Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Forbrugerråd sætter Sander på plads

Forbrugerrådet tvivler på uafhængigheden ved en it-sikkerhedskomité under Helge Sander. De foreslå i stedet et selvstændigt etisk råd for it-sikkerhed og privacy

Forbrugerrådet tror ikke på at den it-sikkerhedskomité, som videnskabsminister Helge Sander (V) har foreslået vil være uafhængig.

Og det er et problem, fordi rådet på den måde risikerer at blive et arbejdsredskab for Helge Sander, siger Anette Hoyrup, der er jurist i Forbrugerrådet.

”Problemet er hvis ministeren kan vælge til og fra af de anbefalinger, som kommer fra sådan et råd,” siger Anette Hoyrup.

Frygter ministerkontrol

Forbrugerrådet anerkender ifølge juristen forslagets gode intentioner, men rådet frygter, at ministeren bliver i stand til selv at vælge, hvilke anbefalinger fra rådet, han vil gå videre med.

”Vi skal bare være sikre på, at det er et selvstændigt arbejdende organ, som selv kan fremlægge initiativer, og som bliver lyttet til bredt,” siger Anette Hoyrup.

Derfor foreslår rådet nu Helge Sander at oprette et uafhængigt og selvstændigt Etisk Råd for IT-sikkerhed og privacy efter samme model som Etisk Råd på medicinområdet.

Ifølge Anette Hoyrup kunne det opnås ved at udvide Datarådets beføjelser, hvis man ikke har lyst til at opfinde den dybe tallerken igen.

Savner en vagthund

”Fra Datarådet savner vi en vagthunderolle, men også mere slagkraftige udmeldinger og i det hele taget, at rådet kunne blande sig mere i debatten,” siger Anette Hoyrup.

Forbrugerstyrelsen vil sikre rådets uafhængighed ved at indsætte repræsentanter fra erhvervssiden, forbrugerne, ministerierne og fra andre organisationer.

Rådet skal kunne arbejde uafhængigt af ministeren og skal ikke have opgaverne trukket ned over hovedet, fortæller juristen.

”Det er klart, at det vil være noget, der skal vedtages ved lov, men det skal stadig være et selvstændigt organ, som selv kan søsætte dets anbefalinger” siger Anette Hoyrup.

Forbrugerstyrelsen forestiller sig ikke at et selvstændigt Etisk Råd for it-sikkerhed og privacy skal have egentlige magtbeføjelser. Der bliver alene tale om at det skal komme med anbefalinger, skabe debat og sætte fokus på områder, hvor andre skal lave love.

”Det er alene en debatskabende opgave de skal have for få sat privacy og it-sikkerhed på dagsordenen,” siger Anette Hoyrup.

Skal favne bredt

Ifølge juristen er tanken, at det nye råd skal tage stilling til persondatabeskyttelse i bred forstand.

Oplagte spørgsmål for det nye råd er således eksempelvis elektroniske patientjournaler, hvordan kommunerne skal håndtere data og kameraovervågning i forbindelse med terrorregistreringen, fortæller Anette Hoyrup

”Vi håber, at videnskabsministeren overvejer, at det, som han sætter i søen, skal kunne favne bredt,” siger Anette Hoyrup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere