Artikel top billede

Staten klar til at fyre offentligt it-ansatte

Frigørelse, frivillig aftrædelse og genplacering rammer knap 800 af de i alt 4.700 administrative ansatte i staten i den omfattende it-omkalfatring, som kan være i vente.

Læs: Så mange er truet af fyring i hver faggruppe.

Knap 800 af de i alt 4.700 administrative medarbejdere i staten bliver berørt af enten fyring, genplacering eller frivillig aftrædelse i forbindelse med en gigantisk it-omlægning af statens administration af løn, HR, rejseaktivitet og bogholderi.

Det fremgår af en rapport fra Finansministeriet, som Computerworld er i besiddelse af.

Finansministeriet arbejder på at indfri regeringens regeringsgrundlag fra 2007.

"Regeringen vil i 2008 tage initiativ til at effektivisere den statslige administration gennem et øget tværministerielt samarbejde om at løse de administrative opgaver. Eksempelvis kan udvalgte opgaver med fordel standardiseres, digitaliseres og samles i tværministerielle servicecentre," hedder det i rapporten.

To service-centre

I praksis lyder Finansministeriets anbefaling på at etablere to administrative servicecentre.

Det ene skal stå for administrativ it, mens det andet skal står for bogholderi, løn, HR og rejseomkostninger til de 81.000 medarbejdere i statens 176 virksomheder.

Computerworld erfarer, at Finansministeriet indstiller, at anbefalingerne fra rapporten indarbejdes som ændring i det finanslovsforslag, som finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede i går.

Her talte ministeren ikke om statslige fyringer, men at effektiviseringsgevinster ved servicecentrene vil blive fremlagt i løbet af foråret.

Besparelser

De samlede besparelser beløber sig ifølge rapporten til i omegnen af 700 millioner kroner per år.

Hver femte administrativ medarbejder i staten vil blive berørt af ændringerne i form af fyringer, frivillig aftrædelse eller genplacering.

Specifik på it-området skal 65 medarbejdere skæres bort ved frivillig fratrædelse, 260 skal...fortsættes

...genplaceres og 108 skal fyres.

Finansministeriet forberedt

Af rapporten fra Finansministeriet fremgår det klart, at ministeriet er bevidst om modtagelsen af budskabet hos medarbejderne.

Èt helt kapital omhandler udelukkende "medarbejderforhold og ledelse. Her gøres det klart overfor regeringen, at man ikke skal love jobgaranti.

""Det anbefales, at der ikke udmeldes jobgaranti i forbindelse med etableringen af administrative servicecentre. I stedet bør der udmeldes en tryghedstilkendegivelse, som det skete i forbindelse med kommunalreformen," hedder det.

Det foreslås, at der anvendes følgende formulering:

"Alle medarbejdere, som berøres af omorganiseringen af de administrative funktioner, tilbydes gode udviklende arbejdspladser med samme jobsikkerhed som i dag. Løbende information, åben dialog og så tidlig inddragelse af medarbejdere som muligt skal medvirke til at skabe tryghed for de medarbejdere, der bliver berørt af omorganiseringen."

Genplacerede ikke sikre

Selv om en medarbejder er blevet lovet genplacering, er det ingen garanti for, at man slipper uden fyringer.

"I forbindelse med kommunalreformen og politi- og retskredsreformen fulgte de enkelte medarbejdere med opgaverne. Det foreslås, at der i etableringen af administrative servicecentre benyttes samme model, hvilket indebærer, at medarbejderne umiddelbart overflyttes til de nye centre, hvorefter de efterfølgende personalereduktioner om nødvendigt foretages.", står der i rapporten.

Begrænset høring

Finansministeriet vurderer samtidig, at det kun i begrænset omfang er nødvendigt med partshøring og varsling ved forflyttelser, da det hele foregår inden i det storkøbenhavnske område.

De genplacerede medarbejdere bliver altså ikke flyttet mange kilometer fra deres nuværende arbejdsplads.

Læs: Så mange er truet af fyring i hver faggruppe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere