Nobelprisen i fysik for harddisk-teknologi

Nobelprisen i fysik går i år til to forskere, som opdagede den effekt, som bruges til læse harddiske med.

Årets nobelpris uddeles i år til en fransk og en tysk forsker for deres opdagelse af den fysiske effekt, der er basis for den teknologi, der bruges til at læse harddiske med.

I 1988 opdagede Albert Fert og Peter Grünberg, uafhængigt af hinanden, en helt ny fysisk effekt: Giant Magnetoresistance eller GMR.

Effekten i et GMR-system er kort fortalt den, at meget svag magnetisk forandring giver anledning til store forskelle i elektrisk modstand.

Systemet kan bruges aflæsning af data fra en harddisk, når informationen, der er lagret magnetisk, skal omsættes til elektrisk strøm.

Effekten er udnyttet i de GMR-baserede læsehoveder, der så dagens lys for første gang i 1997, og som er gældende standard i dag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere