Artikel top billede

Råd: Digitale afstemninger skal afleveres på papir

Formanden for IT-Politisk Forening og en professor i it og demokrati mener, at elektroniske valgstemmer skal printes ud, og printet afleveres i en valgurne. Det sikrer kontrol med systemet.

Elektroniske stemmebokse kan gøre valg hurtigere og sikrere, hvis stemmemaskinerne printer en kvittering, og systemerne er bygget på software med åben kildekode.

Sådan lyder det fra formanden for IT-Politisk Forening, Flemming Bjerke, og professor i it og demokrati Jens Hoff.

"Men der er mange ting, man skal tænke igennem, for grundlæggende er det helt igennem usikkert," siger Flemming Bjerke.

Papirspor er uomgængeligt

Frederiksberg Kommune ansøgte i denne uge om lov til at bruge elektroniske stemmebokse til næste kommunalvalg. Det vil sige, at valget skal foregå på maskine, men på selve valgstedet.

Der er stadig ingen afgørelse i sagen, da hverken Lars Løkke Rasmussen eller Helge Sander endnu ikke har haft tid til at studere brevet.

Men Flemming Bjerke synes, at de elektroniske stemmebokse kan være en god ide, hvis der er et papirspor.

Maskinen skal simpelthen printe en kvittering med vælgerens stemme, og den kvittering skal afleveres i en valgurne.

Papirstemmerne skal tælles op et vidst antal steder som en stikprøve samt tælles op, hvis der er tvivl om resultatet.

"Det er et uomgængeligt krav," siger Flemming Bjerke, der også mener, at systemet skal bygge på fri software med åben kildekode. Dermed kan alle med indsigt i programmering finde eventuelle fejl i koden.

Internetvalg er ikke sikre nok

Professor i it og demokrati, Jens Hoff, er enig i, at vælgerne skal have en kvittering, og han synes, at det er en god ide, at kvitteringen skal afleveres i en valgurne.

"Man skal have en garanti for, at stemmen ikke bare er blevet smidt ud et sted i cyberspace," siger han.

IT-Politisk Forening mener, at et papirspor er så nødvendigt, at det under ingen omstændigheder kan acceptere internetvalg, hvilket er Frederiksberg Kommunes langsigtede mål.

"Der er ikke tilstrækkelig sikkerhed, selvom man bruger state of the art," siger Flemming Bjerke, der også peger på problemer omkring stemmehemmeligheden, når alle kan se vælgeren over skulderen.

Åben kildekode sikrer tillid

For Jens Hoff er det vigtigste blot, at der bliver udskrevet et stykke papir under valghandlingen – og det kan godt ske på personernes egne printere.

"Det giver selvfølgelig ikke helt den samme sikkerhed, for der skal vælgerne som gruppe tale sammen og lægge sine sedler sammen for at finde ud af, at der er foregået noget fusk," erkender Jens Hoff.

På den anden side mener han dog også, at en åben kildekode vil sikre tilliden til systemet. Alle med indsigt vil kunne finde eventuelle fejl, og dermed vil systemet få en høj sikkerhed. Det kan aldrig blive fuldstændig sikkert, men det er et normalt valg heller ikke.

"Vi hører aldrig om de sager, hvor en kasse med stemmesedler bliver fundet efter valget, eller hvor nogen har taget et bundt og smidt væk. Og det er jo formodentligt forekommet," siger Jens Hoff.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere