Artikel top billede

Nørdnyheder om flerkoneri og traktorstrip

Klumme: Velkommen til Nørdnyhederne, hvor et par af månedens aktuelle historier underkastes et datalogisk hovedeftersyn. I denne måned: Flerkoneri og traktorstrip.

Velkommen til Nørdnyhederne, hvor et par af månedens aktuelle historier underkastes et datalogisk hovedeftersyn. I denne måned: Flerkoneri og traktorstrip.

En irakisk tolk har medbragt to koner til Danmark. Debatten raser: Skal han have lov til at fortsætte med at være gift med begge?

Lad os forudsætte, at vi tillader manden at være gift med begge kvinder – i det mindste for en periode. Alle systemer, der indeholder personoplysninger og familierelationer, er bygget over nogle enkle, men helt grundlæggende antagelser, for eksempel:

Man kan kun være gift med én person ELLER leve i registreret partnerskab med én person på et givet tidspunkt.

Den uendelige kæde

Hvis vi giver tolken lov til at fortsætte med at være gift med sine to koner, ændrer vi dette. Vi har nu tilladt en en til mange-relation, og det vil stille systemudviklerne over for hovedpiner, som de færreste kan overskue.

En mand kan gifte sig med tre koner.

Hver af disse må (jf. den nye datamodel) kunne være gift med flere mænd. Din far er gift med din mor og to andre kvinder.

Den ene af disse kvinder har to andre mænd. En af disse mænd har to koner og så videre og så videre.

Kæden kan (i teorien) fortsætte i det uendelige. Hvis vi ikke vil tillade en sådan uendelig kæde, er vi nødt til at forfordele nogen.

Spørgsmålene trænger sig nu på: Hvordan defineres en familie? Eller en husstand? Hvordan skal vi beregne hustandsindkomsten?

Hvordan kan skattefradrag overføres mellem ægtefæller? Hvordan beregner man, om børnene i denne type “familier” skal have adgang til forhøjet SU?

Og måske vigtigst: Hvem skal have hvad, når nogen bliver skilt fra én person, men stadig er gift med to andre?

Strippende Miss Carina

Traktorstrip. I den forgangne måned kom også LandboUngdom i medie-kværnen, da det kom frem, at man anvendte tilskudsmidler til afholdelse af lukkede fester med traktortræk og en strippende “Miss Carina” på et traktorlad.

Det journalistiske højdepunkt indtraf, da Miss Carina udtalte til Radioavisen, at der var børn til stede, “så jeg smed ikke trusserne”, men dette mildnede tilsyneladende ikke kritikerne.

Der synes at være bred enighed om, at Miss Carinas kunstneriske udfoldelser ikke bør finansieres af skattepenge – uanset hvor meget det betyder for de friske karle i landets randområder, hvor der angiveligt skulle være et stort behov for noget at “mødes om og udveksle erfaringer”, som den landbounge formand udtrykte det.

Den ansvarlige kontorchef i ministeriet kunne melde hus forbi, da LandboUngdom i deres ansøgning om støttemidler intet havde skrevet om strip.

Brunstige tyre og patter

Jeg forudser, at it vil indgå i løsningen på problemet. Myndighederne må forbedre ansøgningsskemaerne og procedurerne i forbindelse med denne type tilskud.

Som det gælder for de øvrige tilskud til landbruget, skal der etableres selvbetjeningsløsninger, der hurtigt kan afgøre, om der er grundlag for at yde tilskud eller ej.

Det vil givetvis ikke være nok med afkrydsninger af typen: “Indeholder arrangementet elementer af stærk seksuel karakter”, da dette jo vil passe på de fleste dyrskuer.

Jeg tror, man vil være nødt til at anvende tekst mining-teknologier til at identificere eventuelle obskøne elementer i teksten.

Men også her forudser jeg store problemer. Der er simpelthen alt for mange muligheder for fejl: Brunstige tyre og patter, der kræver særlig håndtering, er jo en del af sprogbruget i denne sektor.

Kun tiden vil vise, hvordan staten vil løse dette datalogiske problem.

Henrik Zangenberg er managing partner i Gartner Danmark.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere