Artikel top billede

Zattoo's bestyrelsesformand, Sugih Jamin, bedyrer, at selskabet har styr på sine kontrakter.

Dansk firma anklager Zattoo for pirateri

Danske Octoshape forstår ikke, hvordan IP-tv-udbyderen Zattoo kan reklamere med CNN-logo, når Octoshape har en aftale med CNN. Det amerikanske selskab afviser beskyldningerne. Et skandinavisk succesridt kan vente forude.

Det amerikanske IP-tv selskab Zattoo har fået en blandet modtagelse i Danmark.

Zattoo har på kun to måneder opnået at få 5.000 danske net-seere uden at have reklameret for tjenesten i ét eneste medie.

Men samtidigt bliver selskabet nu også mødt med anklager om pirateri fra en dansk konkurrent.

Bag beskyldningen står administrerende direktør Stephen Alstrup fra den danske peer-to-peer producent, Octoshape.

Hans mistanke om pirateri blev vakt, da han så et logo fra nyhedskanalen CNN på Zattoo’s hjemmeside.

"Zatoo påstår jo, at selskabet har en aftale med alle selskaber. Men jeg spurgte folkene bag Zattoo direkte, om de havde en aftale med Turner Broadcasting System, fordi vi i forvejen selv har kontrakt med Turner. Og det måtte de erkende, at det havde de ikke," fortæller han

Derfor er han meget forundret over, at Zattoo overhovedet tillader sig at benytte CNN-logoet på forsiden.

Har styr på aftalen

Men bestyrelsesformand og opfinder af Zattoo, Sugih Jamin, korrigerrer udsagnet fra Octoshape.

”I Schweiz har vi en aftale med Turner Broadcasting System og kan derfor have logoet på vores forside. Men det er korrekt, at vi ikke kan vise eksempelvis CNN i Danmark,” forklarer han.

Mange kanaler udelukket for danske seere

De danske seere kan til gengæld se direkte tv via Zattoo på enten Windows-, Mac- og Linuxplatform fra ti forskellige tv-stationer - heriblandt DR1, DR2 og TV2.

Og det er kun et lille udbud af de omkring 100 kanaler, som selskabet i alt har til rådighed.

Udbuddet er dog begrænset i Danmark på grund af tv-aftaler, således at internetbrugere med danske ip-adresser endnu ikke har mulighed for at svælge i amerikanske, engelske og franske tv-kanaler.

Til tops i alperne

Henover sommeren vil Zattoo forsøge at penetrere resten af det skandinaviske marked, og selskabet har selvtillid med i bagagen.

For i Schweiz, hvor selskabet har sin klart største markedsandel, er Zattoo-klienten på trekvart år blevet downloadet omkring 350.000 gange.

Administrerende direktør og medstifter Beat Knecht oplyser, at det schweiziske marked dermed har været stærkt bidragende til selskabets årlig omsætning på knap 280 millioner kroner. Og han forventer, den vil stige til omkring 800 millioner kroner næste år.

”Grunden til vores succes er, at vores produkt er simpelt, brugervenligt og let at forstå for brugerne: Gratis direkte tv på nettet. Det er old-school, men cool,” lyder det sejrsikkert fra direktøren.

Indtægterne kommer hovedsageligt fra de klik-bare reklamer, der dukker op mellem hvert kanalskifte. I Danmark oplever brugerne dog indtil videre ikke reklamer i de cirka otte sekunder, det tager at skifte kanal.

Et marked i rivende udvikling

Zattoo er kun én blandt flere spillere på et net-tv marked baseret på peer-to-peer teknologien, hvor også tv-stationer som Joost og Babelgum har meldt deres ankomst i kampen om seerne og selskabernes reklame-kroner.

I modsætning til dets konkurrenter, er det dog kun Zattoo, som indtil videre sender direkte tv hele døgnet rundt.

I Danmark har DR sammen med Octoshape testet mulighederne for både at sende direkte tv og udbyde program-downloads via peer-to-peer teknologien.

Hos DR i Ørestaden er det endnu usikkert, om og hvornår public service-stationen dropper sit unicast til fordel for peer-to-peer fjernsyn, der kan nå op mod ti gange så mange borgere i den ét megabit tv-kvalitet, som DR streamer i på nuværende tidspunkt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere