Artikel top billede

Foto: Torben Klint.

Skat sætter jagten ind på e-handelsfuskere

En nyudviklet søgerobot skal hjælpe SKAT med at fange skattesnydere på internettet. 600 danskere er i søgelyset.

"Vi har nogle konkrete numre og navne, vi skal have kigget på."

Ordene kommer fra Carsten Grøngaard, afdelingsleder for Skats otte mand store e-handelsgruppe, når han skal beskrive resultatet af Skats nyeste våben mod skattesnydere på internettet.

Hemmeligheden er en specialudviklet søgerobot, der gennemtrawler internettet i jagten på personer og virksomheder, der sælger varer eller ydelser og glemmer at fortæller skattemyndighederne om det.

16.000 virksomheder

Med den robot har Skat identificeret cirka 16.000 personer og virksomheder, der driver forretning i den elektroniske verden.

Op imod 600 af disse har vækket myndighedernes interesse, og de kan nu se frem til en henvendelse fra Skat.

"Nogle vil få et pænt brev, hvor der står, at vi kan se, de har en netbutik, og de skal være klar over, at reglerne er sådan og sådan. Det vil være størstedelen af dem," siger Carsten Grøngaard.

Så vil der være en andel tilbage, der ikke ser ud til at være momsregistrerede og ikke opgiver noget overskud i virksomheden.

"Dem må vi nok banke på hos og spørge, om de mon ikke har glemt at fortælle Skat om deres tilværelse på nettet," siger Carsten Grøngaard.

Internettet letter arbejdet

Skat har netop opprioriteret jagten på e-handelsfuskere til et af indsatsområderne i 2008, for selvom internettet har givet danskerne flere muligheder for at skjule og maskere indtægter, så har det faktisk også været med til at gøre det nemmere at finde snyderne.

"Nettet giver os i nogle henseende nogle flere muligheder. Hvis du før i tiden havde et overskudslager på 50 havetraktorer, og du satte nogle opslag op i supermarkedet, så var det svært for os at finde ud af. Nu ligger det hele på et onlineauktionshus i stedet for, så vi har måske i virkeligheden bedre adgang efter meget af det er blevet elektronisk," siger Carsten Grøngaard fra Skat.

Han fortæller, at Skat har mange elektroniske spor, som kan følges.

"Vi kan selvfølgelig trække det samme ud, som alle andre kan – hvem står bag en hjemmeside, hvilke ip-adresser, hvor ligger serveren – og så har vi selvfølgelig mulighed for at bruge vores beføjelser til at skaffe os nogle betalingsoplysninger," uddyber han.

Boom i netbutikker

Når Skat netop nu opprioriterer jagten på skattesnydere på nettet, skyldes det, at antallet af personer, der sælger varer og ydelser på nettet, er eksploderet i de seneste år.

Alene i 2007 har mere end 3.400 nye webbutikker set dagens lys. Året før var tallet cirka 2.200.

Det er især sket, fordi det er nemmere end nogensinde tidligere at etablere en virksomhed på nettet.

I løbet af få minutter kan man være online og i kontakt med millioner af potentielle kunder, og det øger risikoen for fejl, mener Skat.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Efter et års forsinkelse: DR skruer markant op for billedkvaliteten på DRTV - vil sende dobbelt så mange billeder som tidligere
Da hele fodbolddanmark mandag så det danske landsholds 4-1 sejr over Rusland skete det i en markant højere kvalitet for manges vedkommende, end de er vant til. DR har nemlig fordoblet kvaliteten på streamingtjenesten DRTV.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.