Håndbetjent hukommelsesstyring

Tilbage til artiklen Glæd dig over de døde teknologier

Anklagen: I en udtalelse om hukommelse, som jeg tror lød meget rimelig den gang, sagde Bill Gates, at '640K burde være nok for alle'.

Computerindustrien brugte det næste årti på at komme sig over, at han tog grueligt fejl.

Problemet: MS-DOS kan kun skaffe sig adgang til 640K af hukommelsen. Selv om du proppede flere chips ind i computeren (et dyrt forslag) ville operativsystemet ikke kunne se RAM'en, og derfor ikke kunne bruge den.

For at få en computer til at arbejde med hukommelse, der lå over denne begrænsning (hvad tænkte Gates på?), så blev du nødt til at købe en udstyrspakke, der snød den normale opstartsprocedure.

Måske kan du huske Multisofts PC-Kwik, Quaterdecks QEMM-386 og Qualitas' 386^Max? Der fandtes mange flere. Vi plejede at slås om, hvilke der var bedst.

Hvorfor det var en pestilens: Du kunne ikke bare installere den slags software, og så glemme alt om den. Du skulle skrue på den konstant.

Netværksdrivere blev loadet i et område af RAM'en, og noget andet (som jeg ikke kan huske) overskrev så den samme del af hukommelsen.

På et tidspunkt kom TSR (terminate and stay resident)-værktøjerne i billedet - dem vender vi tilbage til - og nåede 'Mindreårige bør ikke gøre dette alene'-stadiet.

Hvorfor forsvandt det: Eftertidens operativsystemer tog højde for, at hukommelsesforbruget kan sammenlignes med mængden af skabsplads i et hjem:

Der findes ikke 'nok' plads. Tidlige versioner af Windows var lappeløsninger, der blev klasket ovenpå DOS, men nyere og bedre operativsystemer støttede et bundløst forbrug af RAM uden at kræve brugerens indblanding.

Tilbage til artiklen Glæd dig over de døde teknologier

Oversat af Bo Madsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere