Sociale lån kan blive næste store P2P-bevægelse

I Danmark tilbyder Fairrates.dk peer-to-peer-lån over internettet. Men danskerne er tryghedssøgende og konservative, så udbredelsen ventes at gå langsommere end i udlandet.

Når repræsentanter for Fairrates.dk torsdag formiddag sætter sig tilrette mellem bankdirektører og it-folk fra finanssektoren på FDIH's konference om den digitale fremtid for finanssektoren, vil de i den grad stikke ud fra mængden.

For Fairrates.dk er ikke en nålestribet bank, der godkendes af og underlægges myndighedernes tilsyn, endsige en bank, der har filialer i den fysiske verden eller på nettet. Eller på nogen måde fungerer som banker normalt gør.

I steder er Fairrates.dk en af de nyeste eksponenter for den sociale bevægelse på internettet, hvor folk mødes peer-to-peer og ordner deres forretninger og gøremål uden hjælp eller indblanding fra de traditionelle organisationer og virksomheder.

Del af nettets sociale bevægelse

Hos Fairrates.dk mødes danskere, der vil låne penge med andre danskere, der vil låne penge ud og kortslutter dermed bankerne.

Og som det var tilfældet da peer-to-peer fildelingstjenester som Napster og Kazaa satte musikindustrien under pres for næsten 10 år siden, er Fairrate.dk's erklærede mål da også, at sætte bankernes udlånsrenter under pres.

”Vi tror på, at peer-to-peer lån mellem mennesker kan gøre bankforretninger nemmere og billigere. Teknologien og internettet hjælper os godt på vej, fordi man ikke behøver at have en masse medarbejdere til at registrere og overføre lån,” siger direktør og stifter af Fairrate.dk, Robert Bialek.

Men udover, at Robert Bialek håber og tror, at de såkaldte sociale lån, der formidles mellem brugere eller grupper af brugere via sitet, vil afspejle en lavere lånerente, end den man kan opnå i banken, så ser han først og fremmest Fairrates.dk – og de udenlandske sociale lånesites som Prosper i USA og Zopa i Storbritannien – være del at en større udvikling, som internettet har bragt med.

”Vi udvikler os i en retning, hvor mennesker samarbejder mere og hvor mange beslutninger kan tages kollektivt og internettets sociale sites er blevet katalysatoren for den udvikling. Bankerne arbejder derimod på en gammeldags måde, efter stive regler, som de selv beslutter,” siger Robert Bialek.

Låne til 0 procent

At der er andet og mere til de sociale peer-to-peer lån end ren og skær tilbudsjagt på at låne penge, vidner eksempler fra udlandet på, mener han.

”Der gives (i USA, red.) ofte lån på 0 procent i rente i udlandet, hvilket siger mig, at folk tænker på meget andet end økonomi, når de låner penge ud,” siger Robert Bialek.

Indtil videre er succesen med sociale lån til at overse i Danmark. Der er formidlet omkring 190 lån siden begyndelsen i marts i år – typisk er det lånebeløb på 1.000, 2.000 eller 5.000 kroner, der går hjem.

Lige nu ligger der låneforespørgsler for lige knap en millioner kroner på Fairrates.dk – ikke et imponerende tal, når man tager i betragtning, at de danske banker samlet set øgede deres udlån med næsten 400 milliarder kroner sidste år.

I USA har Prosper.com, der blev lanceret i 2006, 400.000 brugere og havde ved udgangen af 2006 formidlet lån for i alt 120 millioner kroner.

Danskere søger tryghed

Robert Bialek medgiver gerne, at det går trægt i Danmark lige nu.

”Folk i Danmark er ret konservative og skifter for eksempel meget sjældent bank. Og tryghed er også et nøgleord, hvilket betyder, at danskerne er ikke særlig åbne over for et system, hvor de selv skal tage en risiko. Så Fairrates.dk er på kanten af, hvad danskerne kan klare, men på den anden side er danskerne på mange måder også et dynamisk folkefærd, så vi tror stadig på mulighederne” siger han.

Forbrugerrådet har advaret med netop den store risiko, de mener udlånere løber, hvis de stiller deres penge til rådighed for private via Fairrates.dk.

Robert Bialek afviser kritikken med den begrundelse, at de sociale peer-to-peer lån er meget mere gennemsigtige, end bankernes udlånsaktiviteter, fordi man netop kan se præcis, hvilke mennesker man låner pengene til og ikke mindst, hvilken risiko, der er forbundet med de enkelte låntagere.

Alligevel vil Fairrates.dk dog foretage ændringer for at siden fremstår mere ’seriøs’ end hidtil. Det har nemlig vist sig, at Fairrates.dk har tiltrukket mange mennesker, der ikke kan låne andre steder – enten fordi de er registreret i RKI eller af andre årsager ikke anses for kreditværdige personer.

”Vi vil ikke udelukke nogen fra at låne via vores side, men vi strammer op på de oplysninger, vi kræver af folk. Fremover vil vi kræve dokumentation for folks indtægter, boligstatus, og så skal vi se den seneste registererklæring, inden man kan lægge en låneforespørgsel ud,” siger Robert Bialek.

Indtil nu har det været frivilligt at opgive disse oplysninger, for eksempel om man er registreret i RKI. Resultatet har været, at mange lån formidlet via Fairrates.dk ikke bliver betalt tilbage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere