Artikel top billede

Nu skal der gang i mobilbetalingerne

Teknologien til betalinger via mobiltelefonen er på plads. Nu skal en fransk stortest forsøge at løse de juridiske og organisatoriske forhindringer. Helt afgørende for succes, siger professor.

Betalinger via mobiltelefonen har længe været på tale, og nu har 12 franske virksomheder så iværksat en stortest, som skal sætte fokus på mobilen som betalingsmiddel.

Det kunne lyde som ny vin på gamle flasker, men denne gang er testens fokus specielt rettet mod at få løst de juridiske og organisatoriske problemstillinger, der hele tiden har ståret i vejen for at komme videre med mobilbetalingerne.

Et initiativ, som er helt afgørende for succes, mener en professor.

"Der er en organisatorisk udfordring, der skal overvindes for at vi kan komme i gang med at betale via mobiltelefonen," siger centerleder for Informatik på DTU, Knud Erik Skouby.

"Interessen er der, markedet er stort, og nu tages der så initiativ til at komme i gang," siger han.

"Men det er et kompliceret forhold, at finde ud af hvordan betalingen skal opkræves og ikke mindst hvem, der skal tjene penge på transaktionerne"

Juridisk problemstilling

Teknisk set er det ikke problematisk at løse udfordringen med mobilbetalinger, det er et organisatorisk og juridisk problem, der skal overvindes, før vi kommer videre, lyder vurderingen.

"Der er regler om, at teleselskaberne ikke må optræde i en banklignende funktion, og derfor kan et teleselskab ikke uden videre trække de penge, man eksempelvis har købt benzin for via sin mobiltelefon," fortæller professor Knud Erik Skouby fra DTU.

Desuden må banker ikke drive andre forretninger, og en bank kan således heller ikke drive et teleselskab, så man ad denne vej kunne løse problemet.

"Det er denne juridisk problemstilling, der har været barriere for mobilbetalinger i mange lande. Og for at få det til at fungere skal man udvikle helt nye og mere indviklede konstruktioner, der kan formidle betalingerne," siger Knud Erik Skouby, der dog er overbevist om, at det nok skal flaske sig.

"Det er set før på andre områder," siger han.

Velafprøvet teknologi

Selve traksaktionerne i testen bygger på Near Field Communication (NFC).

NFC er en trådløs teknologi, der er baseret på RFID, og den har til formål at levere simpel og sikker kommunikation mellem elektroniske enheder.

Når to NFC-kompatible enheder bringes i kontakt, kan de dele information med en hastighed på op til 424 Kbits pr. sekundet.

Ligesom ved RFID er det radiofrekvenser, som udgør rygraden i NFC, og teknologien kan anvendes til en lang række forskellige formål, som eksempelvis sikker betaling med mobiltelefoner og kreditkort.

NFC-teknologien benyttes allerede mange steder, eksempelvis i London og Hong Kong, typisk til afregning af offentlig transport.

Ikke helt som i Japan

Det franske forsøg er det største uden for Asien og omfatter 1000 personer.

Der deltager tre forskellige teleoperatører samt seks banker, hvis tjenester testes på mobiler fremstillet af Motorola, LG samt Sagem.

Det franske forsøg skal trække på erfaringer fra Asien, hvor Sonys FeliCa-teknologi allerede har forvandlet mobilen til et kreditkort.

Men selv om der er mere end 30 millioner betalingsmobiler i omløb i Asien, kan man ikke direkte overføre den succes til europæiske forhold.

Markeder som Japan og Syd Korea er nemlig domineret af få store virksomheder. De er samtidig meget lukkede markeder med en meget høj grad at kontrol over abonnenterne, og såden fungerer det ikke i Europa, vurderer Knud Erik Skouby.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere