Nørdnyheder om flerkoneri og traktorstrip

Klumme: Velkommen til Nørdnyhederne, hvor et par af månedens aktuelle historier underkastes et datalogisk hovedeftersyn. I denne måned: Flerkoneri og traktorstrip.

Velkommen til Nørdnyhederne, hvor et par af månedens aktuelle historier underkastes et datalogisk hovedeftersyn. I denne måned: Flerkoneri og traktorstrip.

En irakisk tolk har medbragt to koner til Danmark. Debatten raser: Skal han have lov til at fortsætte med at være gift med begge?

Lad os forudsætte, at vi tillader manden at være gift med begge kvinder – i det mindste for en periode. Alle systemer, der indeholder personoplysninger og familierelationer, er bygget over nogle enkle, men helt grundlæggende antagelser, for eksempel:

Man kan kun være gift med én person ELLER leve i registreret partnerskab med én person på et givet tidspunkt.

Den uendelige kæde
Hvis vi giver tolken lov til at fortsætte med at være gift med sine to koner, ændrer vi dette. Vi har nu tilladt en en til mange-relation, og det vil stille systemudviklerne over for hovedpiner, som de færreste kan overskue.

En mand kan gifte sig med tre koner.

Hver af disse må (jf. den nye datamodel) kunne være gift med flere mænd. Din far er gift med din mor og to andre kvinder.

Den ene af disse kvinder har to andre mænd. En af disse mænd har to koner og så videre og så videre.

Kæden kan (i teorien) fortsætte i det uendelige. Hvis vi ikke vil tillade en sådan uendelig kæde, er vi nødt til at forfordele nogen.

Spørgsmålene trænger sig nu på: Hvordan defineres en familie? Eller en husstand? Hvordan skal vi beregne hustandsindkomsten?

Hvordan kan skattefradrag overføres mellem ægtefæller? Hvordan beregner man, om børnene i denne type “familier” skal have adgang til forhøjet SU?

Og måske vigtigst: Hvem skal have hvad, når nogen bliver skilt fra én person, men stadig er gift med to andre?

Strippende Miss Carina
Traktorstrip. I den forgangne måned kom også LandboUngdom i medie-kværnen, da det kom frem, at man anvendte tilskudsmidler til afholdelse af lukkede fester med traktortræk og en strippende “Miss Carina” på et traktorlad.

Det journalistiske højdepunkt indtraf, da Miss Carina udtalte til Radioavisen, at der var børn til stede, “så jeg smed ikke trusserne”, men dette mildnede tilsyneladende ikke kritikerne.

Der synes at være bred enighed om, at Miss Carinas kunstneriske udfoldelser ikke bør finansieres af skattepenge – uanset hvor meget det betyder for de friske karle i landets randområder, hvor der angiveligt skulle være et stort behov for noget at “mødes om og udveksle erfaringer”, som den landbounge formand udtrykte det.

Den ansvarlige kontorchef i ministeriet kunne melde hus forbi, da LandboUngdom i deres ansøgning om støttemidler intet havde skrevet om strip.

Brunstige tyre og patter
Jeg forudser, at it vil indgå i løsningen på problemet. Myndighederne må forbedre ansøgningsskemaerne og procedurerne i forbindelse med denne type tilskud.

Som det gælder for de øvrige tilskud til landbruget, skal der etableres selvbetjeningsløsninger, der hurtigt kan afgøre, om der er grundlag for at yde tilskud eller ej.

Det vil givetvis ikke være nok med afkrydsninger af typen: “Indeholder arrangementet elementer af stærk seksuel karakter”, da dette jo vil passe på de fleste dyrskuer.

Jeg tror, man vil være nødt til at anvende tekst mining-teknologier til at identificere eventuelle obskøne elementer i teksten.

Men også her forudser jeg store problemer. Der er simpelthen alt for mange muligheder for fejl: Brunstige tyre og patter, der kræver særlig håndtering, er jo en del af sprogbruget i denne sektor.

Kun tiden vil vise, hvordan staten vil løse dette datalogiske problem.

Henrik Zangenberg er managing partner i Gartner Danmark.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
KMD kan nærme sig halvering af medarbejderstaben i Danmark på få år: Så mange ansatte har selskabet sagt farvel til
For fem år siden var KMD det største danske it-selskab, men over årene er medarbejderstaben i Danmark faldet dramatisk. Ifølge en lækket PowerPoint fortsætter tendensen i 2021. Se den voldsomme nedgang i antallet af ansatte hos KMD her.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.