Artikel top billede

Fire ud af 10 danskere er dårlige til it

Knap 40 procent af danskerne har ingen eller svage it-færdigheder. Alligevel afsætter videnskabsminister Helge Sander kun mindre beløb til et it-kompetenceløft.

Hver femte dansker har aldrig brugt en computer. Og 20 procent har svage it-færdigheder.

Det viser det årlige it-barometer fra Videnskabsministeriet.

Men videnskabsminister Helge Sander (V) ser intet problem i de tal. Han fokuserer i stedet på de 61 procent, der har middel eller gode it-færdigheder.

"Der er grund til at glæde sig over, at størstedelen af danskerne er selvkørende, når det handler om it," siger ministeren.

Samtidig forstår han ikke, at der i debatten har været organisationer som Dansk IT, der mener, at det er to svært forenelige størrelser at have en befolkning med svage it-kompetencer samtidig med, at man vil være verdens førende it-nation med it-selvbetjeningsløsninger i det offentlige.

"Ikke samle topstykke for at køre"

"Der har i det forløbne år været meget debat om danskernes it-færdigheder. En debat, der på et tidspunkt var ved at køre helt af sporet. For det er klart, at man ikke kan forvente et stort løft i alles færdigheder fra det ene år til det andet," siger Helge Sander

"Derfor er det også et spørgsmål, hvor stort et løft, der er realistisk? Nogle har den overbevisning, at hele befolkningen skal sendes på skolebænken for at blive avancerede it-brugere med pc-kørekort. Men det er at skyde over målet. Man behøver heller ikke kunne skille og samle topstykket på sin bil for at kunne bruge den," siger han.

Millioner eller milliarder

Og den holdning gennemsyrer da også it-ministerens ageren på området.

I en rapport, som hans egne embedsmænd selv bestilte sidste år fra Teknologisk Institut, anbefalede eksperterne en ...fortsættes

... investering i milliardklassen, så danskerne for eksempel kunne bruge de mange digitale selvbetjeningsløsninger.

Men i stedet valgte Helge Sander for nylig, at afsætte 10 millioner kroner til nogle e-læringsprojekter og oplysningskampagner.

Skal have lov

Ministeren mener dog, at de personer med ringe it-færdigheder, som ønsker at blive bedre, skal have muligheden

"En femtedel af danskerne har af forskellige årsager aldrig brugt en computer. Det kan være et bevidst fravalg, og det skal der selvfølgelig være rum til. Samtidig skal vi sikre, at hvis folk er interesserede, så skal de rigtige tilbud være til stede," siger Helge Sander i forbindelse med årets offentliggørelsen af it-barometeret.

Men om det er tilbud, han selv vil iværksætte og afsætte yderligere midler til, fremgår ikke af hans pressemeddelelse.

Men han er bevidst om, at it-kompetencer og fremgang i den offentlige digitale forvaltning hænger uløseligt sammen.

"De fleste danskere begynder først for alvor at bruge ny teknologi, når de kan se et udbytte af det, og det i øvrigt er til at finde ud af. Netop derfor har vi sat som mål, at alle offentlige digitale tjenester skal være attraktive og brugervenlige," siger videnskabsminister Helge Sander.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere