Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

"I den offentlige debat fremstilles det ofte som om, danskerne generelt ligger dårligt eller sakker bagud it-mæssigt, men det er ikke tilfældet", siger Helge Sander, der alligevel afsætter 10 millioner kroner til de it-svage. (Foto: Torben Klint)

Sander smider 10 millioner kroner efter it-svage

Videnskabsminister Helge Sander vil afsætte 10 millioner kroner til de it-svage i en længe ventet handlingsplan, der skal løfte danskerne digitale kompetencer.

Tidligere på året viste en rapport fra Teknologisk Institut, at 38 procent af danskerne har enten ingen eller meget ringe digitale kompetencer, derfor lover videnskabsministeren nu at afsætte 10 millioner kroner til it-svage i en længe ventet handlingsplan.

Men anbefalingerne i rapporten fra Teknologisk Institut, som var bestilt af ministerens egne embedsfolk, bliver ikke fulgt. Hverken størrelsen af investeringer eller anbefalingen om, at fagforeninger og arbejdsgivere skal inddrages i arbejdet.

Og ministeren har da også kun hovedrysten til overs overfor sin rapports estimering af, at det vil koste et to-cifret milliard-beløb at komme digital analfabetisme til livs, der dog vil give et afkast på 150 procent.

"De forslag, der har været fremme om, at staten skal bruge tocifrede milliardbeløb på at sende samtlige danskere på skolebænken og uddanne dem i avanceret PC-brug, er trods alt at skyde over målet," siger Helge Sander.

Derudover anfægter ministeren problemets omfang med manglende digitale færdigheder og fremhæver resultater fra en anden rapport.

"I den offentlige debat fremstilles det ofte som om, at danskerne generelt ligger dårligt eller sakker bagud it-mæssigt, men det er ikke tilfældet. En netop offentliggjort statistik fra EU-kommissionen viser det samme som barometermålingen: At Danmark er absolut førende i Europa, når det kommer til borgernes IT-færdigheder," siger Helge Sander.

Målrettet de it-svage

"Det betyder ikke, at vi skal læne os tilbage – tværtimod," siger ministeren dog.

Derfor vil han iværksætte fem målrettede initiativer under overskrifterne motivation, brugervenlighed og deciderede læringsforløb.

Det drejer sig om at etablere en selvtest, det såkaldte it-tjek, som er tilgængelig på www.it-borger.dk.

Danskerne kan her gennemføre en interaktiv test af egne
it-færdigheder, som viser, hvor man placerer sig på et it-barometer.

It-tjek vil indeholde information, råd og vejledning om muligheder for at lære mere, afhængig af den enkeltes konkrete it-færdigheds-niveau.

Videnskabsministeriet vil samtidig udvikle nye innovative og målrettede koncepter for certificeringen af danskernes it-færdigheder.

Det fremgår dog ikke af planen hvad dette konkret indebærer.


E-læring i spil
Også e-læring bringer ministeren på banen i indsatsen for at løfte danskernes it-færdigheder.

Der skal udvikles e-læringsprogrammer om selvbetjeningsløsninger, som kan anvendes
hjemme i dagligstuen på PC eller via digitalt tv.

Og små relevante e-læringsmoduler til brug på steder med lang ventetid, som for eksempel i lufthavne, hospitaler og lignende.

Og endelig skal der etableres it-støttede læringsforløb, som har til formål at gøre borgerne i stand til at færdes sikkert på internettet.

Synliggøre fordele

Videnskabsministeriet vil synliggøre potentialerne ved it.

Der er grundlæggende brug for overbevisende information til danskerne, som synliggør gevinsterne i at lære nyt om it, mener ministeriet.

I samarbejde med relevante interessenter iværksættes målrettede oplysningskampagner, som skal synliggøre gevinster ved it samt motivere flere danskere til at få flere og bedre it-færdigheder.

Endelig afsætter videnskabsministeriet midler til uddannelsesforløb for kommunernes frontmedarbejdere, så de kan fungere som ambassadører for de offentlige digitale tjenester.

Ud over de 10 millioner til de it-svage remser ministeren desuden en række ældre initiativer op i planen, som han ligeledes mener løfter danskernes digitale kompetencer.

For eksempel regeringens digitaliseringsstrategi.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere