Artikel top billede

Om fem år er it-driften på Københavns Universitet centraliseret, mener underdirektør i Rambøll Management, Ejvind Jørgensen.

Eksperter: Centraliser it på Københavns Universitet

Vinderen af årets CIO 2006, Lars Mathisen, og underdirektøren i Rambøll Management, Ejvind Jørgensen, undrer sig over, at Københavns Universitet ikke ansætter en koncern-it-chef. Det går imod den generelle tendens inden for det offentlige.

Københavns Universitet bør få en koncern-it-chef, der kan sætte en dagsorden. Sådan lyder det fra underdirektør i Rambøll Management Ejvind Jørgensen og formand for Dansk IT Lars Mathisen.

Københavns Universitet vil hellere koordinere end centralisere. Sådan lød det fra universitetets it-strategichef, da Computerworld spurgte ind til, hvad det vil gøre for at rette op på institutionens it-problemer.

Hovedansvaret skal ligge lokalt

I en rapport fra det Hong Kong-baserede konsulentbureau Global Learning Innovations opfordres universitetet til at ansætte en koncern-it-chef, der skal være en del af ledelsen og få direkte ledelsesansvar over for de it-ansatte og it-ressourcerne.

Men universitetet nøjes med en underdirektør, der hovedsageligt skal koordinere it-indsatsen i stedet for at lede den. Hovedansvaret for it skal ligge ude på de enkelte fakulteter.

"En leder uden it-mæssige kvalifikationer må gerne træffe it-beslutninger, men de skal gøre det inden for fornuftige rammer. Vi skal ikke gribe ind i muligheden for, at forskere kan vælge deres egne værktøjer. Det er helt vitalt," siger it-strategichefen.

Mangler licensen til at dræbe

Det undrer Ejvind Jørgensen, underdirektør i Rambøll Management. Han understreger, at han ikke kender den kommende underdirektørs præcise opgaver, og at der stadig kan være fornuft i at beholde nogle beslutninger lokalt.

Men generelt har organisationer brug for en leder, der kan skabe en fælles dagsorden.

"En koncern-it-chef har en legitim ret til at skubbe tingene i en fælles retning og skabe et fælles fodslag. En underdirektør med en koordinerende rolle lyder som en blød udgave. Han får sikkert ikke license to kill, når noget skal standardiseres," siger Ejvind Jørgensen.

Gør Notes dig lykkelig?

Han sammenligner situationen med, da den borgerlige regering trådte til. Da voldte de nye ændringer i ministeriernes opgaver store problemer, fordi ansatte i samme enhed pludselig brugte forskellige it-programmer. På samme måde kan en meget decentral tilgang låse universitetets struktur fast.

"På et universitet burde man kunne nå langt på især den nedre del af teknologistakken, infrastruktur, pc'ere og simple programmer. Bliver man mere lykkelige af at bruge Lotus Notes frem for Microsoft Outlook?" spørger han.

Lars Mathisen blev sidste år kåret som årets CIO for sit arbejde i Nykredit. Hans umiddelbare holdning er, at universitetet burde centralisere mere. Han synes, det virker "unormalt" at lave en reform uden en overordnet it-leder.

"Tendensen er, at det offentlige centraliserer it-driften for eksempel i Forsvarsministeriet. Og Den Digitale Taskforce foreslår forpligtende domænefællesskaber. Det mest normale ville have været en centralisering," siger Lars Mathiesen.

KU vil følge pendulet

Ejvind Jørgensen er enig, men tror, at det har været en "politisk" nødvendighed på universitetet stadig at bevare magt på de stærke fakulteter. Om fem år vil it-driften og it-beslutningerne i højere grad være centraliserede.

"Pendulet går mod en mere central og hård tilgang til at koordinere og ensrette. Men det gælder om at finde den rette balance, mellem hvilke beslutninger skal lægge ude i de enkelte forretningsområder, og hvilke skal ligge på corporate-niveau. I nogle virksomheder er pendulet begyndt at svinge tilbage," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere