Artikel top billede

Hejs flaget for Commodore 64

Der var båndmaskinen, musikken, den blå skærm og spil i læssevis. Commodore 64 gav digital modermælk til en hel generation, og selvom den nu fylder 25 år, er den langt fra glemt.

Det kan godt være, at Commodore 64 i teknologisk forstand hører fortiden til, men på internettet lever den i bedste velgående. En hurtig Google-søgning på C64'eren giver over syv millioner resultater.

En stor del af dem, er sider, der husker og hædrer computeren fra 80'erne med personlige nostalgi- fortællinger. Andre giver den ekstra liv ad libitum i form af de populære C64-emulatorer.

For det er med Commodore 64 som med Elvis: Den lever!

En global succes

Da Commodore International lancerede C64 i sensommeren 1982, var den et teknologisk vidunder med 64 kilobytes RAM og imponerende lyd og grafik.

Den gik rent ind hos både børn og voksne, der gerne investerede de 596 dollars, som C64 kostede ved lanceringen. Det anslås, at der i alt blev solgt 17 millioner eksemplarer af maskinen frem til 1994, hvor virksomheden bag gik konkurs.

De fleste husker nok C64 for spillene. Med titler om Donkey Kong, Commando og Ghostbusters var der noget for enhver smag, og hvis spillet ikke var spændende nok, var der også altid aktion forbundet med at finde frem til den rette tidskode på den tilhørende båndmaskine.

Commodore 64 var dog ikke bare spil, men også kontor-applikationer, udvikling og – den dag i dag – et populært musikinstrument. I alt er der produceret mere end 10.000 software-titler til C64.

Forever Young

Brødkassens storhedstid er måske nok fortid, men den lever fortsat i bedste velgående på nettet og i folks minder, og så sent som i marts gjorde Commodore 64 comeback på den tyske it-messe CeBIT, hvor en ny udgave af maskinen blev præsenteret.

C64 fik i løbet af slut-firserne og i begyndelsen af halvfemserne teknologiske tæsk af mærker som Atari og Amiga, men den blå start-skærm, båndmaskinen, musikken og de pixelerede platform-spil huskes af mange, som deres første møde med en computer.

I de kommende dage vil Computerworld derfor fejre Commodore 64's fødselsdag her på cw.dk og i avisen Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere