Pas på når du smider bukserne - nettet holder øje

Klumme: Internettet gør os alle til skuespillere på en scene, men vi ved ikke, hvor mange tilskuere der er, hvornår stykket opføres, eller hvad det egentlig handler om.

Den hollandske kvinde, der solbadede ude i baghaven til sit rækkehus sidste sommer, havde næppe forestillet sig, at hun en overgang ville blive et af de mest sete klip på Youtube.

Som hun lå dér og slappede af, overvejede hun ikke, at hun kunne blive fotograferet af en satellit nogle hundrede kilometer over hende – i en skarphed, der var tilstrækkelig til, at man på Google Earth tydeligt kan konstatere, at hun var topløs (se selv nederst på siden).

Og tilsvarende; Alexander Chadwick forlod sit hjem i London om morgenen 7. juni 2005 med mobiltelefonen i lommen.

Han vidste ikke, at den selvsamme mobiltelefon, der normalt kun blev brugt til at tage grynede fotos ved festlige lejligheder, inden dagen var omme skulle levere de fotos, der fortalte seere lige fra BBC til CNN om effekten af terrorbomberne mod undergrundsbanen.

Den nye medievirkelighed
Sådan er den nye medievirkelighed; uden skala.

De samme informationer kan gå fra intimsfæren til global distribution, og det er stort set umuligt at forudsige, hvornår de spring i skala finder sted.

En bare nogenlunde begavet blogger kan gå fra at være nobody til at have stjernestatus, hvis han eller hun tilfældigvis befinder sig et usædvanligt og interessant sted.

I Bagdad for eksempel eller en egn ramt af naturkatastrofer.

Pludselig forandres de notater og billeder, der var tænkt som en hobby og rettet mod nogle få bekendte, til et massemedie med millioner af seere.

Gør medierne langt mere interessante
Obskure, overraskende, hjemmelavede eller direkte tilfældige optagelser er blevet en almindelig del af mediemixet, i takt med at blogs, YouTube og MySpace stjæler opmærksomhed fra de traditionelle big media.

Og jo, jeg synes også, det gør medierne langt mere interessante.

Det giver af og til et værdifuldt indblik i verdener, som ingen professionel journalist eller fotograf ville have kunnet skaffe os.

Eller det er simpelthen en fascinerende måde at se længere ind i privatsfæren end noget sladderblad kan nå – spændende!

Også grund til at passe på
Det er vældig underholdende at se andre, der pludselig bliver fanget under seværdige omstændigheder i det globale spotlight, men man skal ikke have ret meget på spil professionelt eller politisk, før man er nødt til at begynde at overveje, hvordan ens handlinger ville blive bedømt i et væsentligt større forum.

Jeg kan ikke tro, at Jyllands-­Postens redaktører havde gjort sig klart, at de handlede i en så globaliseret sammenhæng, da de trykte Muhammed-tegningerne.

Lige som soldaterne, der morede sig med at tage billeder af den måde, de behandlede fangerne i Abu Ghraib, tydeligvis heller ikke gjorde sig klart, at de dermed lod hele verden kigge med.

Kan ramme os alle
Fremover vil flere og flere af os mærke den opmærksomhed, der i dag mest kommer de kendte og interessante til gode.

Andy Warhols profeti om, at alle i fremtiden vil være berømte i 15 minutter, vil i mange tilfælde ikke være noget, som personerne selv har ønsket.

Måske ligger de kompromitterende optagelser der allerede:

Video fra overvågningskameraer, gamle indlæg i nyhedsgrupper om emner, der var interessante at ytre sig om da man var ung, fotos fra pinlige fester på sites, der kun er ment for de nærmeste venner, ens samlede profil af søgninger på Google …

Vi er på. Mere og mere af det, vi gør, bliver registreret og gemt.

Vi er blevet skuespillere på en scene, men vi ved ikke, hvor mange tilskuere der er, hvornår stykket opføres, eller hvad det egentlig handler om.

Ikke desto mindre risikerer vi at spille hovedrollen.

Peter Hesseldahl er journalist og videnskabsformidler ved Danfoss Universe.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Styrk virksomheden med en effektiv omkostningsstrategi
Det har aldrig været mere påkrævet at kaste et kritisk blik på virksomhedens indkøbs- og omkostningsstruktur og undersøge, hvilke processer og aftaler, der kan optimeres. Det gælder både i almindelighed – en optimeret omkostningsstruktur kan trods alt aflæses direkte på bundlinjen. Men det er særligt kritisk for de mange virksomheder, der ser ind i et marked præget af stigende usikkerhed som følge af manglende transparens og af usikkerheden om, hvilke konsekvenser pludselige politiske indgreb kan få for afsætnings- og konkurrencesituationen. Der er eksempelvis store potentielle gevinster at hente ved at bygge velfungerende strukturer omkring indkøb og samarbejde med underleverandører. Blandt andet i form af realtidsbaseret indsigt i omkostningsstrukturen, herunder i potentialet for forbedringer, samt i form af en styrket forsyningskæde.