Artikel top billede

Er OOXML-debatten et personligt korstog, Jasper H. Bojsen?

Teknologichef for Microsoft Danmark, Jasper Hedegaard Bojsen, giver fem skarpe svar på fem skarpe spørgsmål angående den heftige OOXML-debat, der sommetider er blevet personlig.

Tilbage til hovedartikel

Teknologichef for Microsoft Danmark Jasper Hedegaard Bojsen, du har været meget aktiv i debatten omkring OOXML, ODF samt ISO-godkendelsen af OOXML som en åben standard. Hvad betyder debatten for dig personligt?

"Jeg forholder mig til, at både OOXML og ODF skal være til stede. Mit primære fokus er naturligvis på OOXML og den debat, der efterhånden har kørt i offentligheden i et år. Det, der driver mig, er historien om et åbent XML-format, som vi diskuterede heftigt internt på Microsoft tilbage i 2001, og som vi siden har udviklet.

Nu skal vi så fortælle resten af verden, at vi rent faktisk også har et åbent dokument-format. I den henseende ligger mig engagement i, at Microsoft er min arbejdsgiver. Men det er da klart, at den måde jeg engagerer mig i debatten på skyldes, at jeg også har en personlig interesse i den."

Hvad er din mission med at deltage i debatten. Er du på et personligt korstog eller den alene professionel?

"De to ting falder fint i hak. Det skyldes, at Microsofts budskab med at åbne op på verdensplan passer fint med mit personlige engagement, som jeg dog ikke vil kalde et korstog. Mange af mine kollegaer spørger mig tit, hvorfor jeg overhovedet deltager i en debat med en masse mennesker, der umiddelbart ikke lytter til noget som helst.

Sådan ser jeg det ikke helt. Jeg ser derimod debatten som en mulighed for at gøre min egen OOXML-forståelse skarpere og samtidigt forstå andre folks synspunkter. Mange af de debatter jeg har, tager jeg jo med tilbage til interne diskussioner hos Microsoft."

Du svarer på indlæg på alle tider af døgnet. Er det ligefrem en del af dit arbejde at påvirke den almene holdning til OOXML?

"Nu er det ikke hver aften, jeg sidder og læser og svarer på debatindlæg. Mit primære arbejde omkring Open XML er at deltage i udvalget hos Dansk Standard og i de interne aktiviteter hos Microsoft. Der er ingen, der har bedt mig om at deltage i debatten hos Computerworld og Version2.

At det er en del af mit arbejde skyldes, at jeg selv har gjort det til en del af jobbet. På den anden side så er der heller ikke nogen hos Microsoft, der har bedt mig om at holde med at debattere OOXML i offentligheden."

Oplever du debatten som faglig og fair?
"For det meste er debatten fair og faglig. Men nogle gange bliver tonen personlig, og det kan være mig eller andre, som det går ud over. Jeg har dog valgt ikke at tage det personligt, selvom folk nogle gange angriber manden og ikke bolden.

Vi skal ikke glemme, at det er en faglig diskussion, hvor der skal være plads til alle."

Tror du virkelig, at du kan overbevise OOXML-modstanderne med dine argumenter?
"Jeg tror ikke, at det handler om at overbevise nogen. Jeg ser det snarere som en dialog, hvor man skal lytte til, hvad andre fremfører af synspunkter og selv blive skarpere på sine holdninger.

Det er ikke realistisk, at en masse mennesker om et halvt år har fået en hel anden holdning til OOXML. Succeskriteriet for mig er derimod, at jeg får fortalt historien, som jeg ser den – samt debatten gør mig klogere."

Tilbage til hovedartikel




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere