Artikel top billede

Hvor meget vil du betale for at hente dette album?

Danske bands for små til at lege med lave net-priser

Det er kun superstjerner som Radiohead, der kan gøre sig forhåbninger om at tjene kassen og få medieomtale ved at tilbyde frivillig prissætning på nettet.

Håbefulde danskere musikere kan lige så godt glemme alt om at lancere musik på samme måde som det britiske band Radiohead brød gennem medie-muren med for to en halv uge siden med albummet 'In Rainbows.'

Det mener marketingdirektør Jesper Bay hos pladeselskabernes brancheforening, IFPI.

"Radiohead-modellen kan måske benyttes af superstjerner som Madonna, Prince og Radiohead, men for de fleste andre kunstnere vil den ikke virke, fordi folk ikke kender dem i forvejen," lyder det fra Jesper Bay, som understreger, at der mange gange før har været uddelt musik gratis på nettet med en meget mindre medieeffekt til følge.

Han påpeger også, at det næste store navn, der forsøger sig med Radiohead-strategien vil få mindre omtale i medierne.

Radiohead skrev sig selv ind i musikhistorien den 10. oktober med lanceringen af 'In Rainbows,' som flere britiske eksperter anslår, at radiohovederne har tjent 50 millioner kroner på - bare på førstedagen.

Bandets kontroversielle strategi er, at fans og andre godtfolk selv må bestemme prisen for at downloade albummet.

De fleste har betalt

Det vurderes, at kun omkring en tredjedel har hentet albummet gratis, mens flertallet ifølge Newsweek har betalt et sted mellem 25 til 75 kroner for at hente de 10 sange i MP3-format.

På trods af den valgfrie pris har flere hundredetusinde pirater valgt at hente albummet over fildelingstjenester, skriver forbes.com, hvilket undrer Jesper Bay.

"Når man nu kan hente det gratis, hvorfor så begå ulovligheder," siger han.

Eksperimenter i alternative kanaler

Selvom IFPI ikke anser Radiohead-modellen som holdbar for 99 procent af alle bands, så spår Jesper Bay, at der i den kommende tid vil blive eksperimenteret med flere forskellige forsøg på at sælge musik via alternative kanaler.

"Det er helt sikkert, at der i den kommende tid vil blive prøvet mange ting af, og set i det lys er det jo interessant, hvad Radiohead har gjort," siger Jesper Bay uden dog at ville løfte sløret for konkrete strategier for de knapt så kendte kunstnere.

Han påpeger dog, at den traditionelle markedsføring og salgsmetode via CD'er og netbutikker fortsat vil præge markedet.

Til glæde for kunstnerne

Adjunkt Lars Esbjerg med speciale i detailhandel og distribution ved institut for marketing og statistik ved Handelshøjskolen, Århus Universitet spår dog, at vi kun har set toppen af de alternative salgskanaler.

"Via myspace.com, emusic.com og andre hjemmesider kan mindre kendte navne profilere sig, og de kan samtidigt sælge musik uden, at de store pladeselskaber snupper en bid af kagen. Derfor tror jeg, at alternative metoder, som den Radiohead har brugt, vil gøre sig stærkt gældende fremover," siger Lars Esbjerg.

Han påpeger samtidigt, at Radiohead-eksemplet beviser, at musikfansene i de fleste tilfælde er parate til at betale bare en lille smule for musikken frem for at hente den ulovligt og gratis.

"I det lange løb så vil musikerne nok få mere ud nå ud forbrugerne på andre måder end gennem de traditionelle pladeselskaber, som af mange forbrugere opfattes som grådige. I Radioheads tilfælde ved de jo, at pengene går til Radiohead og ikke til den pladebranche, der har været langsomme med at komme med alternativer til det traditionelle CD-salg," lyder det fra Lars Esbjerg, som dog selv har hentet albummet gratis.

En gyser på nettet

Selvom Radiohead ser ud til at slippe endog rigtig godt fra sin politiske og smarte salgsstrategi, så er det ikke alle superstjerner, som kan forvandle frivillige køb på nettet til kassesucceser.

I 2000 prøvede den amerikanske gyser-forfatter Stephen King sig med en lignende forretningsmodel, hvor han med sin roman 'The Plant' forsøgte at sælge kapitlerne ét for ét over nettet udenom de traditionelle salgskanaler.

Men den uhyre populære forfatter måtte strække våben, da antallet af downloads stagnerede fra 120.000 til 40.000 på blot en måned. Det var dog endnu værre, at kun under halvdelen af læserne betalte den ene dollar, som de blev opfodret til - men ikke påtvunget – for at følge udviklingen i 'The Plant.'

Stephen King opgav projektet efter seks måneder og har ikke udgivet 'The Plant' i bogform, selvom han har arbejdet på fortællingen siden 1982.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere