Artikel top billede

Ulandscomputeren bliver endnu billigere

Stifteren af OLPC forventer, at prisen på den lille ulandscomputer i 2011 vil være faldet til 50 dollar. Men projektet kan stå overfor større udfordringer end prisen.

Den billige computer, der skal være med til at højne uddannelsesniveauet blandt verdens fattigste, nærmer sig måske ambitionen om et prisskilt på 100 dollar.

Stifteren af nonprofitorganisation bag computeren, One Laptop Per Child (OLPC), Nicholas Negroponte , forventer, at prisen falder fra de nuværende 187 dollar til en pris på 100 dollar i løbet af 2009. I 2011 forventer han endda, at prisen vil ramme 50 dollar, skriver Wired.com.

Lige lovligt ambitiøst

De varslede prisfald lyder dog lige lovligt ambitiøse, mener Anders Elbak, der er research-manager hos analysehuset IDC Nordic.

"Det lyder som et meget kraftigt prisfald, og det vil kræve, at man dels har en meget stor produktionsvolumen og dels undlader at videreudvikle maskinen med større processorer og harddiske," siger Anders Elbak.

Han mener ikke, at OLPC skal gøre sig alt for høje forventninger til produktionsvolumen.

"Den er simpelthen kun interessant for en meget specifik målgruppe. Derfor forventer jeg ikke, at den bliver særligt udbredt på vores breddegrader. Sammenlignet med konkurrenter, som eksempelvis Asus lavpris-pc Eee er den simpelthen for skrabet," siger Anders Elbek. Asus Eee , der endnu ikke er kommet til Danmark, bærer dog et prisskilt på 399 dollar.

Nicholas Negroponte mener dog ikke, at maskinkraft bliver et problem.

I stedet for at videreudvikle computeren vil han sænke prisen.

Negroponte henviser til, at hele OLPC-idéen bygger på den såkaldte Moores lov. Det er en tommefingerregel, der siger, at prisen på for den samme hardware bliver halveret hvert andet år.

Anders Elbak tvivler dog på, at det er...fortsættes

..realistisk at holde fast på de nuværende specifikationer.

"Jeg tvivler på, at man kan fastholde de specifikationer som maskinen har nu. Selv de skoler i u-landene, som er målgruppen for OLPC's bærbare vil på længere sigt stille højere krav," siger Anders Elbak fra IDC Nordic.

Bruger bærbar som lampe

Umiddelbart skulle man tro, at et prisfald vil få afgørende betydning for OLPC's fremtid.

Men ifølge Jan Sølberg, der er adjunkt med speciale i it og læring på Danmark Pædagogiske Universitet, skal OLPC måske slet ikke bekymre sig så meget om prisen.

Jan Sølberg mener, at det er langt mere afgørende, at man får overvundet en lang række kulturkløfter, der er forbundet med at indføre moderne teknologi i ulande.

"Mit bud er, at den nuværende pris ikke er en begrænsende faktor. Det afgørende er, at man i ulandene lærer at anvende pc'en korrekt," siger Jan Sølberg, der har eksempler på, at computeren visse steder bliver anvendt på utraditionel vis.

"Jeg har eksempelvis hørt, at computeren nogle steder bliver brugt som lampe. Det er jo et problem, hvis det betyder, at børnene ikke kan komme til at bruge pc'en," siger Jan Sølberg.

Han fortæller også, at det kan være svært at indpasse computeren til den lokale undervisningskultur.

Undervisningen er ofte meget autoritær i ulandene, og derfor kan det være svært for læreren at håndtere, når eleven pludseligt kan hente informationer på egen hånd, fortæller Jan Sølberg.

I august satte Computerworld to danske skolebørn til at anmelde OLPC's pc.

Hør deres anmeldelse på podcast her .




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere