Artikel top billede

It-ansatte skal acceptere at blive målt og vejet

For mange medarbejdere er det svært at sluge tanken om, at deres arbejde bliver overvåget. Her er et par tricks til, hvordan man som leder bedst introducerer overvågning.

It-ydelse skal måles og vejes, og en type værktøjer til det formål går under benævnelsen dashboards: Grafikfyldte specialvinduer, der – i lighed med instrumentbrættet i en bil - viser status og udnyttelse af it-systemet og lignende målinger.

Den slags kan imidlertid være en svær kamel at sluge for mange ansatte.

Især på de lavere karrieretrin vil nogle straks se Orwell- og "1984"-spøgelser for deres indre blikke. Derfor skal medarbejderne så at sige tænde på dashboard-konceptet, før man kan opnå det fulde udbytte af teknologien.

Det siger Gloria Campbell, universitetslektor i virksomhedsadministration på Wartburg College i Iowa.

Lad medarbejderne bestemme

Grundlæggende er det en god idé at lade medarbejderne selv være med til at vedtage, hvilke ting og hvordan, der skal måles.

I så fald vil de nemlig være mere tilbøjelige til at acceptere instrumentbrættet som en acceptabel metode til måling af produktivitet og ydelse.

"Finder folk først målemetoderne retfærdige og rimelige, vil de ikke føle sig nær så truede," forklarer Gloria Campbell.

Dernæst skal medarbejderne overbevises om fordelene ved gennemsigtighed.

Sælg konceptet ved at forklare, hvordan netop denne type informationer tidligere kun havnede på økonomidirektørens bord, hvor det nu er muligt for hver enkelt, hhøj som lav, at være opdateret om virksomhedens tilstand.

Skulle noget uforudset overgå firmaet, vil de ikke føle sig ført bag lyset.

Synliggør gevinsten

Beskriv også gevinsten på produktivitetssiden.

Chefen, der holder øje med de ansattes produktivitet, har ikke en hemmelig sort bog i skuffen med opgørelse over vindere og tabere, som han offentliggør ved kvartalets udgang.

"Ikke blot får man et grafisk indblik i sin egen produktivitet – man får det jo også i "konkurrenternes" i de andre afdelinger," siger Campbell.

Forklar desuden, hvordan instrumentbrættet kan forebygge problemer.

Medarbejderne vil være mindre reaktive og mere proaktive, fordi de får nemmere ved at forudse problemer og løse dem, længe inden chefen får chance for at gribe telefonen.

Oversat af Lene Sekjær




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere