Artikel top billede

Store byer klar til elektroniske valg til næste år

Frederiksberg Kommune har samlet en alliance af kommuner, som er klar til at holde valg med elektroniske stemmebokse allerede næste år. Udviklingen af boksen er på vej i udbud.

Stem på en skærm i stedet for på papir. Det bliver en realitet allerede næste år i landets største byer.

Frederiksberg Kommune har samlet resten af landets store byer i en alliance, der nu går i gang med at gøre valgprocessen elektronisk.

Allerede i juni næste år regner Frederiksberg med at være klar med både elektroniske valglister og formentlig også med elektroniske stemmebokse.

"Vi vil nok hælde til at gå i fuld skala til Europaparlamentsvalget næste år," siger Bjørn Thomsen, vicekommunaldirektør i Frederiksberg Kommune.

Gode erfaringer

Han forklarer, at kommunen har meget gode erfaringer med de elektroniske valglister.

I 2005, da systemet blev testet, stod vælgerne ikke i kø for at komme ind og stemme.

Frederiksberg er i dialog med de andre kommuner og leverandører af systemer, der kan bruges til stemmeafgivning.

Bjørn Thomsen mener, at det system, som kommunen snart er klar til at sende i udbud, er så godt, at det kan bredes ud til alle valgsteder allerede næste år. Kvalitet og pålidelighed er afgørende.

"Man skal være utroligt varsom med det her, for det er lige som i Ludo. Vi bliver slået hjem, hvis vi laver en enkelt fejl," siger Bjørn Thomsen.

FORTSÆTTES Se hvilke byer, der trækker læsset på side 2.

Disse kommuner trækker læsset

Ud over Frederiksberg Kommune er de store kommuner København, Århus, Aalborg og Odense med i projektet.

Også tre mindre kommuner har meldt sig på banen. Det er Gentofte, Høje Taastrup og Glostrup.

Ifølge Bjørn Thomsen er det helt helt centralt, at de store byer er med for at opnå en volumen, der gør det muligt at udvikle systemet.

I første omgang regner Bjørn Thomsen med udviklingsomkostninger på omkring fire til seks millioner kroner. Men driften er den store udgift, fordi hardwaren skal sættes op til hvert enkelt valg.

Frederiksberg har dog arbejdet med en løsning, hvor valg og nyanskaffelse af hardware koordineres, så der bruges nye maskiner til valget, hvorefter de tages i brug i kommunen.

Selv om elektronisk stemmeafgivning koster en investering er interessen vokset.

"Det viser sig nu, at jeg ikke støder på en eneste kommune, der ikke vil det her. Det er et udtryk for at kommunalpolitikerne forlanger det nu," siger Bjørn Thomsen.

Initiativet til de elektroniske stemmebokse kommer fra Frederiksberg og de enkelte kommuner, men der er også blevet dannet en arbejdsgruppe, hvor Videnskabsministeriet, Velfærdsministeriet og KL sidder med ved bordet.

Der bliver ikke tale om, at vælgerne kan stemme over internettet.

Bjørn Thomsen forklarer, at det tidligere Indenrigsministerium (nu Velfærdsministeriet, red.) under Lars Løkke Rasmussen (V) klart afviste afstemninger over internettet.

"Nu laver vi i første omgang stemmeboksene og de elektroniske valglister," lyder det fra Bjørn Thomsen.

Udviklingen af de elektroniske stemmebokse kommer i udbud i april.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere