Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Den danske Biblioteksstyrelse er betænkelig ved at lade en enkelt kommerciel virksomhed som Google få eneret til at digitalisere danske bibliotekers bøger på nettet.

Biblioteker afviser it-giganters digitaliseringsprojekt

Google og Microsoft vil lægge millioner af bøger på verdens forskningsbiblioteker ud på nettet. Men en række store biblioteker afviser it-giganternes hårde metoder.

"At organisere verdens information for at gøre den almindeligt tilgængelig og nyttig."

Hvem kan dog have noget imod Googles erklærede mål? Adgang til al viden og tilmed gratis.

Foreløbigt har dog en række af de førende forskningsbiblioteker verden over sagt venligt, men bestemt "nej tak" til Googles forsøg på at få digitaliseret deres bøger. Netop fordi Google pålægger bibliotekerne hårde restriktioner for, hvordan de må anvende de digitale kopier af deres egne bøger.

Staten eller Google

I bund og grund er det naturligvis et spørgsmål om penge.

"Enten betaler staten, eller også betaler Google. Der er ingen middelvej," lyder det fra Erland Kolding Nielsen, øverste chef for Det Kongelige Bibliotek i København.

Men hvad det ender med, kan Erland Kolding Nielsen derimod ikke sige noget om, fordi det afhænger af et udvalgsarbejde i Kulturministeriet.

Kort og godt handler det om, hvorvidt politikerne i Folketinget vil bevilge pengene til at digitalisere de omfattende mængder af bøger, som biblioteket har indsamlet gennem sin 300 års historie.

Hvis ikke må biblioteket finde pengene et andet sted, og det kan ende med en aftale med Google.

"Vi er meget enige i de betænkeligheder ved Google og Microsoft. Men i sidste instans er det et spørgsmål om finansiering," siger Erland Kolding.

Betænkelig

Også den danske Biblioteksstyrelse er betænkelig ved at lade en enkelt kommerciel virksomhed som Google få eneret til at digitalisere danske bibliotekers bøger på nettet.

"Hvis Google vil have en eneret på at formidle materialet, vil vi aldrig kunne give dem det," siger Erik Thorlund Jepsen, konsulent i Biblioteksstyrelsen. Han peger på, at Google i dag sender brugerne ind på det danske site bibliotek.dk, hvis de efterspørger bøger i de danske biblioteker.

Ifølge den amerikanske avis The International Herald Tribune har en række amerikanske forskningsbiblioteker afvist Google og i stedet gået sammen om et uafhængigt projekt for at lægge deres bøger ud på nettet.

Forskellige veje mod nettet

"To diametralt anderledes veje åbner sig. Den ene er dirigeret af kommercielle interesser, og den anden handler om hensynet til åbenhed," lyder det fra Paul Duguid til avisen. Han er lektor ved School of Information, University of California at Berkeley i USA.

I dag arbejder 19 forsknings- og universitetsbiblioteker i det østlige USA sammen om en åben portal. Mens universiteter som engelske Oxford og amerikanske Harvard har indgået aftaler med Google.

"Vi forstår udmærket den kommercielle værdi af det, Google er i gang med, men vi vil frie til at distribuere materialet på en måde, så alle får nytte af det," siger Bernard Margolis til The International Herald Tribune.

Han er bestyrelsesformand for Boston Public Library, som blandt andet i sin samling har godt 3.700 bøger fra den en af USAs tidlige præsidenter, John Adams.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere