Artikel top billede

Foto: Torben Klint.

Skat sætter jagten ind på e-handelsfuskere

En nyudviklet søgerobot skal hjælpe SKAT med at fange skattesnydere på internettet. 600 danskere er i søgelyset.

"Vi har nogle konkrete numre og navne, vi skal have kigget på."

Ordene kommer fra Carsten Grøngaard, afdelingsleder for Skats otte mand store e-handelsgruppe, når han skal beskrive resultatet af Skats nyeste våben mod skattesnydere på internettet.

Hemmeligheden er en specialudviklet søgerobot, der gennemtrawler internettet i jagten på personer og virksomheder, der sælger varer eller ydelser og glemmer at fortæller skattemyndighederne om det.

16.000 virksomheder

Med den robot har Skat identificeret cirka 16.000 personer og virksomheder, der driver forretning i den elektroniske verden.

Op imod 600 af disse har vækket myndighedernes interesse, og de kan nu se frem til en henvendelse fra Skat.

"Nogle vil få et pænt brev, hvor der står, at vi kan se, de har en netbutik, og de skal være klar over, at reglerne er sådan og sådan. Det vil være størstedelen af dem," siger Carsten Grøngaard.

Så vil der være en andel tilbage, der ikke ser ud til at være momsregistrerede og ikke opgiver noget overskud i virksomheden.

"Dem må vi nok banke på hos og spørge, om de mon ikke har glemt at fortælle Skat om deres tilværelse på nettet," siger Carsten Grøngaard.

Internettet letter arbejdet

Skat har netop opprioriteret jagten på e-handelsfuskere til et af indsatsområderne i 2008, for selvom internettet har givet danskerne flere muligheder for at skjule og maskere indtægter, så har det faktisk også været med til at gøre det nemmere at finde snyderne.

"Nettet giver os i nogle henseende nogle flere muligheder. Hvis du før i tiden havde et overskudslager på 50 havetraktorer, og du satte nogle opslag op i supermarkedet, så var det svært for os at finde ud af. Nu ligger det hele på et onlineauktionshus i stedet for, så vi har måske i virkeligheden bedre adgang efter meget af det er blevet elektronisk," siger Carsten Grøngaard fra Skat.

Han fortæller, at Skat har mange elektroniske spor, som kan følges.

"Vi kan selvfølgelig trække det samme ud, som alle andre kan – hvem står bag en hjemmeside, hvilke ip-adresser, hvor ligger serveren – og så har vi selvfølgelig mulighed for at bruge vores beføjelser til at skaffe os nogle betalingsoplysninger," uddyber han.

Boom i netbutikker

Når Skat netop nu opprioriterer jagten på skattesnydere på nettet, skyldes det, at antallet af personer, der sælger varer og ydelser på nettet, er eksploderet i de seneste år.

Alene i 2007 har mere end 3.400 nye webbutikker set dagens lys. Året før var tallet cirka 2.200.

Det er især sket, fordi det er nemmere end nogensinde tidligere at etablere en virksomhed på nettet.

I løbet af få minutter kan man være online og i kontakt med millioner af potentielle kunder, og det øger risikoen for fejl, mener Skat.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere