Pas på når du smider bukserne - nettet holder øje

Klumme: Internettet gør os alle til skuespillere på en scene, men vi ved ikke, hvor mange tilskuere der er, hvornår stykket opføres, eller hvad det egentlig handler om.

Den hollandske kvinde, der solbadede ude i baghaven til sit rækkehus sidste sommer, havde næppe forestillet sig, at hun en overgang ville blive et af de mest sete klip på Youtube.

Som hun lå dér og slappede af, overvejede hun ikke, at hun kunne blive fotograferet af en satellit nogle hundrede kilometer over hende – i en skarphed, der var tilstrækkelig til, at man på Google Earth tydeligt kan konstatere, at hun var topløs (se selv nederst på siden).

Og tilsvarende; Alexander Chadwick forlod sit hjem i London om morgenen 7. juni 2005 med mobiltelefonen i lommen.

Han vidste ikke, at den selvsamme mobiltelefon, der normalt kun blev brugt til at tage grynede fotos ved festlige lejligheder, inden dagen var omme skulle levere de fotos, der fortalte seere lige fra BBC til CNN om effekten af terrorbomberne mod undergrundsbanen.

Den nye medievirkelighed
Sådan er den nye medievirkelighed; uden skala.

De samme informationer kan gå fra intimsfæren til global distribution, og det er stort set umuligt at forudsige, hvornår de spring i skala finder sted.

En bare nogenlunde begavet blogger kan gå fra at være nobody til at have stjernestatus, hvis han eller hun tilfældigvis befinder sig et usædvanligt og interessant sted.

I Bagdad for eksempel eller en egn ramt af naturkatastrofer.

Pludselig forandres de notater og billeder, der var tænkt som en hobby og rettet mod nogle få bekendte, til et massemedie med millioner af seere.

Gør medierne langt mere interessante
Obskure, overraskende, hjemmelavede eller direkte tilfældige optagelser er blevet en almindelig del af mediemixet, i takt med at blogs, YouTube og MySpace stjæler opmærksomhed fra de traditionelle big media.

Og jo, jeg synes også, det gør medierne langt mere interessante.

Det giver af og til et værdifuldt indblik i verdener, som ingen professionel journalist eller fotograf ville have kunnet skaffe os.

Eller det er simpelthen en fascinerende måde at se længere ind i privatsfæren end noget sladderblad kan nå – spændende!

Også grund til at passe på
Det er vældig underholdende at se andre, der pludselig bliver fanget under seværdige omstændigheder i det globale spotlight, men man skal ikke have ret meget på spil professionelt eller politisk, før man er nødt til at begynde at overveje, hvordan ens handlinger ville blive bedømt i et væsentligt større forum.

Jeg kan ikke tro, at Jyllands-­Postens redaktører havde gjort sig klart, at de handlede i en så globaliseret sammenhæng, da de trykte Muhammed-tegningerne.

Lige som soldaterne, der morede sig med at tage billeder af den måde, de behandlede fangerne i Abu Ghraib, tydeligvis heller ikke gjorde sig klart, at de dermed lod hele verden kigge med.

Kan ramme os alle
Fremover vil flere og flere af os mærke den opmærksomhed, der i dag mest kommer de kendte og interessante til gode.

Andy Warhols profeti om, at alle i fremtiden vil være berømte i 15 minutter, vil i mange tilfælde ikke være noget, som personerne selv har ønsket.

Måske ligger de kompromitterende optagelser der allerede:

Video fra overvågningskameraer, gamle indlæg i nyhedsgrupper om emner, der var interessante at ytre sig om da man var ung, fotos fra pinlige fester på sites, der kun er ment for de nærmeste venner, ens samlede profil af søgninger på Google …

Vi er på. Mere og mere af det, vi gør, bliver registreret og gemt.

Vi er blevet skuespillere på en scene, men vi ved ikke, hvor mange tilskuere der er, hvornår stykket opføres, eller hvad det egentlig handler om.

Ikke desto mindre risikerer vi at spille hovedrollen.

Peter Hesseldahl er journalist og videnskabsformidler ved Danfoss Universe.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Datadrevet forretning 2020: Sæt data på den strategiske dagsorden

Forretningspotentialet i data er enormt og vil på mange måder være den udløsende faktor mellem succes og fiasko for mange virksomheder i de kommende år. På denne konference gennemgår vi en række vinder-cases med virksomheder, der i både det små og store har indtænkt data og digitalisering på nye måder i deres dagligdag.

11. december 2020 | Læs mere


Premium
Test: Huaweis Matebook X er særlig laptop med en svaghed, som du skal være opmærksom på
Huawei beviser endnu en gang, at de sagtens kan mingle sig med de bedste pc-producenter. Men alligevel skyder selskabet lidt ved siden af, med sin nyeste maskine.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sælger du nemt IT-sikkerhed og backup som en service – og styrker din indtjening
Den klassiske forhandlermodel med salg af produkter er under pres. Som IT-forhandler er du enormt konkurrenceudsat og de kunder der køber, er ikke altid loyale. Den hårde konkurrence giver samtidig stærkt begrænsede margener. For kunden er det er mere besværligt købe produkter end det er at købe services og du risikerer derfor, at kunden smutter over til en nemmere og mere fleksibel løsning - det vil sige til nogen, der sælger services. Nøglen til vækst er ofte at påtage sig rollen som managed service provider. Her tilbyder du en pakke af services, der komplementerer primærproduktet og løser en udfordring for kunden – og styrker dit salg og din indtjening. Du opnår en løbende indtægt, en tættere relation til dine kunder og en fleksibilitet og skalerbarhed, som kun skyen kan tilbyde. Et oplagt eksempel er en kombination af salg af services som cyberbeskyttelse og backup. I denne hvidbog får du konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med at optimere din forretningsmodel.