan noget som GPRS,” siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere