Artikel top billede

Brugere udgør sikkerhedstrussel

Det er nok ikke en trøst for virksomhedernes sikkerhedschefer at vide, at størstedelen af de medarbejdere, der udgør en trussel mod netværkets sikkerhed, er godtroende.

Computerworld News Service Ifølge en ny undersøgelse blandt 126 tilfældigt udvalgte personer på gaden er 35 procent af de adspurgte nødt til at omgås deres virksomheds sikkerhedspolitik for at udføre deres arbejde - til trods for sikkerhedschefernes indsats.

Undersøgelsen blev foretaget af RSA Security i november.

Ifølge RSA "kan disse uskyldige insidere uforvarende skabe dataeksponering i et usædvanligt omfang og til meget høje omkostninger gennem deres daglige adfærd, uanset om det er gennem uforsigtighed, ved at omgås virksomhedens sikkerhedstiltag eller ved at følge mangelfulde sikkerhedspolitikker."

Omkring 63 procent af de adspurgte svarede, at de ofte eller engang imellem sender arbejdsdokumenter til en personlig mailadresse for lettere at få adgang til filerne hjemmefra.

87 procent er afhængige af mulighed for fjernadgang, såsom VNP eller webmail for at kunne arbejde hjemme.

Ekstra sikring

Nogle mobile medarbejdere sætter også virksomhedens sikkerhed på spil, når de tjekker deres arbejdsmail via et offentligt trådløst hotspot – noget 56 procent af de adspurgte gør.

Samtidig får 52 procent af respondenterne adgang via en offentlig computer på en internet-cafe eller i lufthavnen.

Men ifølge RSA er autencitet udover brugernavn og password nødvendig for at sikre virksomhedens data.

"Virksomhederne må forstå, hvilke typer information deres medarbejdere og andre insidere har brug for for at få adgang, bestemme hvor følsomme de informationer er og beskytte dem med sikkerhedstiltag, der står mål med risikoen," udtaler Sam Curry, leder af product management og marketing hos RSA.

Flinke eller naive

Næsten to tredjedele af respondenterne svarede, at de ofte forlader deres arbejdsplads med en mobil enhed, såsom en bærbar, og otte procent svarede, at de har mistet sådan en mobil enhed, der indeholdt virksomhedsinformationer – hvilket gør virksomheden modtagelig for datatab.

Andre uskyldige insidere stoler simpelthen på deres medmennesker.

34 procent af de medvirkende i undersøgelsen har holdt døren for nogen, de ikke kendte.

40 procent har modtaget sådan gæstfrihed på et tidspunkt, hvor de havde glemt deres nøglekort eller adgangskode.

Derudover svarede omkring 20 procent af respondenterne, at deres virksomhed tilbyder trådløs adgang, og 66 procent sagde, at det ikke kræver sikkerhedsgodkendelse at få adgang til netværket.

Nyt job

Med hensyn til sikkerhed på data- og applikationsniveau sagde en tredjedel af de adspurgte, at de har skiftet job internt og bibeholdt deres adgangsrettigheder.

Næsten en fjerdedel sagde, at de har 'ramlet ind i et området på deres virksomheds netværk, de ikke mener de burde havde haft adgang til'.

Resultaterne beviser, at det ikke er nok at udvikle politikker; sikkerhedschefer skal sikre, at insidernes adfærd stemmer overens med virksomhedens sikkerhedsstandarder, mener RSA.

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere