Artikel top billede

Måske bliver denne Saab 9x en dag selvstyrende.

Bil-gigant: Software-baserede biler er fremtiden

Et af verdens største bil-selskaber satser for alvor på software-udvikling. Målet er den selvstyrende bil.

Computerworld News Service: Software og ny it-tænkning skal være med til at føre bilbranchen ind i fremtiden.

Sådan lyder det fra det amerikanske bil-selskab General Motors, der blandt andet står bag bilmærker som Saab, Chevrolet, Daewoo, Opel, Cadillac og Chrysler

Historisk set har bilproducenterne fokuseret på design og mekaniske nyskabelser, og GM mener, at softwarens rolle været undervurderet.

Den ny strategi er rettet mod "et nyt DNA for biler", hvor software og elektronik skal ændre konceptet for bildesign.

Flere softwarefolk

Det vil betyde, at GM vil udvide antallet af softwareingeniører i medarbejderstaben betragteligt.

"Når vi taler om det ny DNA, taler vi om at skifte fra biler med forbrændingsmotorer til eldrevne," siger Robert Baillargeon fra GMs forsknings- og udviklingsafdeling. ¨

"Hvis vi skal videre med hensyn til det mekaniske, så handler det om, at elektroniske systemer overtager både styringen og bevægelsen af hjulene. Det betyder at alt vil ændre sig - lige fra hvordan vi bygger, hvordan vi servicerer og hvordan vi sælger dem," siger han.

I sit indlæg ved IBMs center for avancerede studiers konference i Toronto, sagde Robert Baillargeon, at GMs tiltag forhåbentlig vil være et skridt i den rigtige retning, når det handler om at tackle morgendagens udfordringer, så som lavere produktionspriser, anvendelse af bæredygtig energi, miljøbelastning, trafiksikkerhed, trafikpropper og prisbillighed.

Skal forbindes indbyrdes

"GM vil udover opfattelsen af, at enhver bil på vejen er et stand-alone-projekt. Fremover bliver de indbyrdes forbundet, med hinanden og med vejen og terrænet omkring dem," sagde han.

Det er her udviklingen af ny teknologi via software og elektronisk design kommer i spil.

"Når vi talte om en platform, mente vi bilens fysiske chassis. Nu taler vi om en software platform, der går langt videre end det. Det giver mulighed for en stor mangfoldighed i form af programmer og de steder, vi anvender dem i bilerne," siger Robert Baillargeon.

Skal være "intelligente"

Ideelt set, siger han, kan GM lære bilerne, hvordan de skal føle og bemærke, hvad der sker på landevejen. Men for at være effektivt, skal systemet arbejde sammen med de andre biler på vejen. Han viste en computersimuleret video, hvor bilerne kommunikerede med hinanden og trafikforholdene.

"Ville det ikke være rart, hvis bilerne foran dig kunne sende besked om, at der for eksempel er isglat, kø eller trafikuheld forude?," spurgte han.

Det typiske system vil i fremtiden have mere end en funktion.

Der vil være fire eller fem elektroniske kontrolenheder, der arbejder sammen i et netværk, hvor de udfører en fælles funktion.

Et andet eksempel er, at systemet vil være i stand til at regne ud, hvad en bestemt tur vil koste.

Mål: Biler skal styre sig selv
Men det ultimative mål er, at få bilerne til at styre selv.

Med en kombination af GPS, digitale vejkort, 360 graders overvågning og bil-til-bil komunikation, kan dette blive muligt, mener GM.

Det næste skridt i "kør mig derhen" er, at få udviklet algoritmer og elektroniske styringer, der kan gøre din bil til din privatchauffør, siger Robert Baillargeon.

Oversat af Bo Madsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere