Smedegaard foran it-udfordringer i A. P. Møller

Ny administrerende direktør hos A. P. Møller har forståelse for, hvorfor it er vigtigt for en virksomhed. Og det kendskab bliver der brug for hos A. P. Møller, der blandt andet er i færd med en global SAP-udrulning.

Der bliver helt sikkert rigeligt at tage fat på for den nye A. P. Møller – Mærsk-topchef Nils Smedegaard Andersen, når han 1. december sætter sig i chefstolen hos Danmarks største virksomhed.

Blandt andet er A. P. Møller i øjeblikket i færd med at implementere økonomistyringssystemet SAP i den verdensomspændende koncern.

Denne udfordring er ikke ny for Nils Smedegaard Andersen.

Han kender til SAP fra sin tid hos Carlsberg.

Og generelt er Nils Smedegaard Andersen er en mand, der har god indsigt i it og teknologiens strategiske muligheder, vurderer hans nuværende it-direktør i Carlsberg, Lars Krejberg Petersen.

Vigtig komponent

”Det er bestemt en del af hans radarbillede, når han træffer beslutninger. Han er meget opmærksom på, at det er en komponent, der har betydning,” siger Lars Krejberg Petersen, der 1. februar tiltrådte som it-direktør hos Carlsberg.

At det er sandt, understreger Lars Krejberg Petersen ved at fortælle, at en af hans hovedopgaver i forbindelse med udnævnelsen til it-direktør har været at styrke relationen mellem forretning og it.

Men selv om Nils Smedegaard Andersen har siddet med i topledelsen, mens it-afdelingen hos Carlsberg har været i gang med en omfattende SAP-udrulning, kan opgaven næppe kopieres direkte fra Carlsberg til A. P. Møller.

Dertil er forretningerne alt for forskellige, vurderer Lars Krejberg Petersen.

Centralistisk strategi

Til gengæld siger han, at Nils Smedegaard Andersen går ind for en centralistisk it-strategi, hvis det vel at mærke giver mening.

Ganske vist er Carlsbergs it-systemer i dag samlet på flere forskellige it-platforme, fordi markederne er meget forskellige verden over, men det har været Carlsbergs strategi at centralisere de fælles it-funktioner som finance, HR og indkøb.

Hos A. P. Møller har strategien hidtil været en lidt anden.

Der har været en overordnet it-direktør, som har tegnet retningslinjer og strategier, men det har været op til de enkelte datterselskaber i koncernen at eksekvere strategierne.

OK med decentralitet

Dog behøver det en decentral it-organisation ikke nødvendigvis være et problem for en global SAP-udrulning, mener lektor Jette Lundin fra Handelshøjskolen i Århus. Men opgaven er noget sværere, vurderer hun:

”Det er ledelsesmæssigt sværere og kræver en større modenhed af it-organisationen. Det kræver stor respekt for det nye it-system i alle ledelsesniveauer, og det skal være meget klart, hvad der skal besluttes centralt, og hvilke frihedsgrader, der er lokalt. Ledere i alle niveauer skal føle, at de er medejere af det nye system for at sikre en god implementering,” siger hun.

For nogle virksomheder kan det endog være meget fornuftigt at bibeholde den decentrale it-styringsmodel.

”Der kan være helt specielle forhold på for eksempel det kinesiske marked, hvor det er nødvendigt at it-systemet bliver tilrettet lokale forhold,” siger hun.

Computerworld ville gerne have spurgt den kommende A. P. Møller-topchef, hvordan han vil håndtere it-udfordringerne hos Maersk Line. Men han har ikke ønsket at udtale sig om dette emne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere